Home / Luchtvaart / Nieuwe milieu-agenda IATA

Nieuwe milieu-agenda IATA

Nieuwe milieu-agenda IATA

IATA neemt het verminderen van de uitstoot van CO2 door vliegtuigen ‘uitermate serieus’, maar benadrukt dat de luchtvaart slechts voor twee procent bijdraagt aan de totale emissie. Dit zei topman Alexandre de Juniac van IATA vandaag op de jaarvergadering in Seoul. “Ik wil het klimaatprobleem niet weg-communiceren. Wij hebben doelen die we moet nastreven.”

De leden van IATA namen vandaag een resolutie aan waarin zij regeringen oproepen CORSIA te implementeren, het programma van de burgerluchtvaartorganisatie ICAO voor compensatie en vermindering van emissies.

Sinds januari zijn airlines begonnen met het registreren van hun emissies, als onderdeel van de lancering van CORSIA (Carbon Offsetting and Reduction Scheme for International Aviation) in 2021. IATA zegt dat het nu aan de afzonderlijke staten is om CORSIA ook daadwerkelijk op te leggen.

Montreal
In september komt ICAO, onderdeel van de Verenigde Naties, bijeen voor haar driejaarlijkse vergadering in Montreal. IATA zegt te hopen dat er tegen die tijd meer nationale toezeggingen om CORSIA toe te passen.

CORSIA zou in eerste instantie moeten neerkomen om een klimaat-neutrale groei van de luchtvaart op het niveau van 2020.

CORSIA heeft twee elementen: de reductie van de uitstoot en compensatie. IATA zegt dat compensatie op verscheidene manieren kan en noemt als voorbeelden: investeren in windenergie, het afvangen van methaan, bosbouw en andere projecten. Airlines kunnen volgens een berekening van IATA 2,5 miljard ton CO2 compenseren tussen 2021 en 2035.

Doel in 2050
IATA keek in Seoul alvast naar haar volgende doelstelling: het reduceren van de emissies in 2050 naar de helft van het niveau uit 2005.

De Juniac zei vandaag dat een dergelijke reductie geen hersenschim is. “De impact per reiziger op het milieu is sinds 1990 ook gehalveerd.” Hij gaf ook aan hoe de branche haar reductiedoelen wil bereiken. “Onze grootste en meest praktische oplossing is duurzame brandstof. Daarmee kunnen we een besparing realiseren van tachtig procent in uitstoot.”

Het probleem is alleen dat er veel te weinig duurzame brandstof beschikbaar is. Het recente initiatief van KLM, om daarom zelf duurzame brandstof te produceren (samen met SkyNRG), werd door IATA uitvoerig geprezen.

Ook nieuwe technologie, met zuiniger motoren en mogelijk andere aandrijvingsbronnen dan vloeibare brandstof, zoals accu’s, zullen leiden tot minder verbruik en dus een lagere uitstoot.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Self service info op Schiphol

Self service info op Schiphol

14/06/2019

Schiphol heeft selfservice informatiepunten geplaatst, verspreid over verscheidene locaties in de terminal. Hier kunnen reizigers onder meer vluchtgegevens opzoeken, plattegronden raadplegen en veelgestelde vragen en antwoorden bekijken. Schiphol heeft de…

BCD lanceert hoteldivisie  

BCD lanceert hoteldivisie  

14/06/2019

BCD Travel heeft een wereldwijde hoteldivisie gelanceerd om ‘in te spelen op de veranderende dynamiek in de zakenreisbranche,’ zegt het bedrijf. Onder de naam Stay by BCD Travel wil de…

Kit zonder plastic bij Delta

Kit zonder plastic bij Delta

13/06/2019

Delta Air Lines introduceert deze maand amenity kits zonder extra plastic wikkels. Op jaarbasis scheelt dit veertien ton aan plastic afval, zegt de Amerikaanse carrier. De partner van Air France…

Air France wordt plasticvrij

Air France wordt plasticvrij

09/06/2019

Air France vervangt alle wegwerp-plastic aan boord door duurzaam materiaal. De airline zegt na een aantal geslaagde proeven adieu tegen plastic borden, bestek en roerstaafjes. Ze wil eind dit jaar…