Home / Luchtvaart / Nieuwe concurrent Air Canada

Nieuwe concurrent Air Canada

Nieuwe concurrent Air Canada

Medio februari begint in Canada een nieuwe ‘ultra low-cost carrier’ onder de naam NewLeaf. Dit betekent een nieuwe concurrent voor Air Canada en KLM-partner WestJet, in eerste instantie alleen op binnenlandse routes.

NewLeaf Travel – op de toestellen is de spelling newleaf – heeft haar hoofdkwartier in de stad Winnipeg en zal vanaf 12 februari naar zeven bestemmingen binnen Canada vliegen. De carrier leaset hiervoor Boeing 737-400’s. Later wil de maatschappij ook op steden in de Verenigde Staten vliegen.

Ultra low-cost carrier (ulcc) is een term die sinds enige jaren in Noord-Amerika wordt gebruikt voor maatschappijen die nóg lagere kosten maken dan de eerste generatie lcc’s – of dit althans claimen. In de tarieven van een ulcc is vrijwel niets inclusief, passagiers moeten op het (zeer lage) basistarief voor alles bijbetalen, tot en met gebruik van stoelriemen aan toe.

‘Van hier naar daar’ is de slogan van NewLeaf die zegt met haar ‘ultra-concept’ de beslissing over het uitgavenpatroon terug te willen brengen bij de consument. Waarnemers in Canada denken dat start-ups zoals NewLeaf niet per se de concurrentieslag zullen overleven, maar door hun komst zullen de ticketprijzen van carriers als Air Canada en WestJet wel dalen.

Andere ulcc’s in Noord-Amerika zijn Spirit Airlines en Allegiant Air (beide in de Verenigde Staten) en Canada Jetlines. Deze laatste carrier moet ook nog starten, vanuit de westelijke Canadese stad Vancouver; begin van de vluchten is nu voorzien voor later dit jaar. Spirit en Allegiant zijn overigens succesvolle, winstgevende carriers geworden in Amerika.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Qatar voert ‘face shield’ in

Qatar voert ‘face shield’ in

03/07/2020

Passagiers in economy class bij Qatar Airways moeten voortaan een doorzichtig gezichtsschild dragen, bovenop een chirurgisch mondkapje. In business class is dit niet verplicht. De carrier verstrekt beide items aan…

Twee nieuwe hotels van Accor

Twee nieuwe hotels van Accor

02/07/2020

Accor bouwt in Amsterdam twee nieuwe hotels van de merken Mercure en Tribe. De hotels komen in twee torens op ‘Gare du Nord,’ een gebied in ontwikkeling naast metrostation Noord….

Premier: racisme bij KLM 

Premier: racisme bij KLM 

02/07/2020

Premier Rutte heeft in de Tweede Kamer hard uitgehaald naar KLM over een vermeend incident dat hij ‘racistisch en revolting’ noemde. In een reactie tegen Zakenreis zegt KLM ‘geschrokken’ te…