Home / Luchtvaart / Ook KLM buigt voor China

Ook KLM buigt voor China

Ook KLM buigt voor China

KLM heeft gehoor gegeven aan de oproep van China om Taiwan voortaan aan te duiden als deel van de Volksrepubliek. Op de site van KLM staat sinds kort: ‘Taiwan, China.’ Andere airlines gingen KLM voor in dit gevoelige politieke dossier.

Air France spreekt eveneens van ‘Taiwan, China.’ KLM en Air France zijn momenteel de enige twee Europese carriers die zowel op China als Taiwan vliegen.

Vorige maand gaf het ministerie van buitenlandse zaken in Beijing een oekaze uit aan alle airlines (en alle andere buitenlandse bedrijven) die opereren in China. Daarin staat dat de ‘Chinese soevereiniteit en territoriale integriteit’ dient te worden gerespecteerd. Taiwan moet daarom worden aangeduid als deel van de Volksrepubliek.

Zo moeten de twee China’s op een kaart met kleuren per land dezelfde kleur hebben en in teksten dient er Taiwan, China te staan. Wie daar geen gehoor aan geeft, kan repercussies uit Beijing verwachten. Singapore Airlines en andere Aziatische carriers volgden de instructies uit Beijing al vrij snel op. KLM en Air France zijn nu gevolgd.

Eén land
Formeel is China ook één land, op dat punt zijn de twee partijen: de communisten in Beijing en de nationalisten in Taipei, het eens. Taiwan noemt zich Republiek China en claimt op zijn beurt het hele vasteland van China onder de eigen vlag. Maar Taiwan wil uitdrukkelijk niet worden aangeduid als deel van de communistische Volksrepubliek.

De regering in Taipei heeft daarom daar burgers opgeroepen niet langer te vliegen met airlines die ‘buigen voor China.’ Ook de Verenigde Staten, een bondgenoot van Taiwan, zijn niet te spreken over het verdict uit Beijing. Het Witte Huis betitelt de eisen van China als ‘Orwelliaanse nonsense’ en raadt Amerikaanse bedrijven af deze op te volgen.

United Airlines is de enige Amerikaanse carrier die vluchten uitvoert tussen de USA en Taiwan. United houdt op haar website vooralsnog inderdaad vast aan de aanduiding ‘Taipei, TW’ (Taiwan) in plaats van Taipei, CH (China).

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Interim CEO bij Garuda

Interim CEO bij Garuda

06/12/2019

De  raad van commissarissen van Garuda Indonesia heeft Fuad Rizal benoemd tot waarnemend CEO, naast zijn huidige functie als directeur van finance & risk management van de airline. De aanstelling…

Z-Afrika pompt geld in SAA     

Z-Afrika pompt geld in SAA     

06/12/2019

De Zuid-Afrikaanse regering pompt 260 miljoen euro in het noodlijdende  South African Airways (SAA). De staatsmaatschappij is ook onder curatele gesteld. Vorige maand legde een grote staking SAA nog volledig…

Onderzoek nieuwe spoorlijnen

Onderzoek nieuwe spoorlijnen

06/12/2019

Er komen onderzoeken naar enkele nieuwe spoorverbindingen in Nederland. Het treinvervoer mag zich momenteel verheugen in een belangrijke impuls, ook onder zakelijke reizigers, als gevolg van de klimaatproblematiek. Nu het…

Weer staatslening Alitalia 

Weer staatslening Alitalia 

06/12/2019

De Italiaanse regering geeft Alitalia een nieuwe overheidslening, nu van 400 miljoen euro. De carrier, partner van KLM en Air France, is technisch failliet, maar kan via staatskrediet al twee…

Social media KLM in Japan

Social media KLM in Japan

05/12/2019

KLM heeft een nieuw servicekanaal geopend, gericht op de Japanse markt. Op het bestaande social media platform LINE wordt voortaan door KLM 24/7 service verleend aan Japanse klanten. Social media…