Home / Luchtvaart / Norwegian staat op omvallen

Norwegian staat op omvallen

Norwegian staat op omvallen

Norwegian Air krijgt geen staatssteun meer. Het bedrijf komt daardoor in grote problemen en is mogelijk de eerste grotere airline die door corona omvalt.

Iselin Nybø, de Noorse minister voor handel en industrie namens Venstre, de sociaal-liberale partij, zei maandag dat Norwegian Air Shuttle, zoals het bedrijf voluit heet, geen geld meer zal ontvangen omdat zij dit niet langer als een “gezonde besteding” van belastinggeld ziet.

Norwegian was al vóór de coronacrisis een wankel bedrijf door een hoge schuldenlast. Oslo kwam de afgelopen maanden met omgerekend 1,7 miljard euro over de brug om de airline te redden. Het management zette hiermee schuld om in aandelen. Het bleek de afgelopen weken, met de komst van de tweede virusgolf, niet voldoende om het hoofd boven water te houden. De luchtvaartmaatschappij klopte opnieuw aan bij de centrumrechtse regering, maar heeft dit keer nul op het rekest gekregen.

Hoe lang nog?
Zonder financiële injecties van buitenaf lijkt Norwegian het niet lang meer vol te kunnen houden. Zoals bij alle airlines in Europa is het aantal passagiers sinds maart gekelderd, oplopend tot een terugval van 90 procent. Verbetering van de markt zit er voorlopig niet in, omdat het coronavirus nog in alle hevigheid woedt.

Vorig jaar, toen de luchtvaart nog nergens last van had, vervoerde Norwegian 36 miljoen passagiers, ongeveer even veel als KLM. De maatschappij verwachtte begin dit jaar dat 2020 een ‘recordjaar’ zou worden. Corona maakte alles anders.

Wat geldt voor Norwegian, geldt voor de meeste airlines in Europa: ze overleven op staatssteun, meestal een combinatie van subsidie en leningen tegen zachte voorwaarden. Daarom zijn er tot nu toe ook nog geen luchtvaartmaatschappijen failliet gegaan.

Lufthansa en Air France-KLM ontvangen in Europa de meeste hulp van hun regeringen, maar ook voor hen komt het moment dichterbij dat ze meer ondersteuning nodig hebben. Aan de Duitse respectievelijk Franse en Nederlandse regeringen dan de zware taak hierin toe te stemmen, met meer belastinggeld, of faillissement te accepteren.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Delta test coronavrije vlucht

Delta test coronavrije vlucht

26/11/2020

Delta Air Lines wil vanaf 19 december tussen Atlanta en Rome passagiers en bemanning testen vóór hun vlucht. Amerikanen die om essentiële redenen moeten reizen, hoeven dan na aankomst niet…

Nieuwe bestuursleden NATM

Nieuwe bestuursleden NATM

26/11/2020

De Nederlandse Associatie voor Travel Management (NATM) heeft woensdag, tijdens haar algemene ledenvergadering en vooruitlopend op de bestuurswisseling in april 2021, twee nieuwe bestuursleden gekozen. Om de continuïteit van het…

IATA-top 2021 in Boston

IATA-top 2021 in Boston

25/11/2020

IATA houdt in juni 2021 haar jaarvergadering in Boston, Massachusetts, met JetBlue als ‘host.’ Of het om een live top zal gaan of een virtuele, zoals dit jaar, is afhankelijk…