Home / Luchtvaart / Overleg KLM, piloten zit vast

Overleg KLM, piloten zit vast

Overleg KLM,  piloten zit vast

De onderhandelingen over een nieuwe cao voor de KLM-piloten zitten muurvast. KLM zegt vandaag op haar website dat er ‘helaas’ een ‘moeilijke fase’ is aangebroken. Vakbond VNV zou intussen met een staking hebben gedreigd.

Op de jongste bijeenkomst, afgelopen vrijdag, kwamen de twee partijen er niet uit, de voorstellen lagen te zeer uit elkaar. De piloten willen via de VNV behalve een hoger loon ook een lagere werkdruk afdwingen. ‘KLM neemt de bezwaren en wensen van haar piloten serieus,’ zegt de airline.

‘Er is daarom een stevig en omvangrijk pakket aan maatregelen en oplossingen op tafel gelegd die, tezamen met het eerder overeengekomen principeakkoord, volgens KLM leiden tot de zo gewenste werkdrukverlichting en verbetering van de work-life balance van piloten,’ aldus KLM.

Inschattingsfout
Het genoemde principeakkoord is de overeenkomst die de directie in mei sloot met de VNV; de bond dacht daarbij te handelen binnen het mandaat van haar leden. Dat bleek een inschattingsfout – de KLM-piloten verwezen het ‘akkoord’ naar de prullenbak.

Zo had de VNV volgens de piloten niet hard genoeg ingezet op een snelle verlaging van de werkdruk. KLM heeft steeds toegezegd meer piloten in dienst te nemen, waardoor het werk beter wordt gespreid, maar de huidige vliegers vinden dat dit proces te langzaam gaat. Het VNV-bestuur kan zich geen nieuwe blunder permitteren en speelt de onderhandelingen nu hard, met het stakingsmiddel als ultieme dreiging. KLM daarentegen blijft het principeakkoord zien als basis.

KLM zegt geen verdere mededelingen te willen doen ‘om de onderhandelingen niet te verstoren.’ De VNV reageert niet op verzoeken om een reactie.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Dries Klein weg bij KLM

Dries Klein weg bij KLM

25/09/2020

Dries Klein (61), vicepresident sales KLM Benelux, gaat per 1 november het bedrijf verlaten, na 34 jaar dienstverband. Hij maakt gebruik van de vrijwillige vertrekregeling bij KLM en gaat daarmee…

FNV en KLM op ramkoers

FNV en KLM op ramkoers

25/09/2020

FNV en KLM liggen op ramkoers over de komende reorganisatie. De regering wil in ruil voor de miljardensteun een loonoffer van alle werknemers, stelt de directie. Maar de bond bestrijdt…

IATA schrapt top Amsterdam

IATA schrapt top Amsterdam

24/09/2020

IATA heeft de fysieke top in Amsterdam, die eerder al was doorgeschoven naar eind november, nu definitief geannuleerd als gevolg van de corona-pandemie. Wel komt er een virtuele sessie. Dit…

Kremers state agent bij KLM

Kremers state agent bij KLM

23/09/2020

Minister Hoekstra van Financiën heeft woensdag de langverwachte benoeming van een state agent bij KLM bekendgemaakt. Het is beroepsbestuurder Jeroen Kremers, die toezicht zal houden op de juiste besteding van…