Home / Luchtvaart / Oprichter Southwest dood

Oprichter Southwest dood

Oprichter Southwest dood

De Amerikaan Herbert Kelleher, de oprichter van Southwest Airlines, is gisteren op 87-jarige leeftijd overleden. Hij was lange tijd CEO van Southwest en bouwde de prijsvechter uit tot een van de grootste carriers ter wereld.

Southwest was vorig jaar na American Airlines en Delta Air Lines de derde luchtvaartmaatschappij ter wereld, met ruim 150 miljoen vervoerde passagiers.

Herbert – Herb – Kelleher, geboren in New Jersey (1931), volgde een opleiding tot advocaat en verhuisde in de jaren vijftig naar Texas, waar hij zakenman Rollin King als cliënt kreeg. Een vaak gememoreerde anekdote is dat hij en King in 1966 tijdens een diner op een servet het ontwerp van een nieuwe airline tekenden. Ze wilden driehoeksvluchten uitvoeren tussen Houston, Dallas en San Antonio, op basis van hoge frequentie, een lage ticketprijs en no frills.

Hoewel Kelleher en King naderhand benadrukten dat de oprichting van Southwest iets minder romantisch is gegaan, bleef het verhaal hangen, vooral omdat Souttwest uitgroeide tot een van de grootste airlines ter wereld en het voorbeeld werd voor vele prijsvechters.

“Herbs invloed op de luchtvaartindustrie kan niet overschat worden,” zei CEO Gary Kelly van Southwest in een verklarings. “Zijn visie om reizen per vliegtuig betaalbaar voor een ieder te maken heeft tot een omwenteling geleid in de reisbranche, een revolutie die tot op de dag van vandaag zichtbaar is.”

Kelleher werd dankzij Southwest ook een geslaagd zakenman die aan het eind van zijn leven een geschat vermogen had van 2,5 miljard dollar. Hij was een kleurrijke man, een kettingroker – favoriete merk Philip Morris – die tevens van een glas whisky hield – merk Wild Turkey – en weinig slaap nodig had.

Het deerde zijn gezondheid nauwelijks. In 1999 werd bij hem weliswaar prostaatkanker vastgesteld, maar Kelleher onderging met succes behandeling daartegen en leefde nog twintig jaar door.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
BCD versimpelt declaraties

BCD versimpelt declaraties

19/06/2019

BCD Travel zegt dat het maken en indienen van declaraties door zakenreizigers veel makkelijker zullen worden door nieuwe technologieën zoals ‘machine learning.’ In een rapport over opkomende technologie, onder de…

Big Brother is watching you

Big Brother is watching you

18/06/2019

Alle airlines die in Nederland opereren zijn voortaan verplicht om hun gegevens te delen met de passagiersinformatie eenheid (Pi-NL), een nieuwe instantie die valt onder het ministerie van Justitie &…

Apple Pay bij KLM

Apple Pay bij KLM

17/06/2019

Klanten van KLM kunnen voortaan tickets en aanvullende diensten betalen met Apple Pay. Ze moeten wel een rekening hebben bij ING, de enige bank die de functie tot nu toe…

Self service info op Schiphol

Self service info op Schiphol

14/06/2019

Schiphol heeft selfservice informatiepunten geplaatst, verspreid over verscheidene locaties in de terminal. Hier kunnen reizigers onder meer vluchtgegevens opzoeken, plattegronden raadplegen en veelgestelde vragen en antwoorden bekijken. Schiphol heeft de…