Home / Luchtvaart / Nieuwe grond-bond KLM i.o.

Nieuwe grond-bond KLM i.o.

Nieuwe grond-bond KLM i.o.

Een groep jonge KLM-employees aan de grond is bezig een nieuwe vakbond op te richten onder de naam UnifiedKLM. Mede-initiatiefnemer Jelle van Miltenburg zegt tegen Zakenreis dat veel personeel zich nu niet goed vertegenwoordigd voelt door de bestaande bonden, die “de hakken in het zand” zetten in plaats van samen te werken met de directie “om de coronacrisis te overleven.”

Zeven werknemers, onder wie de 26-jarige ICT’er Jelle van Miltenburg, ‘ontmoetten’ elkaar onlangs tijdens een online bijeenkomst met de directie en kwamen toen tot de gezamenlijke conclusie dat de vijf ‘grond-bonden’ FNV, CNV, VKP, De Unie en NVLT, hun belangen niet goed verdedigen.

Van Miltenburg: “KLM suggereerde een nieuwe vakbond op te richten om invloed te krijgen op onze arbeidsomstandigheden.” De groep hield eerst een survey onder 176  young professionals aan de grond bij KLM. Een groot deel van de respondenten (91 procent) gaf hierbij aan het niet eens te zijn met de opstelling van de bonden. Van Miltenburg & co zagen hierin een motivatie om zelf een organisatie in het leven te roepen.

UnifiedKLM ging woensdag ‘live’ met een eigen site. Er moeten 450 leden komen voordat de bond door KLM wordt erkend. “Dit aantal is nergens vastgelegd, maar een stilzwijgende afspraak geworden binnen KLM,” aldus Van Miltenburg.

Verandering
De bestaande bonden hechten te zeer aan oude vormen en gedachten, vindt Jelle van Miltenburg. “Onze indruk is dat de bestaande bonden andere belangen hebben dan onze generatie. Het risico bestaat dan dat ‘de stem van de werknemer’ tijden cao-onderhandelingen in het teken blijft staan van het verdedigen van verworven rechten.” UnifiedKLM wil juist overleg voeren met de directie om samen dingen op te lossen.

Bij de komende herstructurering van KLM, die door de coronacrisis noodzakelijk is, wil de directie een ontslagronde doorvoeren op basis van afspiegeling. Aan de reorganisatie zullen onderhandelingen met de bonden voorafgaan over afvloeiing en over versobering van de arbeidsvoorwaarden voor het personeel dat blijft. UnifiedKLM wil haar stem daarbij laten horen.

Archaïsch
UnifiedKLM zou, als zij voldoende leden krijgt, de zesde bond voor grondpersoneel bij KLM worden en dan meedraaien in het ‘oude’ systeem. “Een vakbond klinkt een beetje archaïsch,” zo werpen de oprichters zelf ook op in de FAQ’s van hun site. “Was er geen andere manier om deel te nemen aan het cao-overleg?”

En het eigen antwoord: “Een nieuwe bond was geen doel op zich, maar tijdens de discussies met KLM merkten we dat vakbonden de enige officiële kanalen vormen om invloed uit te oefenen. Dus: if you cannot beat them, join them.”

 

 

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Grenzen open, maar welke?

Grenzen open, maar welke?

12/05/2021

Het kabinet heeft aangekondigd dat vanaf 15 mei het reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk zal zijn. Welke landen dat zijn is nog niet duidelijk. Voor Nederlanders…

Hoekstra stemt tegen Smith

Hoekstra stemt tegen Smith

11/05/2021

De Nederlandse staat zal over twee weken op de aandeelhoudersvergadering van Air France-KLM tegen de nieuwe bonus in aandelen voor topman Ben Smith stemmen. Dit schrijft de demissionaire minister van…

Schiphol: alles blijft in de tas

Schiphol: alles blijft in de tas

07/05/2021

Passagiers op Schiphol hoeven voortaan nergens meer vloeistoffen en elektronica uit hun handbagage te halen in het veiligheidsfilter. Alle controle vindt nu plaats via CT-scans. Op een deel van Schiphol…

Zaat CFO Air France-KLM

Zaat CFO Air France-KLM

07/05/2021

Steven Zaat wordt per 1 juli de nieuwe financieel directeur van Air France-KLM, als opvolger van Frédéric Gagey. De Nederlander vervult nu nog diezelfde functie bij Air France. Zaat (51)…