Home / Luchtvaart / Nul op het rekest voor Ryanair

Nul op het rekest voor Ryanair

Nul op het rekest voor Ryanair

Het Europese Gerecht heeft woensdag Ryanairs pleidooi tegen staatssteun voor airlines in de EU verworpen. De eerste twee zaken waren gericht tegen Air France en SAS. KLM en andere airlines komen nog aan bod. Ryanair gaat in beroep tegen de uitspraak.

Luchtvaartmaatschappijen moeten zichzelf door de crisis heen slepen, vindt de Ierse prijsvechter en hulp van regeringen verstoort daarbij de markt. Het Gerecht in Luxemburg ging niet mee in die redenering en oordeelde dat de overheidsondersteuning voor airlines in verscheidene EU-landen, waar de Europese Commissie haar goedkeuring aan had gegeven, “niet-discriminatoir” zijn.

Ryanair heeft zaken tegen zestien afzonderlijke maatschappijen aangespannen. De eerste twee verloren uitspraken van woensdag betroffen Air France en het Scandinavische  SAS, maar naar verwachting zal het oordeel dat de magistraten later zullen vellen over de hulp aan onder meer KLM en Lufthansa niet anders zijn.

30 miljard euro
Volgens een rekensom van Ryanair hebben airlines in de EU sinds het begin van de coronacrisis, vanaf maart 2020, meer dan dertig miljard euro aan steun ontvangen. “Als dit zo doorgaat, zal het gelijke speelveld in de Europese luchtvaart voor tientallen jaren worden verstoord,” zo zeiden de advocaten van Ryanair.

De low-cost-carrier maakt in haar redenering een onderscheid tussen fondsen waar iedereen een beroep op kan doen en de een-op-een hulp aan afzonderlijke airlines. In die laatste categorie ziet Ryanair het grote probleem, de eerste tolereert zij. Sterker nog: het bedrijf tapt zelf ook uit algemene fondsen, in de vorm van leningen.

Zo heeft Ryanair 690 miljoen euro krediet gekregen uit de Covid Corporate Financing Facility van de Britse regering. Complicerende factor: het Verenigd Koninkrijk is geen lid meer van de EU en het Europese Gerecht kan het beleid in de UK als zodanig ook niet meenemen in zijn overwegingen.

Net als de gehele luchtvaart heeft ook Ryanair een rampjaar achter de rug. In topjaar 2019 vervoerde de carrier nog 142 miljoen passagiers, in 2020 waren dat er nog 30 miljoen. Het bedrijf heeft een gebroken boekjaar, van 1 april tot en met 31 maart. Naar verwachting zal Ryanair over 2020/21 rode cijfers schrijven.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Air Belgium breidt uit

Air Belgium breidt uit

14/10/2021

Air Belgium is donderdag begonnen vluchten uit te voeren naar Mauritius vanaf Brussels Airport, twee keer per week, met een nieuwe Airbus A330neo. Eerder nam de Belgische carrier Curaçao al…

FNV-actie Schiphol dreigt

FNV-actie Schiphol dreigt

13/10/2021

FNV dreigt met acties bij afhandelingsbedrijven op Schiphol. In een brief schrijft de vakcentrale dat de arbeidsomstandigheden ‘snel’ moeten verbeteren, na een zomer waarin het ‘aan alle kanten mis ging.’…