Home / Luchtvaart / Nieuwe pin-ups bij Virgin

Nieuwe pin-ups bij Virgin

Nieuwe pin-ups bij Virgin

Virgin Atlantic vervangt de blanke vrouwelijke pin-up die altijd op de neus van haar vliegtuigen stond, door vijf nieuwe afbeeldingen, variërend per vliegtuig, die ‘diversiteit en gender balans’ moeten weergeven.

De Britse airline, waarin Air France-KLM dit jaar een belang krijgt van 31 procent, vindt het eigen beeld ‘niet meer van deze tijd.’ Vanaf de oprichting door Richard Branson in 1984 stond bij Virgin een vrouwelijke – blanke – schone in badpak, met een Britse vlag wapperend achter zich aan, op de neus van alle toestellen. Het idee van de pin-up was ontleend aan het werk van de Peruviaanse artiest Alberto Vargas, die later voor Playboy werkte. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stonden veel ‘Varga girls’ afgebeeld op Amerikaanse gevechtstoestellen, in wat sindsdien ‘nose art’ heet.

De pin-ups met Britse vlag blijven bestaan bij Virgin en ook de strakke pakjes, alleen zal er op de vliegtuigen van de airline voortaan een mix te zien zijn van vijf verschillende afbeeldingen, één per toestel en krijgen ze een naam. Oscar is een blanke man in een regenboog-zwempak (een verwijzing naar lgbt); Zadie, een zwarte vrouw (zie afbeelding hierboven); Meera, een Aziatische vrouw; Rey, een blanke vrouw, met rood haar – zoals de oude pin-up – en Daley, een zwarte man, in een bodysuit.

De oorspronkelijke pin-up zal nog wel een poosje te zien zijn, vooral op de oudere toestellen van Virgin, maar de nieuwkomers in de vloot krijgen ook de nieuwe nose-art, evenals vliegtuigen die nog lang in dienst blijven.

I’ve got the longest
De flamboyante Richard Branson, die nu nog een belang van 20 procent heeft in Virgin (Delta Air Lines heeft 49 procent en Air France-KLM dus 31 procent), liet zich in het verleden graag omringen door schaars geklede dames en maakte volgens goed Brits gebruik, veel dubbelzinnige toespelingen. Zo liet hij begin deze eeuw op de romp van een nieuwe Airbus A340-600 de leuzen Mine is bigger than yours en I’ve got the longest plaatsen – de A340-600 was destijds het langste toestel dat er bestond.

Ook liet hij zich bij de plannen voor de Airbus A380 ontvallen dat hij een casino en tweepersoonsbedden in de dubbeldekkers wilde plaatsen, zodat de passagiers ‘dubbel geluk’ konden hebben tijdens hun vlucht. Van de aankoop van A380’s door Virgin is overigens niets terechtgekomen. De order voor zes A380’s van Virgin uit 2001 bleef tot 2018 in de boeken staan en werd toen, na vele malen uitstel, definitief geschrapt.

Het toestel paste niet meer in de plannen van Virgin en de A380 zelf overleefde de ontwikkelingen in de vliegtuigbouw, naar kleinere, efficiëntere toestellen ook niet. Begin dit jaar kondigde Airbus aan de productie van de superjumbo te staken.

Seksistisch
Ook de moraliteit is de afgelopen jaren veranderd, de houding van Virgin en Branson wordt nu veelal als seksistisch gezien en het huidige management van de airline heeft ingegrepen. Begin dit jaar maakte CEO Shai Weiss bekend dat Virgin Atlantic binnen enkele jaren een 50-50 balans tussen man en vrouw aan de top van de airline zal doorvoeren. Verder komen er quota voor minderheden (vanuit Brits perspectief gezien); in 2022 moet twaalf procent van het personeel zwart of Aziatisch zijn.

Het uiterlijk van de stewardessen bij Virgin is eveneens aangepast. Ze hoeven er sinds kort niet langer uit te zien als sexy modepoppen: de felle kleur rood van het uniform is iets minder ‘knal’, de rokken zijn wat langer en de verplichting om make-up te dragen is geschrapt.

Daley

Oscar

Rey

Meera

 

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Een Vlijtig Liesje voor KLM

Een Vlijtig Liesje voor KLM

18/10/2019

KLM heeft haar tweede Boeing 787-10 Dreamliner ontvangen na een ‘ferry-vlucht’ vanuit de fabriek in Charleston, South Carolina. Het toestel heeft de naam Vlijtig Liesje gekregen. Alle Dreamliners van KLM…

Flybe wordt Virgin Connect

Flybe wordt Virgin Connect

17/10/2019

Flybe zal vanaf volgend jaar verdergaan als Virgin Connect. De regionale Britse carrier werd begin 2019 overgenomen door een consortium onder leiding van Virgin Atlantic. Virgin neemt de felrode bedrijfskleur…

Netwerk IoT op Schiphol

Netwerk IoT op Schiphol

17/10/2019

Schiphol heeft haar eigen netwerk voor Internet of Things-toepassingen volledig uitgerold. Er is  dekking in alle publieke gebieden zoals aankomst- en vertrekhallen, lounges, pieren en op Schiphol Plaza, evenals niet-publieke…

MoU met China Eastern

MoU met China Eastern

16/10/2019

Air France, KLM en China Eastern Airlines hebben vandaag in Shanghai een Memorandum of Understanding (MoU) getekend om hun huidige joint venture uit te breiden met Virgin Atlantic. De vergrote…