Home / Luchtvaart / Ook KLM buigt voor China

Ook KLM buigt voor China

Ook KLM buigt voor China

KLM heeft gehoor gegeven aan de oproep van China om Taiwan voortaan aan te duiden als deel van de Volksrepubliek. Op de site van KLM staat sinds kort: ‘Taiwan, China.’ Andere airlines gingen KLM voor in dit gevoelige politieke dossier.

Air France spreekt eveneens van ‘Taiwan, China.’ KLM en Air France zijn momenteel de enige twee Europese carriers die zowel op China als Taiwan vliegen.

Vorige maand gaf het ministerie van buitenlandse zaken in Beijing een oekaze uit aan alle airlines (en alle andere buitenlandse bedrijven) die opereren in China. Daarin staat dat de ‘Chinese soevereiniteit en territoriale integriteit’ dient te worden gerespecteerd. Taiwan moet daarom worden aangeduid als deel van de Volksrepubliek.

Zo moeten de twee China’s op een kaart met kleuren per land dezelfde kleur hebben en in teksten dient er Taiwan, China te staan. Wie daar geen gehoor aan geeft, kan repercussies uit Beijing verwachten. Singapore Airlines en andere Aziatische carriers volgden de instructies uit Beijing al vrij snel op. KLM en Air France zijn nu gevolgd.

Eén land
Formeel is China ook één land, op dat punt zijn de twee partijen: de communisten in Beijing en de nationalisten in Taipei, het eens. Taiwan noemt zich Republiek China en claimt op zijn beurt het hele vasteland van China onder de eigen vlag. Maar Taiwan wil uitdrukkelijk niet worden aangeduid als deel van de communistische Volksrepubliek.

De regering in Taipei heeft daarom daar burgers opgeroepen niet langer te vliegen met airlines die ‘buigen voor China.’ Ook de Verenigde Staten, een bondgenoot van Taiwan, zijn niet te spreken over het verdict uit Beijing. Het Witte Huis betitelt de eisen van China als ‘Orwelliaanse nonsense’ en raadt Amerikaanse bedrijven af deze op te volgen.

United Airlines is de enige Amerikaanse carrier die vluchten uitvoert tussen de USA en Taiwan. United houdt op haar website vooralsnog inderdaad vast aan de aanduiding ‘Taipei, TW’ (Taiwan) in plaats van Taipei, CH (China).

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM: herstel zal hobbelig zijn

KLM: herstel zal hobbelig zijn

30/07/2021

KLM-topman Pieter Elbers ziet in een online gesprek met de pers, naar aanleiding van de cijfers uit het tweede kwartaal, ‘duidelijke tekenen van herstel.’ Maar hij manoeuvreert behoedzaam: “Als er…

Schiphol zet app f&b door

Schiphol zet app f&b door

30/07/2021

Schiphol heeft deze week een pilot voor het bestellen van eten en drinken via een app omgezet in een permanente functie. Reizigers kunnen hun orders plaatsen en later airside ophalen….

Vliegtuigorders stijgen weer

Vliegtuigorders stijgen weer

30/07/2021

Vliegtuigbouwers Airbus en Boeing zeggen te profiteren van het voorzichtige herstel van de luchtvaartsector, die zware klappen kreeg als gevolg van de coronacrisis. Bedrijven plaatsen weer orders, die ze eerder…

Weer kleine nettowinst Accor

Weer kleine nettowinst Accor

29/07/2021

Accor heeft over het eerste halfjaar ondanks verder omzetverlies een kleine nettowinst geboekt, tegenover megaverlies in H1 van 2020. Het hotelbedrijf reorganiseerde fors en zag daardoor de kosten dalen. Topman…