
United Airlines heeft aangekondigd alle 67.000 Amerikaanse werknemers te zullen verplichten om zich te laten vaccineren tegen corona. Wie dat weigert krijgt over enige tijd ontslag.
De plicht geldt alleen voor personeel dat is gevestigd in de Verenigde Staten. Ruim 80 procent van de employees bij United is ingeënt, de andere 20 procent krijgt tot 25 oktober de tijd om dat alsnog te doen. Wie daarna niet is geprikt moet het bedrijf verlaten. Er zijn twee uitzonderingen: mensen die om medische redenen het vaccin niet kunnen verdragen en degenen met aantoonbare religieuze bezwaren.
“We weten dat niet iedereen het hiermee eens is,” schrijft CEO Scott Kirby in een brief aan het personeel. “Maar het is onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat we allemaal veilig kunnen werken en de feiten zijn kristalhelder: iedereen is veiliger als iedereen is gevaccineerd.” United moest de afgelopen zestien maanden “tientallen condoleance-kaarten” versturen naar familieleden van werknemers die aan corona overleden, aldus Kirby. “Wij zijn vastbesloten te voorkomen dat we nog meer van die kaarten hoeven te versturen.”
In de Verenigde Staten is momenteel sprake van een nieuwe besmettingsgolf, die vooral toeslaat in gebieden waar de vaccinatiegraad laag is. Andere grote Amerikaanse bedrijven, zoals Facebook, Google en Walt Disney, gingen United daarom de afgelopen tijd voor in het verplicht stellen van de inentingen.
Onder airlines gaat United het verst. Delta Air Lines, de partner van KLM en Air France, kent sinds mei 2021 een vaccinatieplicht voor personeel dat nieuw in dienst komt. American Airlines, de derde van de ‘grote drie’ in de VS, heeft zijn employees een cadeaubon van 50 dollar en een extra vrije dag beloofd als ze zich alsnog laten vaccineren. In Europa zijn nog geen luchtvaartmaatschappijen die hun werknemers hebben gedwongen tot inenting tegen corona.
Foto © United

