
De Britse luchtvaartautoriteit CAA heeft aangekondigd een onderzoek te zullen instellen naar mogelijke ‘verborgen toeslagen’ bij luchtvaartmaatschappijen die van en naar bestemmingen in het Verenigd Koninkrijk vliegen. De CAA zegt dat airlines meer duidelijkheid moeten geven over hun prijsbeleid.
De autoriteit reageert hiermee op een grote hoeveelheid klachten van passagiers over toeslagen op hun ticket. Voor luchtvaartmaatschappijen vormen de toeslagen, als deel van de ancillarry revenues (aanvullende opbrengsten), een belangrijke bron van inkomsten.
Het gaat hierbij onder meer om heffingen voor bagage, voor stoelen met meer beenruimte, priority boarding, inchecken op de luchthaven (in plaats van online), wijziging van een ticket, et cetera. Ook de verkoop van eten en drinken aan boord valt onder de ancillaries. Alles bij elkaar opgeteld waren de aanvullende inkomsten voor de luchtvaartsector wereldwijd 60 miljard dollar waard in 2015.
Verder brachten tot voor kort vrijwel alle airlines een brandstoftoeslag in rekening, ook een grote ancillary moneymaker. De heffing werd begin deze eeuw geïntroduceerd toen de olie almaar duurder werd en uiteindelijk tot boven de 100 dollar per vat uitsteeg. Maar sinds medio 2014 is de olieprijs meer dan gehalveerd en is het aanvankelijke argument voor de heffing weggevallen.
Is de brandstoftoeslag hiermee vervallen? Nee. Zoals de BBC schrijft: “De heffing is gebleven en niet langer voor brandstof, maar voor eh – wel het is niet erg duidelijk waar het voor is, behalve voor de winstmarge bij de airlines.”
Veel maatschappijen hebben de fuel surcharge na het kelderen van de olieprijs een andere naam gegeven. British Airways, KLM en andere carriers spreken nu van een ‘carrier imposed charge’. Wat dat inhoudt is volkomen onduidelijk en daar gaat de CAA nu naar kijken.
“We zullen naar alles gaan kijken dat er uit ziet als een toegevoegde heffing,” zegt de CAA in een verklaring, “de toeslagen moeten op een eerlijke en transparante manier worden gepresenteerd.” De autoriteit benadrukt dat het naar het beleid van alle carriers zal kijken, ook de niet-Britse. KLM is de grootste buitenlandse regionale carrier in het Verenigd Koninkrijk.

