
Amerikaanse carriers schrappen vandaag, op 25 juli, als laatsten op last van China de naam Taiwan. Het Witte Huis sprak eerder van ‘Orwelliaanse nonsense’, maar de airlines in de VS geven toch gehoor aan de Chinese eisen.
De opstelling van de Volksrepubliek China is door politieke motieven ingegeven. Zij beschouwt Taiwan als een afvallige provincie en stoorde zich aan de benaming ‘Taipei, Taiwan’, die de meeste luchtvaartmaatschappijen – behalve de Chinese – tot voor kort gebruikten. Beijing eiste dat buitenlandse airlines uiterlijk op 25 juli de aanduiding ‘Taiwan’ zouden schrappen.
In plaats daarvan zou Taipei, de hoofdstad van Taiwan, moeten worden aangeduid als ‘Taipei, China’. Airlines die dit niet zouden doen, zouden problemen kunnen krijgen met de landingsrechten in de Volksrepubliek
Semantisch
Aziatische en Europese maatschappijen kozen al eerder eieren voor hun geld, want de routes naar China zijn vele malen belangrijker dan die naar Taiwan. Bovendien is het een semantische kwestie: in de praktijk van de vluchten verandert er niets.
Een tussenvorm die hier en daar op websites is verschenen is ‘Taipei, Taipei’, een variant op de gebruikte term in de sportwereld: ‘Chinese Taipei’, waar beide ‘landen’ zich in kunnen vinden. Of Beijing hier ook in de luchtvaart genoegen mee zal nemen of blijft bij de eis ‘Taipei, China’, is nog de vraag.
Van de Amerikaanse carriers heeft alleen United Airlines een directe verbinding naar Taipei. Delta Air Lines en American Airlines vliegen in samenwerking met Aziatische partners naar Taipei.
Toenadering
De Volksrepubliek China en de Republiek China, zoals Taiwan zichzelf noemt, claimen sinds het einde van de burgeroorlog in 1949 elkaars grondgebied en zijn het daar dus over eens. Maar China is met 1,3 miljard inwoners en een enorme oppervlakte (even groot als de VS) geen partij voor het kleine Taiwan (23 miljoen inwoners, oppervlakte vergelijkbaar met Nederland).
De twee gezworen vijanden blijven bij hun wederzijdse claims, maar zijn sinds de eeuwwisseling via overleg wel dichter bij elkaar gekomen. Dit heeft er in geresulteerd dat de handel exponentieel is toegenomen. Sinds 2008 is het luchtverkeer hersteld. Chinese en Taiwanese carriers vliegen veelvuldig heen en weer, vluchten die voor beide regering te boek staan als ‘binnenlands.’

