Home / Luchtvaart / Nieuwe cao Transavia-piloten

Nieuwe cao Transavia-piloten

Nieuwe cao Transavia-piloten

Transavia heeft vannacht een principe-akkoord gesloten met pilotenvakbond VNV over een nieuwe cao. De vliegers hebben op alle punten hun zin gekregen: meer loon en betere werktijden.

De piloten krijgen stapsgewijs tot 2020 een loonsverhoging van zes procent (een ‘bescheiden stijging’ noemde de VNV dat eerder), terwijl hun werk- en rusttijdenregeling wordt aangepast. Op 19 februari staakten de Transavia-piloten twaalf uur lang om hun eisen kracht bij te zetten. De VNV dreigde met nieuwe werkonderbrekingen. Die acties zijn nu van de baan.

De VNV-leden bij Transavia moeten binnenkort nog stemmen over het principe-akkoord. Als de meerderheid voor is – de VNV verwacht dit – zal de cao ingaan met terugwerkende kracht per 1 januari 2017, de datum waarop de oude cao afliep.

Roosters
Aanpassing van de roosters was de belangrijkste eis van de VNV. De werktijden van de piloten mogen door de werkgever nu nog tot veertien uur van tevoren worden aangepast. In de nieuwe cao is deze termijn opgerekt tot 24 uur en mogen er de laatste zeven dagen voor aanvang van de dienst geen grote wijzigingen meer worden doorgevoerd.

Directeur Mattijs ten Brink zegt in een reactie: ‘Beide partijen hebben de verantwoordelijkheid genomen om tot een gebalanceerde overeenkomst te komen, die tegemoetkomt aan de wensen van de vliegers én past bij het voor de lange termijn gezond maken van ons bedrijf.’

VNV-voorzitter Arthur van den Hudding spreekt over een ‘zwaarbevochten akkoord’ waarin ‘significante verbeteringen’ staan vooral op het gebied van ‘grip op het privéleven’ van de vlieger.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Knorretje helpt Schiphol

Knorretje helpt Schiphol

25/09/2021

Schiphol zet ‘diervriendelijk’ geteelde varkens in, die op afgeschermd land tussen twee banen oogstresten opeten, waardoor vogels mogelijk zullen wegblijven. Het gaat om een proef. De luchthaven werkt in het…

TMC Lola opgedoekt

TMC Lola opgedoekt

23/09/2021

Lola, een Amerikaanse TMC die in 2015 werd opgericht, heeft de stekker uit de eigen operatie getrokken. De corporate klanten zijn inmiddels ondergebracht bij partner Amex GBT. Officieel spreekt Lola…