Home / Luchtvaart / Nieuwe topman Norwegian

Nieuwe topman Norwegian

Nieuwe topman Norwegian

Bjørn Kjos, één van de oprichters van Norwegian Air, is na zeventien jaar opgestapt als CEO. Kjos blijft wel aan als adviseur, maar draagt de leiding over aan Geir Karlsen, de financieel directeur.

Norwegian heeft verder de eigen groeiprognose van de omzet voor dit jaar naar beneden toe bijgesteld. In plaats van de bandbreedte vijf tot tien procent waar eerder op werd gerekend, gaat de Noorse carrier nu uit van nul tot vijf procent.

De winst in het tweede kwartaal is ook aanzienlijk lager uitgevallen dan de vergelijkbare periode een jaar eerder: omgerekend 8 miljoen euro tegen 31 miljoen. Norwegian lijdt verder onder een hoge schuldenlast. Kjos leende de afgelopen jaren veel kapitaal om zijn vloot te kunnen betalen.

Prijsvechter
Onder Bjørn Kjos ontwikkelde Norwegian zich vanaf begin deze eeuw als prijsvechter, eerst alleen in Europa, daarna ook op de long haul. Maar het concept van Norwegian hapert.

Begin dit jaar verminderde de carrier het aantal routes. Vier bases in Spanje en Italië zijn opgeheven, evenals twee in de Verenigde Staten. De Noorse prijsvechter vervoerde vorig jaar 37 miljoen passagiers, een recordaantal, maar dat zegt niets, want er stond geen winst tegenover.

MAX
Bijkomend probleem is dat Norwegian haar Europese operatie rond de Boeing 737 MAX aan het opbouwen was. In maart dit jaar had de airline achttien MAX-toestellen in dienst, met nog eens 92 in bestelling.

Maar de technische problemen van de MAX, na twee dodelijke crashes van Lion Air en Ethiopian met dit type, hebben de plannen van Norwegian en andere airlines verstoord. Alle MAX-vliegtuigen staan sinds medio maart wereldwijd aan de grond; nieuwe exemplaren zijn sindsdien niet afgeleverd.

Norwegian zei vandaag erop te rekenen dat de MAX in oktober weer kan  vliegen bij alle airlines. Maar waar dit, behalve op wishful thinking, op is gebaseerd, is niet duidelijk. Eerder rekende Norwegian op terugkeer van de MAX in augustus, maar daar zijn al helemaal geen signalen voor.

Foto: Geir Karlsen

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
China erkent ‘EU-airline’

China erkent ‘EU-airline’

11/07/2019

De Europese Unie en China hebben een nog goed te keuren ‘horizontale luchtvaartovereenkomst’ gesloten waarin het principe van de EU-airline wordt erkend. Bijna vijftig landen deden dit al eerder, maar…

Vliegtaks in Frankrijk 

Vliegtaks in Frankrijk 

10/07/2019

Frankrijk voert volgend jaar een vliegtaks in voor alle vertrekkende passagiers, zo heeft de minister van transport bekendgemaakt. De opbrengst gaat naar ‘groen vervoer.’ Op binnenlandse of Europese vluchten in…

Afscheid Alders van ORS

Afscheid Alders van ORS

09/07/2019

Hans Alders heeft vanmiddag afscheid genomen van de Omgevingsraad Schiphol (ORS), na een voorzitterschap van 12,5 jaar. Zijn opvolger is Pieter van Geel, voor een interim-periode. Tijdens een symposium in…

Forse boete dreigt voor BA

Forse boete dreigt voor BA

08/07/2019

British Airways krijgt mogelijk een boete van ruim 200 miljoen euro, opgelegd door de Britse waakhond ICO, wegens het lekken van data van 500.000 klanten, vorig jaar. BA mag zich…