Zoals veel branchegenoten heeft ook Turkish Airlines in 2015 een nooit eerder vertoonde nettowinst geboekt: omgerekend ruim 1 miljard dollar, tegen 832 miljoen een jaar eerder.
Turkish profiteerde vooral van de scherp gedaalde olieprijs, maar zag ook het aantal passagiers toenemen tot 61,2 miljoen. Opvallend is dat de omzet van Turkish verminderde van 11 miljard in 2015 naar 10,5 miljard in 2015, door lagere ticketprijzen, terwijl de winst dus fors steeg, naar 1,069 miljard dollar. Dit komt neer op een winstmarge van meer dan tien procent, ongekend hoog in de hedendaags Europese luchtvaart.
Ter vergelijking: Air France-KLM had in 2015 een omzet van 26,1 miljard euro en een winst van 118 miljoen, wat neerkomt op een winstmarge van nog geen half procent. Daar staan de topprestaties van vooral de prijsvechters tegenover. Ryanair draaide een omzet van 5,6 miljard euro, met een winst van 866 miljoen en dat betekent een marge van meer dan 15 procent.
Turkish Airlines verwacht dat in 2016 de resultaten nog eens flink hoger zullen liggen dan in 2015. Maar de carrier houdt daarbij geen rekening met een eventuele verslechtering van de geopolitieke situatie. Turkije grenst aan Syrië en de burgeroorlog in dat buurland raakt ook Turkije zwaar, met miljoenen vluchtelingen en militaire conflicten in de grensstreek.
Bovendien zijn Turkije en Rusland vorig jaar met elkaar in botsing gekomen over Syrië doordat de twee landen er tegengestelde partijen steunen. Het vliegverkeer tussen Rusland en Turkije, zowel het zakelijke als het toeristische, is daardoor scherp gedaald. Maar Turkish Airlines gaat ervan uit dat de winst dit jaar en de komende jaren zal komen van haar hub in Istanbul, die ver weg ligt van het oorlogsgebied en tot nu toe ongehinderd kon opereren.

