Home / Luchtvaart / KLM: ontslaggolf op komst

KLM: ontslaggolf op komst

KLM: ontslaggolf op komst

KLM is bezig met een reorganisatie waarbij waarschijnlijk veel banen verloren zullen gaan. De airline zegt dinsdagavond de Vrijwillige Vertrekregeling vanaf 1 juni open te zullen stellen voor alle werknemers, ‘vooruitlopend op noodzakelijke volgende stappen.’

Welke stappen dat zijn laat zich raden. “De coronacrisis heeft een enorme impact op KLM. De weg van herstel zal naar verwachting lang zijn en we verwachten langdurig minder werk dan voorheen,” schrijft KLM in een verklaring. “Vele maatregelen zijn al genomen om KLM door deze ongekend moeilijke periode te loodsen, maar het is duidelijk dat er hiervoor nog meer moet gebeuren.”

KLM was al bezig de Vrijwillige Vertrekregeling (VVR) uit te breiden en was hierover met de Belastingdienst in overleg. De fiscus heeft nu kennelijk groen licht gegeven. KLM zegt daarom de regeling te zullen verruimen per 1 juni. “Deze Vrijwillige Vertrekregeling (VVR) 2020 kan ruimte creëren voor KLM-medewerkers die aanblijven en zo gedwongen ontslagen in de toekomst zo veel mogelijk voorkomen of beperken. KLM neemt liever afscheid van medewerkers die daar zelf voor kiezen dan van collega’s die daar niet vrijwillig voor kiezen.”

NOW wordt anders
In april had KLM door de corona-crisis nauwelijks nog verkeer. Via Schiphol reisden zo’n 120.000 mensen, dat is 2 procent van het aantal van dezelfde maand vorig jaar. KLM geeft zelf geen cijfers, maar het kan dus nooit meer zijn dan dat getal. Hoewel KLM in mei de capaciteit aan vluchten weer opvoert, betekent dit nog niet dat ook de passagiers aan het terugkeren zijn.

Binnenkort verandert de NOW-regeling die sinds 1 maart gold en waarbij de overheid 90 procent van de salarissen van bedrijven, waaronder KLM, betaalde, onder voorwaarde dat er geen gedwongen ontslagen vielen. Die ontslagen mogen per 1 juni wel.

Uit de nu gebezigde taal van de KLM-directie valt op te maken dat zij een ontslaggolf onvermijdelijk acht. KLM-baas Elbers heeft al aangegeven dat ook gedwongen ontslagen niet worden uitgesloten.

Binnen KLM circuleren berichten dat in de winterdienst nog slechts 60 procent van het netwerk wordt uitgevoerd, met 70 procent van het personeel. Dat scenario zou impliceren dat 30 procent van de banen op de tocht staan. In 2019 telde KLM ruim 30.000 werknemers, dus zouden 9.000 medewerkers hun baan kunnen verliezen.

Intussen praat KLM nog steeds met het ministerie van Financiën over een steunpakket, ter waarde van 2 tot 4 miljard euro aan zachte leningen, bedoeld om het bedrijf door de crisis te loodsen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
APG is GSA Kenya Airways

APG is GSA Kenya Airways

18/09/2020

APG is de nieuwe GSA voor Kenya Airways in Europa. Dit hebben de twee partijen vrijdag bekendgemaakt. De Keniaanse carrier hervatte onlangs de vluchten naar Amsterdam, maar door corona is…

Obligaties Delta: 9 mld dollar

Obligaties Delta: 9 mld dollar

18/09/2020

Delta Air Lines heeft deze week negen miljard dollar (7,5 miljard euro) opgehaald door obligaties uit te schrijven, met het eigen frequent flyer programma als onderpand. De partner van Air…

Reisbranche wil testprotocol

Reisbranche wil testprotocol

18/09/2020

25 brancheorganisaties uit de reiswereld, zowel voor lucht-, spoor-, en wegverkeer, hebben vrijdag de Europese Commissie gevraagd om een gezamenlijk testprotocol in de EU en het opheffen van de quarantaineplicht….

KLM strenger met mondkapje

KLM strenger met mondkapje

17/09/2020

KLM voert vanaf 21 september de corona-regels aan boord op. Wie dan om medische redenen zonder mondkapje wil boarden moet een doktersverklaring én een recente negatieve test laten zien. Ook…

BA in ‘onmogelijke situatie’

BA in ‘onmogelijke situatie’

16/09/2020

British Airways bevindt zich momenteel in een ‘onmogelijke situatie,’ heeft CEO Alex Cruz woensdag gezegd tijdens een video-sessie met het Britse parlement. Hij verwacht een krimp van het personeelsbestand bij…