Home / Luchtvaart / Nederlandse luchtvaart zal in 2020 enorme verliezen lijden

Nederlandse luchtvaart zal in 2020 enorme verliezen lijden

Nederlandse luchtvaart zal in 2020 enorme verliezen lijden

IATA heeft een schatting gegeven van de verliezen voor de Europese luchtvaart in 2020 door de corona-pandemie. Voor Nederland zijn de getallen: 4,4 miljard dollar inkomstenderving, ruim 23 miljoen minder passagiers en een potentieel verlies van tegen de 130.000 banen.

Voor heel Europa gaat IATA nu uit van een teruggang in opbrengsten van 76 miljard dollar. De vraag, gemeten in revenue passenger kilometers, zal bijna met de helft dalen.

De brancheorganisatie spreekt over ‘een teruggang van ongekende proporties’ die 5,6 miljoen banen in de EU en andere Europese landen kan kosten. Het totale negatieve effect op het GDP loopt op tot 378 miljard dollar. De hardst getroffen landen zijn:

Groot-Brittannië: 113 miljoen minder passagiers, 22 miljard lagere omzet en 400.000 banen op de tocht.
Spanje: daling van 94 miljoen passagiers, 13 miljard terugloop in opbrengsten, risico voor 750.000 banen.
Duitsland: 84 miljoen minder passagiers, 15 miljard lagere omzet, mogelijk 400.000 banen weg.
Italië: daling passagiersaantal 67 miljoen, 9 miljard omzet-teruggang, risico op verlies van 250.000 banen.
Frankrijk: 65 miljoen minder passagiers, 12 miljard minder omzet en 318.000 banen op de tocht.

Nederland is kleiner dan bovenstaande landen en de gevolgen zijn daarom ook minder. Het verlies aan inkomsten en banen in de luchtvaart kan voor de Nederlandse economie een negatieve impact van 10 miljard dollar betekenen, zegt IATA.

“Om de enorme schade voor de Europese economieën te beperken is het van vitaal belang dat regeringen de luchtvaart helpen. Sommige regeringen hebben dit al gedaan, met name Noorwegen, Zweden, Finland, Spanje en Italië,” zegt Rafael Schvartzman, de vicepresident voor Europa van IATA.

De brancheorganisatie vraagt om directe financiële steun (subsidie), leningen, steun op de aandelenmarkt en belastingverlichting. “De luchtvaartindustrie is een motor van de economie, die in Europa goed is voor 12 miljoen banen en een bijdrage van 823 miljard dollar aan het GDP. Elke baan in de luchtvaart leidt tot 24 andere banen in de samenleving,” aldus Schvartzman.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Istanbul grootste hub in 2020

Istanbul grootste hub in 2020

19/01/2021

Istanbul Airport was in 2020 de grootste hub van Europa, gemeten in passagiersaantallen. Of beter gezegd: de Turkse luchthaven slonk het minst van allemaal: min 55 procent. Gemiddeld kromp de…

Vaccinatiecampagne Emirates 

Vaccinatiecampagne Emirates 

18/01/2021

Emirates is maandag begonnen met het vaccineren van het eigen personeel, in samenwerking met de gezondheidsautoriteiten. Inentingen in de Verenigde Arabische Emiraten gingen in december van start. Bij Emirates wordt…

Alleen short haul Norwegian

Alleen short haul Norwegian

16/01/2021

Norwegian vliegt voortaan alleen nog short haul binnen Europa. De ruim duizend werknemers in de UK die voor de long haul werkten, krijgen ontslag. Of de Noorse low-cost-carrier op deze…

Extra test uit UK nu verplicht

Extra test uit UK nu verplicht

15/01/2021

Vanaf heden dient iedereen, ook airline crew, die per vliegtuig in Nederland arriveert vanuit het Verenigd Koninkrijk en Ierland naast een PCR vlak voor vertrek tevens een antigeentest te hebben…