Home / Luchtvaart / Nieuwe AOC Malaysia

Nieuwe AOC Malaysia

Nieuwe AOC Malaysia

Het nieuwe Malaysia Airlines Berhad (MAB) heeft van de autoriteiten in Maleisië een Air Operator’s Certificate (AOC) gekregen, een vergunning om te vliegen. De AOC is op 1 september ingegaan.

Aan de goedkeuring om te mogen vliegen gingen maanden van onderzoek vooraf, waarbij onder meer de luchtwaardigheid van de vloot, de staat van het onderhoud en het naleven van regels tegen het licht werden gehouden. Tot en met 31 augustus vloog de Maleisische luchtvaartmaatschappij met de oude AOC onder de naam Malaysia Airlines Systems (MAS).

De airline was vorig jaar twee keer betrokken bij een fatale crash, in beide gevallen met een Boeing 777-200ER. In maart 2014 verdween MH370 met 239 inzittenden – dit toestel is nog steeds niet teruggevonden en vermoedelijk in de Indische Oceaan neergestort. En op 17 juli 2014 werd MH17 boven Oekraïne neergeschoten; alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders kwamen om.

Hoewel geen van beide rampen Malaysia Airlines echt kan worden aangerekend, hadden ze wel een sterk negatief effect op de reputatie van de carrier. MAS stond er bovendien vóór maart 2014 financieel al slecht voor. Onder leiding van een nieuwe CEO, Christoph Müller, is MAS/MAB sinds mei van dit jaar bezig een doorstart te maken. Müller heeft een grote sanering in werking gezet.

Het krijgen van de AOC is hierbij een belangrijke stap voor de airline. De Maleisische minister van transport Datuk Seri Liow Tiong Lai zei de regering in Kuala Lumpur “het nieuwe en verjongde Malaysia Airlines” een warm hart toedraagt. MAB is in handen van Khazanah Nasional, een staatsfonds van de Maleisische regering.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM koopt Jet Airways uit

KLM koopt Jet Airways uit

17/01/2020

Jet Airways wil haar activiteiten en bezittingen op Schiphol verkopen aan KLM. Het gaat onder meer om kantoorruimte, een Boeing 777-300ER en marketing van de failliete Indiase carrier. KLM aast…

APG bestaat vijftig jaar

APG bestaat vijftig jaar

16/01/2020

APG Air Agencies viert deze maand haar 50-jarig bestaan. APG is een mondiale organisatie van general sales agents voor airlines. Van de ongeveer duizend maatschappijen die er bestaan, zijn 170…

AA zet Boeing 787 in ex AMS

AA zet Boeing 787 in ex AMS

16/01/2020

American Airlines is begonnen met het inzetten van de Boeing 787-8 Dreamliner van Amsterdam naar de hub in Philadelphia (PHL). De introductie betekent een toename van de capaciteit met ruim…