Home / Luchtvaart / Oprichter Southwest dood

Oprichter Southwest dood

Oprichter Southwest dood

De Amerikaan Herbert Kelleher, de oprichter van Southwest Airlines, is gisteren op 87-jarige leeftijd overleden. Hij was lange tijd CEO van Southwest en bouwde de prijsvechter uit tot een van de grootste carriers ter wereld.

Southwest was vorig jaar na American Airlines en Delta Air Lines de derde luchtvaartmaatschappij ter wereld, met ruim 150 miljoen vervoerde passagiers.

Herbert – Herb – Kelleher, geboren in New Jersey (1931), volgde een opleiding tot advocaat en verhuisde in de jaren vijftig naar Texas, waar hij zakenman Rollin King als cliënt kreeg. Een vaak gememoreerde anekdote is dat hij en King in 1966 tijdens een diner op een servet het ontwerp van een nieuwe airline tekenden. Ze wilden driehoeksvluchten uitvoeren tussen Houston, Dallas en San Antonio, op basis van hoge frequentie, een lage ticketprijs en no frills.

Hoewel Kelleher en King naderhand benadrukten dat de oprichting van Southwest iets minder romantisch is gegaan, bleef het verhaal hangen, vooral omdat Souttwest uitgroeide tot een van de grootste airlines ter wereld en het voorbeeld werd voor vele prijsvechters.

“Herbs invloed op de luchtvaartindustrie kan niet overschat worden,” zei CEO Gary Kelly van Southwest in een verklarings. “Zijn visie om reizen per vliegtuig betaalbaar voor een ieder te maken heeft tot een omwenteling geleid in de reisbranche, een revolutie die tot op de dag van vandaag zichtbaar is.”

Kelleher werd dankzij Southwest ook een geslaagd zakenman die aan het eind van zijn leven een geschat vermogen had van 2,5 miljard dollar. Hij was een kleurrijke man, een kettingroker – favoriete merk Philip Morris – die tevens van een glas whisky hield – merk Wild Turkey – en weinig slaap nodig had.

Het deerde zijn gezondheid nauwelijks. In 1999 werd bij hem weliswaar prostaatkanker vastgesteld, maar Kelleher onderging met succes behandeling daartegen en leefde nog twintig jaar door.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM: acties dreigen om cao

KLM: acties dreigen om cao

21/08/2019

Het overleg tussen de directie van KLM en alle vakbonden over nieuwe cao’s zit muurvast. KLM zegt een ‘verbeterd voorstel’ te hebben gedaan, waar de bonden niet op in willen…

Cathay weer op winst, maar…

Cathay weer op winst, maar…

07/08/2019

Cathay Pacific Airways heeft het eerste halfjaar weer winst gemaakt, zo blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers. Maar de handelsoorlog tussen China en de VS belooft weinig goeds voor het vervolg,…