
KLM heeft in een formele brief naar de vakbonden VNC, De Unie en FNV laten weten dat voorlopig geen Europa-vluchten worden overgeheveld naar KLM Cityhopper. KLM heeft hiermee de deur opengezet voor nieuwe onderhandelingen.
Het voornemen van KLM om de bestemmingen die met Boeing 737’s in Europa worden aangevlogen, door KLM Cityhopper te laten bedienen, zorgde voor grote onrust onder het personeel. De bonden dreigden met stakingen en stiptheidsacties bij KLM, maar ook dochterondenemingen Martinair en Transavia.
“Wij hebben geluisterd naar ons personeel en de bonden en hebben besloten om de komende maanden rond de tafel te gaan zitten om alternatieven te bespreken,” aldus een KLM-woordvoerder. “Dit betekent dat de KLC-optie in de ijskast wordt gezet.”
Volgens KLM moet in het kader van het besparingsprogramma Transform 2015 20 miljoen euro per jaar worden bespaard op de personeelskosten vanaf 2019. Het cabinepersoneel van KLM Cityhopper heeft een striktere CAO dan dat van KLM. Zo moeten de stewards en stewardessen van KLC vier enkele reizen per dag uitvoeren, terwijl er bij KLM hooguit drie per dag zijn toegestaan. Door het volledige Europese netwerk door KLM Cityhopper te laten uitvoeren, zou de productiviteit dus kunnen worden verhoogd.
Vakbond FNV Cabine was woest over het plan en vond dat KLM’ers hiermee opdraaien voor de slechtere resultaten van moederbedrijf Air France, zo bleek uit een brief aan de leden. “Feit is dat sinds de fusie met Air France in september 2003 KLM jaarlijks betere cijfers schrijft dan Air France. KLM zorgt ook op dit moment voor de winstgevendheid en Air France voor de forse verliezen. Ook de KLM directie realiseert zich dat de overhead bij Air France de vorm van een waterhoofd heeft. Daarom heeft Air France momenteel een vrijwillige en zeer goudgerande afvloeiingsregeling van 750 miljoen euro (!) in het leven geroepen voor zo’n 7500 overbodige werknemers. Moeten wij daar nu voor gaan opdraaien?”