Home / Luchtvaart / Obligatie-uitgifte door Boeing maakt overheidssteun onnodig

Obligatie-uitgifte door Boeing maakt overheidssteun onnodig

Obligatie-uitgifte door Boeing maakt overheidssteun onnodig

Boeing heeft voor 25 miljard dollar aan obligaties uitgegeven. De Amerikaanse vliegtuigbouwer zegt door de opbrengst geen staatssteun nodig te hebben.

De kapitaal-opbrengst door de vliegtuigbouwer uit Chicago is een van de grootste uit de Amerikaanse geschiedenis. Hoewel de obligaties los staan van de overheid, helpt de interventie van de nationale bank, de Federal Reserve, Boeing wel.

De Fed heeft de rente op lenen teruggebracht naar nul en heeft commerciële banken voor 2 biljoen (duizend miljard) in leningen gegarandeerd.

Boeing heeft last van een double-whammy : sinds maart 2019 wordt het concern geplaagd door de crisis rond de 737 MAX, die nog steeds niet is opgelost. En vanaf begin dit jaar is daar de corona-pandemie overheen gekomen. Airlines vliegen sinds eind maart wereldwijd nauwelijks nog. Orders voor nieuwe vliegtuigen zijn geannuleerd of doorgeschoven (deferrals).

Boeing greep eerder al in door 16.000 werknemers ontslag aan te zeggen, tien procent van het personeelsbestand, terwijl de productie is teruggeschroefd. Ook de Europese concurrent Airbus zit diep in de corona-problemen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Qatar voert ‘face shield’ in

Qatar voert ‘face shield’ in

03/07/2020

Passagiers in economy class bij Qatar Airways moeten voortaan een doorzichtig gezichtsschild dragen, bovenop een chirurgisch mondkapje. In business class is dit niet verplicht. De carrier verstrekt beide items aan…

Twee nieuwe hotels van Accor

Twee nieuwe hotels van Accor

02/07/2020

Accor bouwt in Amsterdam twee nieuwe hotels van de merken Mercure en Tribe. De hotels komen in twee torens op ‘Gare du Nord,’ een gebied in ontwikkeling naast metrostation Noord….

Premier: racisme bij KLM 

Premier: racisme bij KLM 

02/07/2020

Premier Rutte heeft in de Tweede Kamer hard uitgehaald naar KLM over een vermeend incident dat hij ‘racistisch en revolting’ noemde. In een reactie tegen Zakenreis zegt KLM ‘geschrokken’ te…