Home / Luchtvaart / OR en personeel KLM op de bres voor CEO Pieter Elbers

OR en personeel KLM op de bres voor CEO Pieter Elbers

OR en personeel KLM op de bres voor CEO Pieter Elbers

De ondernemingsraad van KLM heeft in een mail aan het personeel haar zorgen uitgesproken over de positie van CEO Pieter Elbers en over de ‘degradatie-plannen’ van de holding Air France-KLM voor het merk KLM.

Jan Willem van Dijk, de voorzitter van de OR schrijft: ‘Er is zorg over ideeën die klaarblijkelijk leven in de top van de Air France-KLM groep over de positionering van KLM en wat dit zou inhouden voor KLM’s positie binnen Air France-KLM en de werkgelegenheid.’

De OR heeft zich, evenals de Raad van Commissarissen van KLM, opgesteld achter de herbenoeming van Elbers, wiens termijn in mei afloopt. Enkele personeelsleden zijn een petitie begonnen ter ondersteuning van Elbers, die inmiddels door duizenden KLM’ers is ondertekend.

Over tien dagen vergadert de top en de RvC van Air France-KLM in Parijs over het beleid en de benoemingen. Dan valt ook valt het besluit over Elbers.

Marie Kondo in de luchtvaart
De CEO van de holding Air France-KLM, Ben Smith, is in de vijf maanden die hij nu in functie is als een Marie Kondo in luchtvaartland opruiming aan het houden. Hij wil minder merken in de onderneming, minder topbestuurders, meer synergie en meer leiding vanuit Parijs.

Dit laatste betekent dat de groeps-CEO veel meer macht voor zichzelf wil, ten koste van de CEO van KLM. Sterker nog: rond Air France-KLM circuleren hardnekkige geruchten dat Smith van Elbers af wil, hem wil vervangen door een marionet en KLM wil degraderen tot een B-merk. Air France zou dan het A-merk in de Frans-Nederlandse combinatie moeten worden.

Anne Rigail
De eerste stappen hiertoe heeft Smith al gezet. Air France kreeg op zijn voordracht eind december een nieuwe CEO, Anne Rigail, die naar zijn pijpen moet dansen. Onder Smiths voorganger Jean-Marc Janaillac was Air France ook al ‘onder curatele’ gesteld – Janaillac deelde de lakens uit bij de Franse poot.

Smith doet daar nu nog een schepje bovenop. In de nieuw te vormen bedrijfsstructuur, waar Air France-KLM sinds afgelopen voorjaar aan werkt, lijkt de groeps-CEO veel dominanter te worden. Anne Rigail kreeg deze week operationele taken toegeschoven, Smith blijft de beslissingen nemen voor Air France en een zelfde positie zou hij voor  KLM willen. Hij vindt Pieter Elbers daarbij op zijn weg. Elbers laat weliswaar nooit na het succes van de gezamenlijke onderneming en de synergie te benadrukken, maar staat op een zelfstandige rol voor de Nederlandse poot.

Australiër is rechterhand Smith
Ben Smith heeft Elbers niet of nauwelijks bij zijn plannen benoemd. Afgelopen zomer was er nog sprake van dat Elbers zijn positie van tweede man in de holding zou behouden, maar dat is niet gebeurd. Smith, afkomstig van Air Canada, waar hij COO was, heeft zich inmiddels omringd met eigen mensen van buiten, onder wie Angus Clarke, een Australiër die tot voor kort bij Air Canada met Smith samenwerkte. In Parijs zal Clarke, als executive vice president Air France-KLM strategy, opnieuw de naaste vertrouweling zijn van Smith.

Ben Smith heeft meteen na zijn aantreden gezegd dat Air France-KLM veel meer één geheel moet worden. Dit zou onder meer betekenen dat de vloot verder moet worden geïntegreerd (de inkoop is nu wel gezamenlijk, het gebruik niet) en dat er een gezamenlijke kas komt. KLM is hier furieus op tegen en is steeds van mening geweest dat de afzonderlijke airlines in de groep hun eigen broek op moeten houden.

KLM presteert beter
KLM doet het financieel al jarenlang veel beter dan Air France. De toenmalige leiding van Air France zat vier jaar geleden krap bij kas en dacht een greep te kunnen doen in het geldlaatje van KLM. Elbers sloeg de la keihard dicht en de top van Air France droop af.

Nu lijkt Smith hetzelfde te willen doen: één kas. Hij krijgt hiervoor waarschijnlijk aanzienlijke steun binnen Air France. Ook zijn plan om van Air France het A-merk in de groep te worden, zal in vruchtbare Franse bodem landen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Derde staking BA van de baan

Derde staking BA van de baan

19/09/2019

Pilotenvakbond BALPA heeft de staking van BA-piloten van 27 september ingetrokken. Begin vorige week legden de BA-piloten al twee dagen het werk neer. Hoewel er sindsdien nog geen akkoord is…

SuitePad in kamers Novotel

SuitePad in kamers Novotel

18/09/2019

De kamers van Novotel Amsterdam Schiphol Airport krijgen vanaf 1 oktober een tablet-product van het merk SuitePad met informatie over hotel en omgeving. Tezelfdertijd schaft Novotel de gratis leen-gsm Handy…