Home / Luchtvaart / Nieuwe cao Transavia-piloten

Nieuwe cao Transavia-piloten

Nieuwe cao Transavia-piloten

Transavia heeft vannacht een principe-akkoord gesloten met pilotenvakbond VNV over een nieuwe cao. De vliegers hebben op alle punten hun zin gekregen: meer loon en betere werktijden.

De piloten krijgen stapsgewijs tot 2020 een loonsverhoging van zes procent (een ‘bescheiden stijging’ noemde de VNV dat eerder), terwijl hun werk- en rusttijdenregeling wordt aangepast. Op 19 februari staakten de Transavia-piloten twaalf uur lang om hun eisen kracht bij te zetten. De VNV dreigde met nieuwe werkonderbrekingen. Die acties zijn nu van de baan.

De VNV-leden bij Transavia moeten binnenkort nog stemmen over het principe-akkoord. Als de meerderheid voor is – de VNV verwacht dit – zal de cao ingaan met terugwerkende kracht per 1 januari 2017, de datum waarop de oude cao afliep.

Roosters
Aanpassing van de roosters was de belangrijkste eis van de VNV. De werktijden van de piloten mogen door de werkgever nu nog tot veertien uur van tevoren worden aangepast. In de nieuwe cao is deze termijn opgerekt tot 24 uur en mogen er de laatste zeven dagen voor aanvang van de dienst geen grote wijzigingen meer worden doorgevoerd.

Directeur Mattijs ten Brink zegt in een reactie: ‘Beide partijen hebben de verantwoordelijkheid genomen om tot een gebalanceerde overeenkomst te komen, die tegemoetkomt aan de wensen van de vliegers én past bij het voor de lange termijn gezond maken van ons bedrijf.’

VNV-voorzitter Arthur van den Hudding spreekt over een ‘zwaarbevochten akkoord’ waarin ‘significante verbeteringen’ staan vooral op het gebied van ‘grip op het privéleven’ van de vlieger.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Accor opent nieuwe hotels

Accor opent nieuwe hotels

21/01/2020

Accor opent dit en volgend jaar haar 2.999ste en 3.000ste hotel in Europa. De twee nieuwe vestigingen zijn beide in thuisland Frankrijk, van het merk Mondrian. Het designmerk Mondrian is…

KLM koopt Jet Airways uit

KLM koopt Jet Airways uit

17/01/2020

Jet Airways wil haar activiteiten en bezittingen op Schiphol verkopen aan KLM. Het gaat onder meer om kantoorruimte, een Boeing 777-300ER en marketing van de failliete Indiase carrier. KLM aast…

APG bestaat vijftig jaar

APG bestaat vijftig jaar

16/01/2020

APG Air Agencies viert deze maand haar 50-jarig bestaan. APG is een mondiale organisatie van general sales agents voor airlines. Van de ongeveer duizend maatschappijen die er bestaan, zijn 170…