Home / Luchtvaart / Nieuwe CEO South African

Nieuwe CEO South African

Nieuwe CEO South African

South African Airways (SAA) heeft weer een nieuwe CEO benoemd, de elfde in tien jaar tijd. Zukisa Ramasia neemt de post tijdelijk op zich, na het vertrek van Vuyani Jarana, vorige week.

Jarana blijft nog wel aan om zijn opvolger in te werken. ‘Zuks’ Ramasia, die eerder werkzaam was in de operatie van SAA, begint morgen aan haar baan en mag proberen iets te doen wat geen van haar voorgangers lukte: de Zuid-Afrikaanse flag carrier terug naar winst brengen. SAA maakt al jaren verlies, terwijl het aantal vervoerde passagiers is gestagneerd.

Ramasia heeft geen vaste aanstelling; mogelijk moet zij op den duur plaatsmaken voor een vaste CEO, maar waarnemers in Zuid-Afrika sluiten ook niet uit dat de topvrouw zal aanblijven.

Haat-liefde
CEO’s kwamen en gingen de afgelopen jaren. Jarana hield het met twee jaar langer vol dan gemiddeld, maar ook hij liep aan tegen het probleem waar al zijn voorgangers mee te maken hadden: de haat-liefde verhouding met de regering in Pretoria. De airline is financieel afhankelijk van de staat, maar moet in ruil daarvoor veel bemoeienis van bovenaf dulden. Jarani zei genoeg te hebben van de bureaucratie en zag zich ook onvoldoende gesteund in zijn plan voor een sanering van SAA.

SAA bestaat al jaren bij de gratie van staatssteun en heeft dezer dagen gezegd nog eens vier miljard rand (een kleine 250 miljoen euro) nodig te hebben om schulden af te betalen. De airline zegt te verwachten in 2021 weer winst te zullen maken, maar de belofte op terugkeer naar zwarte cijfers is eerder gedaan en tot nu toe nooit gerealiseerd.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Een Vlijtig Liesje voor KLM

Een Vlijtig Liesje voor KLM

18/10/2019

KLM heeft haar tweede Boeing 787-10 Dreamliner ontvangen na een ‘ferry-vlucht’ vanuit de fabriek in Charleston, South Carolina. Het toestel heeft de naam Vlijtig Liesje gekregen. Alle Dreamliners van KLM…

Flybe wordt Virgin Connect

Flybe wordt Virgin Connect

17/10/2019

Flybe zal vanaf volgend jaar verdergaan als Virgin Connect. De regionale Britse carrier werd begin 2019 overgenomen door een consortium onder leiding van Virgin Atlantic. Virgin neemt de felrode bedrijfskleur…

Netwerk IoT op Schiphol

Netwerk IoT op Schiphol

17/10/2019

Schiphol heeft haar eigen netwerk voor Internet of Things-toepassingen volledig uitgerold. Er is  dekking in alle publieke gebieden zoals aankomst- en vertrekhallen, lounges, pieren en op Schiphol Plaza, evenals niet-publieke…

MoU met China Eastern

MoU met China Eastern

16/10/2019

Air France, KLM en China Eastern Airlines hebben vandaag in Shanghai een Memorandum of Understanding (MoU) getekend om hun huidige joint venture uit te breiden met Virgin Atlantic. De vergrote…