Home / Luchtvaart / Nederland heeft 14 procent in Air France-KLM, Parijs boos

Nederland heeft 14 procent in Air France-KLM, Parijs boos

Nederland heeft 14 procent in Air France-KLM, Parijs boos

De Nederlandse staat heeft vandaag zoals gepland het aandeel in Air France-KLM verhoogd naar 14 procent. Intussen eist een ziedende Franse regering nadere uitleg van Den Haag over wat gezien wordt als een overval.

Gisteren maakte minister Wopke Hoekstra van Financiën bekend dat de staat in het geheim een belang van 12,68 procent heeft verworven in Air France-KLM. Hij voegde eraan toe dit te willen optoppen tot 14 procent, bijna gelijk aan het aandeel van de Franse staat in de holding: 14,3 procent.

Nederland heeft daar geen gras over laten groeien: vandaag zijn die extra aandelen meteen aangeschaft op de beurs van Parijs. De koers lag vandaag aanzienlijk lager (min elf procent), zodat Nederland het resterende pakket voor een koopje kreeg. De totale aankoop van de aandelen komt neer op een bedrag van 744 miljoen euro.

Hoekstra betaalt dit via leningen op de kapitaalmarkt. Tegenover de (lichte) stijging van de staatsschuld, staat daar een aandelenpakket tegenover, dat bij een goed rendement geld kan opleveren.

Wopke Hoekstra, minister van Financiën

Afschuw
Maar in Parijs is op het hoogste niveau met verbazing en afschuw gereageerd op de Nederlandse staatsinterventie. Den Haag lichtte de Franse regering weliswaar gisteren in, maar het was een fait accompli voor de verbouwereerde Fransen: de aandelen waren al gekocht.

President Emmanuel Macron zei vandaag op een persconferentie geen genoegen te nemen met de summiere uitleg uit Den Haag. Hij eist ‘duidelijkheid over de Nederlandse intenties’. Wopke Hoekstra zal daar gehoor aan geven en reist vrijdag naar de Franse hoofdstad om in een ontmoeting met zijn ambtgenoot Bruno Le Maire een nadere toelichting te geven.

Volgens Macron is Hoekstra ontboden in Parijs, de Nederlandse regering houdt het erop dat de bewindsman zelf het overleg heeft voorgesteld.

Hoekstra benadrukte gisteren dat Nederland niet als activistische aandeelhouder wil optreden. De stap om aandelen te kopen is bedoeld als ‘slot op de deur’ om de belangen van KLM en Schiphol voor Nederland veilig te stellen. President Macron drukte Nederland daarentegen vandaag op het hart er geen tweestrijd tussen twee staten van te maken.

De Fransen wijzen ook op de koersdaling van het aandeel, omdat, zo zeggen ze, beleggers niet houden van staatsbemoeienis.

Verrast
De Air France-KLM Group zelf wilde gisteravond niet reageren, kennelijk ook verrast. Vandaag kwam er wel een reactie, op verbolgen toon. De Raad van Bestuur van de holding zegt in een verklaring ‘kennis te hebben genomen’ van het aandelenpakket dat de Nederlandse staat heeft genomen, ‘zonder enig overleg.’

Het bedrijf wijst erop dat er net vorige week een nieuwe organisatiestructuur is afgesproken in onderling overleg tussen alle stakeholders, ‘inclusief de Nederlandse staat.’ Er was toen sprake van ‘een sfeer van open dialoog en discussie’ zegt Air France-KLM in een verklaring. ‘De Group groep was bereid de garanties te bevestigen aan de Nederlandse regering over de versterking van Schiphol als Europese hub en over de verdere ontwikkeling van KLM.’

Of die bereidheid nu ook nog bestaat, blijft in het midden. ‘De raad van bestuur zal de gevolgen van deze nieuwe aandelenparticipatie in de Group nauwkeurig bestuderen.’ Groeps-CEO Ben Smith zegt niettemin dat de nieuwe situatie ‘geen negatieve impact’ mag hebben op de ‘nieuwe werkdynamiek’ van Air France-KLM.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
IATA: omzetverlies 250 mld

IATA: omzetverlies 250 mld

25/03/2020

De luchtvaart koerst door de corona-pandemie af op een omzetverlies van 250 miljard dollar, zo verwacht IATA,. Twee weken geleden raamde de brancheorganisatie de inkomstenderving voor 2020 nog op 113…

Farnborough geannuleerd

Farnborough geannuleerd

24/03/2020

De Farnborough Airshow 2020 gaat niet door in verband met de corona-pandemie. De organisatie zegt ‘met grote spijt’ het evenement, gepland voor 20 tot 24 juli nabij Londen, te hebben…