Home / Luchtvaart / WHO: opschorten vluchten om ebola verergert probleem

WHO: opschorten vluchten om ebola verergert probleem

WHO: opschorten vluchten om ebola verergert probleem

Het opschorten van vluchten naar gebieden in West-Afrika waar ebola heerst verergert de situatie alleen maar. Dit zei Margaret Ann Harris, een arts werkzaam voor de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, dinsdag op de Global Media Day van IATA in Genève.

Volgens Harris is de kans “vrijwel nihil” dat de dodelijke ziekte zich verspreidt via luchtverkeer. In 2013 en begin dit jaar, toen de controle op ebola op luchthavens nog niet afdoende was, reisden enkele mensen die besmet waren wel degelijk nog per vliegtuig. “Maar ook toen is geen enkel geval bekend van iemand die daardoor is besmet met het virus,” zegt Harris.
Daarna hebben zijn op alle luchthavens in Guinee, Liberia, Sierra Leone en Mali (de landen waar ebola heerst) strikte pre-flight checks ingesteld, zodat niemand met ebola meer aan boord kan komen.
Veel luchtvaartmaatschappijen hebben in de loop van dit jaar hun vluchten naar West-Afrika opgeschort, uit angst voor ebola. Fout, aldus Harris. “Het sluiten van routes door de lucht en over zee schaadt de economieën van die landen, hongert de bevolking uit en dwingt besmette mensen om zich te verstoppen en dat is zeer gevaarlijk.”
Alleen Brussels Airlines en Royal Air Maroc hebben al hun vluchten gehandhaafd, zij het met aangepaste vluchttijden, zodat de crew niet in de besmette gebieden hoeft te overnachten. Ook Air France voert nog enkele vluchten uit, maar niet alle meer.
De WHO sprak woensdag dank uit aan het adres van Brussels Airlines voor de ‘lifeline’ naar West-Afrika. Geert Sciot, woordvoerder van Brussels Airlines, was in Genève aanwezig en zei in een reactie dat zijn carrier uit marketing overwegingen beter de vluchten zou kunnen opschorten. “Maar we gaan door, uit humanitaire overwegingen.” Brussels Airlines kreeg veel kritiek van buitenstaanders die bang waren dat de vliegtuigen waarmee naar West-Afrika werd gevlogen besmet zouden zijn. “Onze gate-keeping is zo goed dat we geen enkel geval van ebola aan boord hebben gehad”, zegt Sciot.
De vraag naar stoelen bij Brussels Airlines voor West-Afrika is min of meer gelijk gebleven, zegt Sciot, terwijl de airline wel aanzienlijk meer vracht naar de regio vervoert, zoals medicijnen en hulpgoederen. De ticketprijs ligt hoger dan voorheen. “Want onze kosten zijn ook hoger door onder meer de tussenstop in Dakar.”
Aan boord van veel vluchten is een bovengemiddeld aantal mensen met een medische achtergrond. Geert Sciot: “We hadden onlangs tijdens een vlucht uit West-Afrika een passagier die onwel werd, niet gerelateerd aan ebola. Er bleken zestig artsen of medische hulpverleners aan boord die assistentie konden verlenen.”

Margaret Ann Harris gaat er overigens vanuit dat de epidemie onder controle zal worden gebracht, mogelijk al in 2015. “Onze strategie om alle gevallen te vinden en te isoleren werkt. En we benadrukken het belang van veilige begrafenissen. Het virus is namelijk het sterkste vlak voor het overlijden van de patiënt en ook nog geruime tijd daarna. Veel familieleden willen hun geliefden niet begraven zonder hen aangeraakt te hebben. En dat leidt juist tot veel besmettingen. Vaak heeft het aanraken en ritueel wassen met geloof te maken: alleen zo zouden overledenen in de hemel komen. We hebben religieuze leiders in West-Afrika nu zover gekregen te verklaren dat mensen zie zijn overleden aan ebola ook zonder aanraking in het hiernamaals zullen komen.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM grijpt in om corona

KLM grijpt in om corona

26/02/2020

KLM voert ‘drastische’ bezuinigingsmaatregelen door om de gevolgen van Covid-19, het coronavirus, het hoofd te bieden. Dit heeft financieel directeur Erik Swelheim in een uitgelekte, interne brief laten weten. “Het…

VCK Travel in zee met RPPC

VCK Travel in zee met RPPC

25/02/2020

VCK Travel is deze maand lid geworden van Rotterdam Port Promotion Council (RPPC), het netwerk van havenbedrijven in de Maasstad. VCK is ooit ontstaan vanuit de haven en het reisbedrijf…

Mailbox Transavia gehackt

Mailbox Transavia gehackt

24/02/2020

De mailbox van Transavia is in 2015 gehackt, waardoor de gegevens van 80.000 passagiers in handen van vreemden zijn gekomen. De airline zegt maandag dat de hack pas kort geleden…

Corona doodsteek voor HNA

Corona doodsteek voor HNA

21/02/2020

De Chinese overheid is van plan de verlieslijdende HNA Group te nationaliseren. HNA, met een reeks airlines in portefeuille en belangen in hotels en banken, sukkelde de afgelopen jaren al….

Kleine groei BCD Travel

Kleine groei BCD Travel

20/02/2020

Zakenreisorganisatie BCD Travel is in 2019 licht gegroeid, met een omzetstijging van één procent naar 27,5 miljard dollar, waarvan 10,9 miljard uit de omzet van partners. BCD Travel is onderdeel…