Home / Luchtvaart / Overleg bij KLM vastgelopen

Overleg bij KLM vastgelopen

Overleg bij KLM vastgelopen

De directie van KLM is er niet in geslaagd met de bonden voor grondpersoneel en de cabine tot een akkoord te komen voor een nieuwe cao. FNV Luchtvaart organiseert vandaag ledenbijeenkomsten voor ‘de grond’, de VNC doet dat morgen en donderdag. Beide bonden sluiten acties niet uit.

Bij het grondpersoneel wil KLM een verdere versobering van de arbeidsvoorwaarden doorvoeren, tegen de zin van FNV en haar leden. Vandaag stelt de bond, na raadpleging van de leden mogelijk een ultimatum aan de KLM-directie: tegemoetkomen aan de eisen, anders volgen er acties.

Bij de cabin crew wil KLM onder meer het aantal leidinggevenden op lange vluchten terugbrengen van twee naar één, om kosten te besparen. De VNC zei vorige week ‘geschokt’ te zijn door de plannen en spreekt over ‘een complete kaalslag’.

Voor Europavluchten ligt het ‘KLC-model’ weer op tafel, waarbij de purser wordt vervangen door een ‘gewone’ cabin attendant als leidinggevende; de rol van purser in Europa is dan ‘uitgespeeld’, zegt de VNC.

KLM wil volgens de bond ook dat de cabin crew komende winter gemiddeld vier procent meer uren draait, voor hetzelfde loon. De bond is hier fel op tegen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Delta investeert in milieu

Delta investeert in milieu

17/02/2020

Delta Air Lines investeert tot 2030 honderd miljoen euro per jaar om de eigen uitstoot van CO2 te verminderen. De Amerikaanse carrier zegt hiermee onder meer ‘clean-air technologieën’ te willen…

‘Prima’ cijfers Schiphol

‘Prima’ cijfers Schiphol

14/02/2020

Schiphol heeft volgens financieel directeur Jabine van der Meijs een ‘prima’ jaar achter de rug. Het aantal passagiers groeide slechts licht, maar de financiële resultaten waren ‘solide, met een stijging…

Schiphol: 2020 cruciaal jaar

Schiphol: 2020 cruciaal jaar

14/02/2020

2020 wordt volgens president-directeur Dick Benschop ‘een cruciaal jaar.’ Hij noemde vrijdag de situatie rond Lelystad, de ontwikkeling op ‘de middellange termijn’ en de ‘contouren van de luchtvaart richting 2050’…

Deal Corendon en KLM

Deal Corendon en KLM

13/02/2020

KLM heeft donderdag een overeenkomst gesloten met vakantiebedrijf Corendon over vluchten naar Curaçao. Vanaf het winterseizoen 2020/2021 neemt Corendon gedurende een periode van drie jaar een kwart miljoen stoelen af…