Home / Luchtvaart / Nieuwe topman Norwegian

Nieuwe topman Norwegian

Nieuwe topman Norwegian

Bjørn Kjos, één van de oprichters van Norwegian Air, is na zeventien jaar opgestapt als CEO. Kjos blijft wel aan als adviseur, maar draagt de leiding over aan Geir Karlsen, de financieel directeur.

Norwegian heeft verder de eigen groeiprognose van de omzet voor dit jaar naar beneden toe bijgesteld. In plaats van de bandbreedte vijf tot tien procent waar eerder op werd gerekend, gaat de Noorse carrier nu uit van nul tot vijf procent.

De winst in het tweede kwartaal is ook aanzienlijk lager uitgevallen dan de vergelijkbare periode een jaar eerder: omgerekend 8 miljoen euro tegen 31 miljoen. Norwegian lijdt verder onder een hoge schuldenlast. Kjos leende de afgelopen jaren veel kapitaal om zijn vloot te kunnen betalen.

Prijsvechter
Onder Bjørn Kjos ontwikkelde Norwegian zich vanaf begin deze eeuw als prijsvechter, eerst alleen in Europa, daarna ook op de long haul. Maar het concept van Norwegian hapert.

Begin dit jaar verminderde de carrier het aantal routes. Vier bases in Spanje en Italië zijn opgeheven, evenals twee in de Verenigde Staten. De Noorse prijsvechter vervoerde vorig jaar 37 miljoen passagiers, een recordaantal, maar dat zegt niets, want er stond geen winst tegenover.

MAX
Bijkomend probleem is dat Norwegian haar Europese operatie rond de Boeing 737 MAX aan het opbouwen was. In maart dit jaar had de airline achttien MAX-toestellen in dienst, met nog eens 92 in bestelling.

Maar de technische problemen van de MAX, na twee dodelijke crashes van Lion Air en Ethiopian met dit type, hebben de plannen van Norwegian en andere airlines verstoord. Alle MAX-vliegtuigen staan sinds medio maart wereldwijd aan de grond; nieuwe exemplaren zijn sindsdien niet afgeleverd.

Norwegian zei vandaag erop te rekenen dat de MAX in oktober weer kan  vliegen bij alle airlines. Maar waar dit, behalve op wishful thinking, op is gebaseerd, is niet duidelijk. Eerder rekende Norwegian op terugkeer van de MAX in augustus, maar daar zijn al helemaal geen signalen voor.

Foto: Geir Karlsen

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Hertz in VS en Canada failliet

Hertz in VS en Canada failliet

25/05/2020

Hertz heeft Chapter 11 aangevraagd in de VS en Canada. Dit betekent dat het autoverhuurbedrijf technisch failliet is, maar via reorganisaties kans krijgt op een doorstart. De branches in Europa…

Feel Safe at NH Hotels

Feel Safe at NH Hotels

22/05/2020

De NH Hotel Group is met een plan gekomen dat inspeelt op de ‘nieuwe behoeften’ in tijden van de huidige gezondheidscrisis, onder de noemer Feel Safe at NH. Het bedrijf…

NS verwacht grote neergang

NS verwacht grote neergang

22/05/2020

De corona-crisis zal nog heel lang een ‘negatieve impact’ hebben op NS, zo heeft het bedrijf vrijdag in een online sessie gezegd. NS verwacht 4,7 miljard aan inkomstenderving over een…

Staatsbelang in Lufthansa

Staatsbelang in Lufthansa

21/05/2020

De Duitse staat krijgt een belang van 20 tot 25 procent in de Lufthansa Group, als onderdeel van een reddingsplan, ter waarde van 9 miljard euro. Lufthansa zegt donderdag dat…