Home / Luchtvaart / Oprichter Southwest dood

Oprichter Southwest dood

Oprichter Southwest dood

De Amerikaan Herbert Kelleher, de oprichter van Southwest Airlines, is gisteren op 87-jarige leeftijd overleden. Hij was lange tijd CEO van Southwest en bouwde de prijsvechter uit tot een van de grootste carriers ter wereld.

Southwest was vorig jaar na American Airlines en Delta Air Lines de derde luchtvaartmaatschappij ter wereld, met ruim 150 miljoen vervoerde passagiers.

Herbert – Herb – Kelleher, geboren in New Jersey (1931), volgde een opleiding tot advocaat en verhuisde in de jaren vijftig naar Texas, waar hij zakenman Rollin King als cliënt kreeg. Een vaak gememoreerde anekdote is dat hij en King in 1966 tijdens een diner op een servet het ontwerp van een nieuwe airline tekenden. Ze wilden driehoeksvluchten uitvoeren tussen Houston, Dallas en San Antonio, op basis van hoge frequentie, een lage ticketprijs en no frills.

Hoewel Kelleher en King naderhand benadrukten dat de oprichting van Southwest iets minder romantisch is gegaan, bleef het verhaal hangen, vooral omdat Souttwest uitgroeide tot een van de grootste airlines ter wereld en het voorbeeld werd voor vele prijsvechters.

“Herbs invloed op de luchtvaartindustrie kan niet overschat worden,” zei CEO Gary Kelly van Southwest in een verklarings. “Zijn visie om reizen per vliegtuig betaalbaar voor een ieder te maken heeft tot een omwenteling geleid in de reisbranche, een revolutie die tot op de dag van vandaag zichtbaar is.”

Kelleher werd dankzij Southwest ook een geslaagd zakenman die aan het eind van zijn leven een geschat vermogen had van 2,5 miljard dollar. Hij was een kleurrijke man, een kettingroker – favoriete merk Philip Morris – die tevens van een glas whisky hield – merk Wild Turkey – en weinig slaap nodig had.

Het deerde zijn gezondheid nauwelijks. In 1999 werd bij hem weliswaar prostaatkanker vastgesteld, maar Kelleher onderging met succes behandeling daartegen en leefde nog twintig jaar door.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Hertz in VS en Canada failliet

Hertz in VS en Canada failliet

25/05/2020

Hertz heeft Chapter 11 aangevraagd in de VS en Canada. Dit betekent dat het autoverhuurbedrijf technisch failliet is, maar via reorganisaties kans krijgt op een doorstart. De branches in Europa…

Feel Safe at NH Hotels

Feel Safe at NH Hotels

22/05/2020

De NH Hotel Group is met een plan gekomen dat inspeelt op de ‘nieuwe behoeften’ in tijden van de huidige gezondheidscrisis, onder de noemer Feel Safe at NH. Het bedrijf…

NS verwacht grote neergang

NS verwacht grote neergang

22/05/2020

De corona-crisis zal nog heel lang een ‘negatieve impact’ hebben op NS, zo heeft het bedrijf vrijdag in een online sessie gezegd. NS verwacht 4,7 miljard aan inkomstenderving over een…

Staatsbelang in Lufthansa

Staatsbelang in Lufthansa

21/05/2020

De Duitse staat krijgt een belang van 20 tot 25 procent in de Lufthansa Group, als onderdeel van een reddingsplan, ter waarde van 9 miljard euro. Lufthansa zegt donderdag dat…