Home / Luchtvaart / Ook problemen ‘oude’ B737

Ook problemen ‘oude’ B737

Ook problemen ‘oude’ B737

Wereldwijd worden momenteel rond de vijftig Boeing 737’s aan de grond gehouden, wegens scheurtjes in de constructie. Het gaat om het oude model van het toestel, dat ook bij KLM en Transavia in gebruik is. De nieuwste variant, de Boeing 737 MAX, vliegt sinds maart helemaal niet meer na twee dodelijke crashes.

De huidige, meest voorkomende Boeing 737 wordt door de fabrikant ook wel NG genoemd, een afkorting voor Next Generation. Het model kent verscheidene varianten, waarvan de 737-700, 737-800 en 737-900 de meest gebruikelijk zijn. KLM heeft 51 van deze vliegtuigen in de vloot, Transavia Nederland 42 stuks.

Pickle fork
Vorige maand gaf de fabrikant zelf aan de airlines al een officieel bericht door over mogelijke scheurtjes in de pickle fork die de romp met de vleugels verbindt. Wereldwijd zijn er ruim 6.000 Boeing 737NG’s in bedrijf.

Boeing maande alle gebruikers deze toestellen grondig te inspecteren. Dit is inmiddels met duizend vliegtuigen van dit type gebeurd en bij vijftig daarvan bleken inderdaad scheurtjes te zitten in de ophanging.

De pickle fork is berekend op 90.000 vluchten. Uitgaande van tien vluchten per dag zou het onderdeel dan tussen de 25 en 30 jaar mee kunnen, de gebruikelijke leeftijd van een verkeersvliegtuig. Bij inspectie van sommige toestellen die minder dan de helft van dit aantal cycles had gevlogen, bleken toch al scheurtjes in het onderdeel te zitten.

Aan de grond
Enkele airlines, waaronder Garuda, Southwest, Qantas, Korean en Lion Air houden inmiddels enkele van hun Boeing 737’s aan de grond, in afwachting van reparatie. KLM en Transavia hebben nog geen 737’s uit de dienstregeling gehaald.

Boeing kan de ontwikkeling rond de oude 737 slecht gebruiken. De fabrikant zit nog midden in de affaire rond de 737 MAX, de jongste loot aan de 737-boom, waarvan alle exemplaren al zeven maanden aan de grond staan na twee dodelijke ongelukken in oktober 2018 en maart 2019 waarbij 346 mensen omkwamen.

Boeing heeft toegegeven een ontwerpfout te hebben gemaakt bij de MAX. Of dit type terugkeert in de lucht en wanneer is nog steeds niet duidelijk.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
ACTE failliet door corona

ACTE failliet door corona

09/07/2020

De Association of Corporate Travel Executives (ACTE) heeft deze week in de Verenigde Staten faillissement aangevraagd en alle activiteiten met onmiddellijke ingang topgezet. De corona-crisis heeft sinds maart geleid tot…

RAI schrapt kwart banen

RAI schrapt kwart banen

08/07/2020

RAI Amsterdam heeft woensdag een reorganisatie aangekondigd waarbij 125 banen, ruim een kwart van het totaal, verloren gaan. Het congrescentrum was tussen medio maart en 1 juli dicht door corona…

GBT: know-before-you-go

GBT: know-before-you-go

08/07/2020

American Express GBT heeft Travel Vitals gelanceerd, een ‘dynamisch’ online platform met informatie over zakenreizen. De tool toont de huidige reisbeperkingen als gevolg van corona, voor specifieke locaties. American Express…

Van Aelst blijft aan bij Okura

Van Aelst blijft aan bij Okura

07/07/2020

Marcel van Aelst (72) is de nieuwe chairman van de Okura Nikko Hotel Management Company, de hoogste functie ooit voor een niet-Japanner in het bedrijf. In een interview met Zakenreis…

Opstart zakenreis? VCK helpt

Opstart zakenreis? VCK helpt

07/07/2020

VCK Travel heeft een white paper gepubliceerd, bestemd voor bedrijven, om hun zakenreizen post-corona weer op te starten. Het zakenreisbureau gaat in op vragen over ‘het nieuwe normaal’, zoals reisbeleid,…