Home / Luchtvaart / Ontslagen topman van Boeing krijgt 62 miljoen dollar mee

Ontslagen topman van Boeing krijgt 62 miljoen dollar mee

Ontslagen topman van Boeing krijgt 62 miljoen dollar mee

Dennis Muilenburg, de topman van Boeing die in december ontslag kreeg wegens zijn rol in het debacle met de 737 MAX, heeft bij zijn vertrek 62 miljoen dollar (55,7 miljoen euro) meegekregen. Hij ontvangt de vergoeding als looncompensatie, in aandelen en voor zijn pensioenvoorziening. Deze hoogte van de premie is niet ongebruikelijk in de Verenigde Staten.

Muilenburg kreeg vlak voor Kerst zijn congé bij Boeing, omdat hij verantwoordelijk wordt gehouden voor de grote crisis die is ontstaan rond de 737 MAX. Dit toesteltype was eind 2018 en begin 2019 betrokken bij twee dodelijke crashes, die aan 346 mensen in totaal het leven kostten.

Alle Boeing 737 MAX-en staan daarom sinds maart 2019 aan de grond en het is nog steeds onduidelijk wanneer de vliegtuigen weer luchtwaardig zullen worden verklaard. Een anti-stall systeem is zeer waarschijnlijk de boosdoener van de crashes, maar ontwerpfouten worden ook niet uitgesloten.

Voordat de Boeing 737 MAX in mei 2017 de eerste commerciële vlucht uitvoerde, was er intern bij de vliegtuigbouwer al veel kritiek op het product. Alleen lekte dit pas later stukje bij beetje af. De top van het bedrijf – minus Muilenburg – vond achteraf dat de CEO eerder had moeten ingrijpen.

De nieuwe CEO van Boeing heet David Calhoun. De productie van de MAX is inmiddels opgeschort, omdat er een stuwmeer was ontstaan aan kant-en-klare vliegtuigen, die niet verder kwamen dat een opstelplaats in Seattle. De crisis rond de MAX heeft Boeing al verscheidene miljarden dollars gekost.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Air France vermijdt Wuhan

Air France vermijdt Wuhan

23/01/2020

Air France heeft de vluchtuitvoering naar Wuhan opgeschort wegens de uitbraak van het coronavirus in deze Chinese stad. De Franse partner van KLM is de enige Europese carrier die een…

Tempo: nieuw merk bij Hilton

Tempo: nieuw merk bij Hilton

22/01/2020

Hilton heeft een nieuw merk in de markt gezet onder de naam Tempo. De Amerikaanse keten heeft er niet bij gezegd waar en wanneer het eerste Tempo-hotel open gaat. Hilton…