Home / Luchtvaart / Nul op het rekest voor Ryanair

Nul op het rekest voor Ryanair

Nul op het rekest voor Ryanair

Het Europese Gerecht heeft woensdag Ryanairs pleidooi tegen staatssteun voor airlines in de EU verworpen. De eerste twee zaken waren gericht tegen Air France en SAS. KLM en andere airlines komen nog aan bod. Ryanair gaat in beroep tegen de uitspraak.

Luchtvaartmaatschappijen moeten zichzelf door de crisis heen slepen, vindt de Ierse prijsvechter en hulp van regeringen verstoort daarbij de markt. Het Gerecht in Luxemburg ging niet mee in die redenering en oordeelde dat de overheidsondersteuning voor airlines in verscheidene EU-landen, waar de Europese Commissie haar goedkeuring aan had gegeven, “niet-discriminatoir” zijn.

Ryanair heeft zaken tegen zestien afzonderlijke maatschappijen aangespannen. De eerste twee verloren uitspraken van woensdag betroffen Air France en het Scandinavische  SAS, maar naar verwachting zal het oordeel dat de magistraten later zullen vellen over de hulp aan onder meer KLM en Lufthansa niet anders zijn.

30 miljard euro
Volgens een rekensom van Ryanair hebben airlines in de EU sinds het begin van de coronacrisis, vanaf maart 2020, meer dan dertig miljard euro aan steun ontvangen. “Als dit zo doorgaat, zal het gelijke speelveld in de Europese luchtvaart voor tientallen jaren worden verstoord,” zo zeiden de advocaten van Ryanair.

De low-cost-carrier maakt in haar redenering een onderscheid tussen fondsen waar iedereen een beroep op kan doen en de een-op-een hulp aan afzonderlijke airlines. In die laatste categorie ziet Ryanair het grote probleem, de eerste tolereert zij. Sterker nog: het bedrijf tapt zelf ook uit algemene fondsen, in de vorm van leningen.

Zo heeft Ryanair 690 miljoen euro krediet gekregen uit de Covid Corporate Financing Facility van de Britse regering. Complicerende factor: het Verenigd Koninkrijk is geen lid meer van de EU en het Europese Gerecht kan het beleid in de UK als zodanig ook niet meenemen in zijn overwegingen.

Net als de gehele luchtvaart heeft ook Ryanair een rampjaar achter de rug. In topjaar 2019 vervoerde de carrier nog 142 miljoen passagiers, in 2020 waren dat er nog 30 miljoen. Het bedrijf heeft een gebroken boekjaar, van 1 april tot en met 31 maart. Naar verwachting zal Ryanair over 2020/21 rode cijfers schrijven.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Delta, BCD samen in biofuel

Delta, BCD samen in biofuel

06/05/2021

Delta Air Lines en BCD Travel hebben een deal gesloten over het gebruik van biobrandstof voor personeelsreizen. De twee bedrijven zeggen hiermee het belang van duurzaamheid in de luchtvaart te…

Elbers: geen verdere krimp

Elbers: geen verdere krimp

06/05/2021

Het personeelsbestand van KLM zal dit jaar niet verder inkrimpen. Dit heeft CEO Pieter Elbers donderdag gezegd tijdens een persconferentie, per video, naar aanleiding van de kwartaalcijfers van Air France-KLM….

ANVR: willekeur bij steun

ANVR: willekeur bij steun

06/05/2021

De ANVR zegt dat kleine reisagenten moeilijk toegang krijgen tot de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) en constateert “grote verschillen” tussen gemeenten in het toepassen van criteria. De organisatie…

Weer verlies Air France-KLM

Weer verlies Air France-KLM

06/05/2021

Air France-KLM heeft in het eerste kwartaal een nettoverlies geleden van 1,481 miljard euro. De omzet kelderde met 56,9 procent ten opzichte van Q1 in 2020. Het aantal passagiers daalde…

Nieuw bestuur NATM

Nieuw bestuur NATM

05/05/2021

Tijdens de algemene ledenvergadering van de Nederlandse Associatie voor Travel Management (NATM) eind april, is een nieuw bestuur gekozen. Inge Kuijpers (MSD) werd gekozen tot voorzitter (foto links). Met ingang…