Home / Luchtvaart / Ook Air France test reisapp

Ook Air France test reisapp

Ook Air France test reisapp

Air France test momenteel een app die de gezondheidsstatus van passagiers aangeeft. In de internationale luchtvaart lopen veel digitale proeven, bedoeld om het gestagneerde verkeer weer op gang te krijgen.

Air France probeert vier weken lang op de routes naar Parijs vanuit Los Angeles en San Francisco een app uit onder de naam ICC AOKpass. ICC staat voor International Chamber of Commerce (de Internationale Kamer van Koophandel), die de app ontwikkelde samen met International SOS, een bedrijf dat medische hulp en veiligheidsdiensten levert. AOK betekent: Antibody OK, een aanduiding voor het negatieve resultaat van een coronatest.

De proef begon al eerder, op 11 maart, vanuit Parijs naar Guadeloupe en Martinique, twee overzeese Franse departementen in de Caraïben, maar Air France zet de app nu in op grotere schaal. Passagiers kunnen op basis van vrijwilligheid meedoen. Ze krijgen in de app een QR-code te zien, die op de luchthaven kan worden afgelezen.

IATA
Ook andere airlines zijn bezig health passports uit te proberen of hebben plannen daartoe. Etihad had eerder dit jaar al een korte proef met de AOKpass, terwijl Cathay Pacific voor de crew de CommonPass, een soortgelijk product, heeft uitgeprobeerd.

Bij Singapore Airlines loopt een tweeweekse proef  (tot 28 maart) met de Travel Pass van IATA, een app die de fysieke status van de passagier aangeeft, met test- en vaccinatiedata evenals reguliere persoonlijke data, zoals het paspoortnummer en een profielfoto. Emirates introduceert de Travel Pass volgende maand op alle vluchten vanuit Dubai.

Verder presenteerde de Europese Commissie deze week haar plannen voor een digitaal of papieren certificaat met QR-code, waarin eveneens is vastgelegd dat de passagier in kwestie is gevaccineerd tegen corona dan wel recent negatief is getest of voldoende antistoffen tegen het virus heeft aangemaakt.

Foto © SOS International

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
NDC-deal Travelport en IAG 

NDC-deal Travelport en IAG 

02/12/2021

Travelport heeft een overeenkomst gesloten met de vier leden van de International Airlines Group (IAG) over NDC, de New Distribution Capability. Dit heeft het technologiebedrijf donderdag bekendgemaakt. IAG bestaat uit…

Trein wint terrein op vliegtuig

Trein wint terrein op vliegtuig

02/12/2021

Grote bedrijven nemen voor zakenreizen ‘steeds vaker’ de trein in plaats van het vliegtuig, zo blijkt uit een analyse van de Werkgroep Internationale Trein. Het onderzoek vond plaats vóór de…

ADP en Schiphol uit elkaar

ADP en Schiphol uit elkaar

02/12/2021

Aéroports de Paris (ADP) en de Royal Schiphol Group zijn sinds begin deze maand definitief geen partners meer, een breuk die afgelopen zomer al werd aangekondigd. De twee luchthavenbedrijven hadden…

Excuus KLM aan passagiers

Excuus KLM aan passagiers

30/11/2021

KLM heeft excuses aangeboden voor de chaos van vrijdag op Schiphol rond twee vluchten uit Zuid-Afrika. De ruim 600 passagiers moesten urenlang wachten, aan boord en op de luchthaven, om…