Home / Luchtvaart / Nieuwe ontslaggolf bij KLM 

Nieuwe ontslaggolf bij KLM 

Nieuwe ontslaggolf bij KLM 

KLM schrapt 800 tot 1.000 banen, bovenop de reductie met 5.000 banen in 2020. Het bedrijf zegt dat herstel langer duurt dan verwacht. In de nieuwe saneringsronde zijn het vliegverbod naar onder meer de UK en de verplichte sneltest voor de crew nog niet verwerkt, maatregelen die op 23 januari ingaan.

KLM zegt in een verklaring “ongelofelijk veel maatregelen” te hebben genomen om de coronacrisis het hoofd te bieden. De eerdere “pijnlijke verkleining” van het personeelsbestand met 5.000 banen, was gebaseerd op een begin van herstel van de luchtvaart gedurende 2021.

“Er is echter ook herhaaldelijk door KLM aangegeven dat rekening werd gehouden met later herstel en daarmee het naar beneden bijstellen van het scenario en dus verdere reductie van arbeidsplaatsen. De realiteit is dat het herstel met name op de long haul bestemmingen aanzienlijk langer duurt dan verwacht, onder andere door voortdurende en nieuwe internationale beperkingen en reisrestricties,” aldus KLM.

Het bedrijf heeft een uitsplitsing gemaakt van de banen die moeten verdwijnen: 500 fte voor de cabine, 100 onder de piloten en 200 tot 400 leden van het grondpersoneel.

“Deze reductie staat nog los van de nieuwe maatregelen van het kabinet van de afgelopen 48 uur,” benadrukt de CEO, Pieter Elbers. “De nieuwe maatregelen zijn wel exemplarisch voor de restricties en dynamieken waar we sinds de uitbraak van de pandemie wereldwijd mee te maken hebben. Zelfs als onze bemanningen uitgezonderd worden van deze verplichting, is deze extra reductie van arbeidsplaatsen helaas hard nodig. De effecten van de laatste maatregelen komen hier nog bovenop.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Knorretje helpt Schiphol

Knorretje helpt Schiphol

25/09/2021

Schiphol zet ‘diervriendelijk’ geteelde varkens in, die op afgeschermd land tussen twee banen oogstresten opeten, waardoor vogels mogelijk zullen wegblijven. Het gaat om een proef. De luchthaven werkt in het…

TMC Lola opgedoekt

TMC Lola opgedoekt

23/09/2021

Lola, een Amerikaanse TMC die in 2015 werd opgericht, heeft de stekker uit de eigen operatie getrokken. De corporate klanten zijn inmiddels ondergebracht bij partner Amex GBT. Officieel spreekt Lola…