Home / Luchtvaart / Ook Brits verbod op laptops uit aantal moslimlanden

Ook Brits verbod op laptops uit aantal moslimlanden

Ook Brits verbod op laptops uit aantal moslimlanden

Het Verenigd Koninkrijk heeft vandaag, in navolging van de VS, een verbod afgekondigd op het gebruik van laptops en tablets in de cabine op vluchten uit enkele moslimlanden.

Smartphones en medische apparaten mogen nog wel mee de cabine is, andere devices moeten voortaan in de ruimbagage. Het lijkt om een gecoördineerde actie te gaan van de VS en de UK. De twee landen zeggen aanwijzingen dat terroristen aanslagen willen plegen op vliegtuigen en daarbij devices zouden gebruiken, hetzij om springstoffen in te verbergen, hetzij als ontstekers.

Er zit wel een belangrijk verschil tussen de ‘dekking’ van Londen en Washington. De Britten passen de maatregel toe op vluchten uit zes naties, te weten Turkije, Libanon, Jordanië, Egypte, Tunesië en Saoedi-Arabië en daarbij gaat het om alle luchthavens in die landen

Bij de Amerikanen gaat het om deels andere landen, acht in totaal: Turkije, Egypte, Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Marokko, Saoedi-Arabië, Koeweit en Jordanië. Bovendien hebben de Amerikanen specifiek de luchthavens genoemd. In zes landen gaat het om één luchthaven, in de Verenigde Emiraten om twee (Dubai en Abu Dhabi) n in Saoedi-Arabië ook om twee (Riad en Jeddah).

Alle airlines die uit en naar deze landen vliegen moeten zich aan de maatregel houden. Voor de Britse situatie betreft dit onder meer British Airways, easyJet, Turkish Airlines, Egyptair, Royal Jordanian, Tunis Air en Saudia.

De maatregel lijkt geen verband te houden met het inreisverbod dat de Amerikaanse president Trump tot tweemaal toe, in januari en maart, wilde opleggen aan burgers uit enkele moslimlanden (rechters in de VS hebben dit verbod geblokkeerd), want er is geen enkele overlap. Toen ging het om Iran, Irak, Somalië, Soedan, Syrië, Jemen en Libië.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Peter Bellew naar easyJet

Peter Bellew naar easyJet

19/07/2019

Peter Bellew verruilt zijn positie van Chief Operating Officer bij Ryanair voor dezelfde functie bij easyJet. Dit heeft de Britse prijsvechter bekendgemaakt, samen met ‘robuuste’ resultaten over het derde kwartaal….

Transavia in zee met Bit

Transavia in zee met Bit

19/07/2019

Transavia is samenwerking aangegaan met Bit, een onderzoeksorganisatie in Amsterdam, gericht op technische innovaties die de luchtvaart zouden kunnen verduurzamen. De dochtermaatschappij van KLM zegt in een verklaring dat Bit,…