Home / Luchtvaart / Ook Brits verbod op laptops uit aantal moslimlanden

Ook Brits verbod op laptops uit aantal moslimlanden

Ook Brits verbod op laptops uit aantal moslimlanden

Het Verenigd Koninkrijk heeft vandaag, in navolging van de VS, een verbod afgekondigd op het gebruik van laptops en tablets in de cabine op vluchten uit enkele moslimlanden.

Smartphones en medische apparaten mogen nog wel mee de cabine is, andere devices moeten voortaan in de ruimbagage. Het lijkt om een gecoördineerde actie te gaan van de VS en de UK. De twee landen zeggen aanwijzingen dat terroristen aanslagen willen plegen op vliegtuigen en daarbij devices zouden gebruiken, hetzij om springstoffen in te verbergen, hetzij als ontstekers.

Er zit wel een belangrijk verschil tussen de ‘dekking’ van Londen en Washington. De Britten passen de maatregel toe op vluchten uit zes naties, te weten Turkije, Libanon, Jordanië, Egypte, Tunesië en Saoedi-Arabië en daarbij gaat het om alle luchthavens in die landen

Bij de Amerikanen gaat het om deels andere landen, acht in totaal: Turkije, Egypte, Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Marokko, Saoedi-Arabië, Koeweit en Jordanië. Bovendien hebben de Amerikanen specifiek de luchthavens genoemd. In zes landen gaat het om één luchthaven, in de Verenigde Emiraten om twee (Dubai en Abu Dhabi) n in Saoedi-Arabië ook om twee (Riad en Jeddah).

Alle airlines die uit en naar deze landen vliegen moeten zich aan de maatregel houden. Voor de Britse situatie betreft dit onder meer British Airways, easyJet, Turkish Airlines, Egyptair, Royal Jordanian, Tunis Air en Saudia.

De maatregel lijkt geen verband te houden met het inreisverbod dat de Amerikaanse president Trump tot tweemaal toe, in januari en maart, wilde opleggen aan burgers uit enkele moslimlanden (rechters in de VS hebben dit verbod geblokkeerd), want er is geen enkele overlap. Toen ging het om Iran, Irak, Somalië, Soedan, Syrië, Jemen en Libië.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
City Connection van NH 

City Connection van NH 

14/11/2019

De NH Hotel Group heeft een nieuw product gelanceerd: City Connection. Gasten kunnen zo gebruik maken van diensten van alle hotels van de keten in de stad van verblijf. Voor…

KLM past order Embraer aan

KLM past order Embraer aan

14/11/2019

KLM heeft de eerdere bestelling van 35 Embraer-toestellen, bestemd voor KLM Cityhopper, aangepast. Er is nu sprake van 21 ‘firm orders’, zes meer dan aanvankelijk. De andere 14 zijn opties….

Directe Eurostar in april 2020

Directe Eurostar in april 2020

13/11/2019

Vanaf het voorjaar van 2020 zal de Eurostar zonder overstap rijden tussen Amsterdam en Londen. Afgaande op de online dienstregeling zal op 6 april de eerste directe trein over het…

Bewust reizen op BTS 2020

Bewust reizen op BTS 2020

12/11/2019

Tijdens de jaarlijkse Business Travel Show, in februari 2020, zal ‘bewust reizen’ een van de hoofdthema’s zijn, zo heeft de BTS bekendgemaakt. Is het tijd voor een ‘ethisch reisprogramma’ voor…