Home / Luchtvaart / Nieuwe topman Norwegian

Nieuwe topman Norwegian

Nieuwe topman Norwegian

Bjørn Kjos, één van de oprichters van Norwegian Air, is na zeventien jaar opgestapt als CEO. Kjos blijft wel aan als adviseur, maar draagt de leiding over aan Geir Karlsen, de financieel directeur.

Norwegian heeft verder de eigen groeiprognose van de omzet voor dit jaar naar beneden toe bijgesteld. In plaats van de bandbreedte vijf tot tien procent waar eerder op werd gerekend, gaat de Noorse carrier nu uit van nul tot vijf procent.

De winst in het tweede kwartaal is ook aanzienlijk lager uitgevallen dan de vergelijkbare periode een jaar eerder: omgerekend 8 miljoen euro tegen 31 miljoen. Norwegian lijdt verder onder een hoge schuldenlast. Kjos leende de afgelopen jaren veel kapitaal om zijn vloot te kunnen betalen.

Prijsvechter
Onder Bjørn Kjos ontwikkelde Norwegian zich vanaf begin deze eeuw als prijsvechter, eerst alleen in Europa, daarna ook op de long haul. Maar het concept van Norwegian hapert.

Begin dit jaar verminderde de carrier het aantal routes. Vier bases in Spanje en Italië zijn opgeheven, evenals twee in de Verenigde Staten. De Noorse prijsvechter vervoerde vorig jaar 37 miljoen passagiers, een recordaantal, maar dat zegt niets, want er stond geen winst tegenover.

MAX
Bijkomend probleem is dat Norwegian haar Europese operatie rond de Boeing 737 MAX aan het opbouwen was. In maart dit jaar had de airline achttien MAX-toestellen in dienst, met nog eens 92 in bestelling.

Maar de technische problemen van de MAX, na twee dodelijke crashes van Lion Air en Ethiopian met dit type, hebben de plannen van Norwegian en andere airlines verstoord. Alle MAX-vliegtuigen staan sinds medio maart wereldwijd aan de grond; nieuwe exemplaren zijn sindsdien niet afgeleverd.

Norwegian zei vandaag erop te rekenen dat de MAX in oktober weer kan  vliegen bij alle airlines. Maar waar dit, behalve op wishful thinking, op is gebaseerd, is niet duidelijk. Eerder rekende Norwegian op terugkeer van de MAX in augustus, maar daar zijn al helemaal geen signalen voor.

Foto: Geir Karlsen

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Records voor de hotelmarkt

Records voor de hotelmarkt

10/09/2019

De Nederlandse hotelmarkt heeft het afgelopen jaar ‘een absolute piek’ bereikt. Dit zegt Horwath HTL in een vandaag verschenen rapport. De bezettingsgraden, gemiddelde kamerprijzen en omzetten zijn volgens de consultancy…