Home / Luchtvaart / Nieuwe CEO South African

Nieuwe CEO South African

Nieuwe CEO South African

South African Airways (SAA) heeft weer een nieuwe CEO benoemd, de elfde in tien jaar tijd. Zukisa Ramasia neemt de post tijdelijk op zich, na het vertrek van Vuyani Jarana, vorige week.

Jarana blijft nog wel aan om zijn opvolger in te werken. ‘Zuks’ Ramasia, die eerder werkzaam was in de operatie van SAA, begint morgen aan haar baan en mag proberen iets te doen wat geen van haar voorgangers lukte: de Zuid-Afrikaanse flag carrier terug naar winst brengen. SAA maakt al jaren verlies, terwijl het aantal vervoerde passagiers is gestagneerd.

Ramasia heeft geen vaste aanstelling; mogelijk moet zij op den duur plaatsmaken voor een vaste CEO, maar waarnemers in Zuid-Afrika sluiten ook niet uit dat de topvrouw zal aanblijven.

Haat-liefde
CEO’s kwamen en gingen de afgelopen jaren. Jarana hield het met twee jaar langer vol dan gemiddeld, maar ook hij liep aan tegen het probleem waar al zijn voorgangers mee te maken hadden: de haat-liefde verhouding met de regering in Pretoria. De airline is financieel afhankelijk van de staat, maar moet in ruil daarvoor veel bemoeienis van bovenaf dulden. Jarani zei genoeg te hebben van de bureaucratie en zag zich ook onvoldoende gesteund in zijn plan voor een sanering van SAA.

SAA bestaat al jaren bij de gratie van staatssteun en heeft dezer dagen gezegd nog eens vier miljard rand (een kleine 250 miljoen euro) nodig te hebben om schulden af te betalen. De airline zegt te verwachten in 2021 weer winst te zullen maken, maar de belofte op terugkeer naar zwarte cijfers is eerder gedaan en tot nu toe nooit gerealiseerd.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Self service info op Schiphol

Self service info op Schiphol

14/06/2019

Schiphol heeft selfservice informatiepunten geplaatst, verspreid over verscheidene locaties in de terminal. Hier kunnen reizigers onder meer vluchtgegevens opzoeken, plattegronden raadplegen en veelgestelde vragen en antwoorden bekijken. Schiphol heeft de…

BCD lanceert hoteldivisie  

BCD lanceert hoteldivisie  

14/06/2019

BCD Travel heeft een wereldwijde hoteldivisie gelanceerd om ‘in te spelen op de veranderende dynamiek in de zakenreisbranche,’ zegt het bedrijf. Onder de naam Stay by BCD Travel wil de…

Kit zonder plastic bij Delta

Kit zonder plastic bij Delta

13/06/2019

Delta Air Lines introduceert deze maand amenity kits zonder extra plastic wikkels. Op jaarbasis scheelt dit veertien ton aan plastic afval, zegt de Amerikaanse carrier. De partner van Air France…

Air France wordt plasticvrij

Air France wordt plasticvrij

09/06/2019

Air France vervangt alle wegwerp-plastic aan boord door duurzaam materiaal. De airline zegt na een aantal geslaagde proeven adieu tegen plastic borden, bestek en roerstaafjes. Ze wil eind dit jaar…