Home / Luchtvaart / Nieuwe CEO Etihad Group, CEO Etihad Airways blijft

Nieuwe CEO Etihad Group, CEO Etihad Airways blijft

Nieuwe CEO Etihad Group,  CEO Etihad Airways blijft

De Etihad Aviation Group heeft een nieuwe CEO benoemd in de persoon van Tony Douglas. De Brit begint op 1 januari 2018. De CEO van Etihad Airways, Peter Baumgartner, blijft intussen op zijn plaats.

Douglas was al eerder werkzaam in de Verenigde Arabische Emiraten, waar Etihad is gevestigd, als CEO van de Abu Dhabi Airports Company. Momenteel is hij in dienst van het Britse ministerie van defensie.

Etihad Airways is verreweg de belangrijkste poot van de Etihad Aviation Group. Het is niet helemaal duidelijk welke van de twee CEO’s het voor het zeggen heeft bij Etihad in Abu Dhabi, de hoofdstad van de Emiraten. Onder de groep vallen behalve de airline een onderhoudsdivisie, airport services en een toeristische poot (Hala), maar alles draait uiteindelijk om Etihad Airways.

Hogan
De Australiër James Hogan was tussen 2006 en 2016 de CEO van Etihad Airways. Na aanvankelijk commercieel succes gleed de maatschappij vanaf 2015 weg. In dat jaar boekte Etihad nog een kleine winst van 103 miljoen euro, in 2016 was er een mega-verlies van 1,87 miljard dollar.

Hogan werd hier mede-verantwoordelijk voor gehouden en de Arabische eigenaren ‘parkeerden’ hem als CEO bij de Group, hetgeen leek op een minder prominente positie. De Zwitser Peter Baumgartner kwam binnen als de nieuwe topman van Etihad Airways.

Vooral het jarenlange beleid van Hogan, gericht op investeringen in buitenlandse carriers (waaronder Alitalia en airberlin), mislukte. Hogan vertrok per 1 juli dit jaar definitief bij de Etihad Aviation Group. Een interim-bestuurder, Ray Gammell, staat nu aan het roer, tot de komst van Tony Douglas.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Deel Zaventem te koop

Deel Zaventem te koop

24/04/2018

De Australische financiële groep Macquarie wil haar belang van 36 procent in Brussels Airport verkopen. Chinese investeerders zouden interesse hebben om de aandelen in de goedlopende luchthaven over te nemen….

Zoveelste staking Air France

Zoveelste staking Air France

23/04/2018

Personeel bij Air France staakt vandaag en morgen voor de zoveelste keer in korte tijd. Hoewel lang niet iedereen meedoet heeft de airline een kwart van alle vluchten moeten schrappen….

Janaillac dreigt met vertrek

Janaillac dreigt met vertrek

20/04/2018

CEO Jean-Marc Janaillac van Air France-KLM laat in een referendum het personeel een uitspraak doen over zijn plan voor een langzame loonsverhoging. Als een meerderheid tegen is, stapt hij op….

RAI wil samenwerken

RAI wil samenwerken

20/04/2018

RAI Amsterdam wil de banden met andere evenementen- en beurslocaties in Amsterdam stevig aanhalen. De beurs- en congresgigant wil zo meer ruimte creëren voor evenementen, nu uitbreiding van het eigen…