Home / Luchtvaart / Ook KLM buigt voor China

Ook KLM buigt voor China

Ook KLM buigt voor China

KLM heeft gehoor gegeven aan de oproep van China om Taiwan voortaan aan te duiden als deel van de Volksrepubliek. Op de site van KLM staat sinds kort: ‘Taiwan, China.’ Andere airlines gingen KLM voor in dit gevoelige politieke dossier.

Air France spreekt eveneens van ‘Taiwan, China.’ KLM en Air France zijn momenteel de enige twee Europese carriers die zowel op China als Taiwan vliegen.

Vorige maand gaf het ministerie van buitenlandse zaken in Beijing een oekaze uit aan alle airlines (en alle andere buitenlandse bedrijven) die opereren in China. Daarin staat dat de ‘Chinese soevereiniteit en territoriale integriteit’ dient te worden gerespecteerd. Taiwan moet daarom worden aangeduid als deel van de Volksrepubliek.

Zo moeten de twee China’s op een kaart met kleuren per land dezelfde kleur hebben en in teksten dient er Taiwan, China te staan. Wie daar geen gehoor aan geeft, kan repercussies uit Beijing verwachten. Singapore Airlines en andere Aziatische carriers volgden de instructies uit Beijing al vrij snel op. KLM en Air France zijn nu gevolgd.

Eén land
Formeel is China ook één land, op dat punt zijn de twee partijen: de communisten in Beijing en de nationalisten in Taipei, het eens. Taiwan noemt zich Republiek China en claimt op zijn beurt het hele vasteland van China onder de eigen vlag. Maar Taiwan wil uitdrukkelijk niet worden aangeduid als deel van de communistische Volksrepubliek.

De regering in Taipei heeft daarom daar burgers opgeroepen niet langer te vliegen met airlines die ‘buigen voor China.’ Ook de Verenigde Staten, een bondgenoot van Taiwan, zijn niet te spreken over het verdict uit Beijing. Het Witte Huis betitelt de eisen van China als ‘Orwelliaanse nonsense’ en raadt Amerikaanse bedrijven af deze op te volgen.

United Airlines is de enige Amerikaanse carrier die vluchten uitvoert tussen de USA en Taiwan. United houdt op haar website vooralsnog inderdaad vast aan de aanduiding ‘Taipei, TW’ (Taiwan) in plaats van Taipei, CH (China).

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Coronagolf op KLM-vluchten

Coronagolf op KLM-vluchten

27/11/2021

Op de twee KLM-vluchten die vrijdag uit Zuid-Afrika aankwamen, waren 61 passagiers besmet met corona, bijna tien procent van het totaal. Dit blijkt uit cijfers van de GGD. De positief…

APG: GSA Surinam Airways

APG: GSA Surinam Airways

23/11/2021

Surinam Airways heeft APG aangesteld als General Sales Agent (GSA) voor Europa, zo hebben de twee partijen dinsdag naar buiten gebracht. De luchtvaartmaatschappij van Suriname voert momenteel twee vluchten per…

Herstel zakenreizen in 2025

Herstel zakenreizen in 2025

23/11/2021

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft onderzoek gedaan naar zakenreizen in Nederland en verwacht op basis daarvan pas in 2025 een terugkeer tot het niveau van 2019. Het KiM, onderdeel…

Schiphol weer licht omhoog

Schiphol weer licht omhoog

22/11/2021

Vorige maand reisden 3,7 miljoen passagiers via Schiphol, zo blijkt uit cijfers van de luchthaven. Dit is een stijging ten opzichte van de 3,4 miljoen reizigers in september, maar nog…