Home / Luchtvaart / Nederland heeft 14 procent in Air France-KLM, Parijs boos

Nederland heeft 14 procent in Air France-KLM, Parijs boos

Nederland heeft 14 procent in Air France-KLM, Parijs boos

De Nederlandse staat heeft vandaag zoals gepland het aandeel in Air France-KLM verhoogd naar 14 procent. Intussen eist een ziedende Franse regering nadere uitleg van Den Haag over wat gezien wordt als een overval.

Gisteren maakte minister Wopke Hoekstra van Financiën bekend dat de staat in het geheim een belang van 12,68 procent heeft verworven in Air France-KLM. Hij voegde eraan toe dit te willen optoppen tot 14 procent, bijna gelijk aan het aandeel van de Franse staat in de holding: 14,3 procent.

Nederland heeft daar geen gras over laten groeien: vandaag zijn die extra aandelen meteen aangeschaft op de beurs van Parijs. De koers lag vandaag aanzienlijk lager (min elf procent), zodat Nederland het resterende pakket voor een koopje kreeg. De totale aankoop van de aandelen komt neer op een bedrag van 744 miljoen euro.

Hoekstra betaalt dit via leningen op de kapitaalmarkt. Tegenover de (lichte) stijging van de staatsschuld, staat daar een aandelenpakket tegenover, dat bij een goed rendement geld kan opleveren.

Wopke Hoekstra, minister van Financiën

Afschuw
Maar in Parijs is op het hoogste niveau met verbazing en afschuw gereageerd op de Nederlandse staatsinterventie. Den Haag lichtte de Franse regering weliswaar gisteren in, maar het was een fait accompli voor de verbouwereerde Fransen: de aandelen waren al gekocht.

President Emmanuel Macron zei vandaag op een persconferentie geen genoegen te nemen met de summiere uitleg uit Den Haag. Hij eist ‘duidelijkheid over de Nederlandse intenties’. Wopke Hoekstra zal daar gehoor aan geven en reist vrijdag naar de Franse hoofdstad om in een ontmoeting met zijn ambtgenoot Bruno Le Maire een nadere toelichting te geven.

Volgens Macron is Hoekstra ontboden in Parijs, de Nederlandse regering houdt het erop dat de bewindsman zelf het overleg heeft voorgesteld.

Hoekstra benadrukte gisteren dat Nederland niet als activistische aandeelhouder wil optreden. De stap om aandelen te kopen is bedoeld als ‘slot op de deur’ om de belangen van KLM en Schiphol voor Nederland veilig te stellen. President Macron drukte Nederland daarentegen vandaag op het hart er geen tweestrijd tussen twee staten van te maken.

De Fransen wijzen ook op de koersdaling van het aandeel, omdat, zo zeggen ze, beleggers niet houden van staatsbemoeienis.

Verrast
De Air France-KLM Group zelf wilde gisteravond niet reageren, kennelijk ook verrast. Vandaag kwam er wel een reactie, op verbolgen toon. De Raad van Bestuur van de holding zegt in een verklaring ‘kennis te hebben genomen’ van het aandelenpakket dat de Nederlandse staat heeft genomen, ‘zonder enig overleg.’

Het bedrijf wijst erop dat er net vorige week een nieuwe organisatiestructuur is afgesproken in onderling overleg tussen alle stakeholders, ‘inclusief de Nederlandse staat.’ Er was toen sprake van ‘een sfeer van open dialoog en discussie’ zegt Air France-KLM in een verklaring. ‘De Group groep was bereid de garanties te bevestigen aan de Nederlandse regering over de versterking van Schiphol als Europese hub en over de verdere ontwikkeling van KLM.’

Of die bereidheid nu ook nog bestaat, blijft in het midden. ‘De raad van bestuur zal de gevolgen van deze nieuwe aandelenparticipatie in de Group nauwkeurig bestuderen.’ Groeps-CEO Ben Smith zegt niettemin dat de nieuwe situatie ‘geen negatieve impact’ mag hebben op de ‘nieuwe werkdynamiek’ van Air France-KLM.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Codeshare KLM en ITA 

Codeshare KLM en ITA 

05/12/2021

KLM en ITA Airways zijn een codeshare aangegaan, waardoor passagiers van beide carriers tickets kunnen boeken naar elkaars bestemmingen. KLM en ITA bieden daarnaast ‘gemakkelijke overstapmogelijkheden’ aan op de luchthavens…

FB-Miles langer geldig

FB-Miles langer geldig

04/12/2021

Flying Blue, de divisie voor frequent flyers van Air France-KLM, heeft de geldigheid van de gespaarde miles opnieuw verlengd. “Vanwege de coronacrisis hebben wij in 2020 beloofd dat wij u in…

NDC-deal Travelport en IAG 

NDC-deal Travelport en IAG 

02/12/2021

Travelport heeft een overeenkomst gesloten met de vier leden van de International Airlines Group (IAG) over NDC, de New Distribution Capability. Dit heeft het technologiebedrijf donderdag bekendgemaakt. IAG bestaat uit…

Trein wint terrein op vliegtuig

Trein wint terrein op vliegtuig

02/12/2021

Grote bedrijven nemen voor zakenreizen ‘steeds vaker’ de trein in plaats van het vliegtuig, zo blijkt uit een analyse van de Werkgroep Internationale Trein. Het onderzoek vond plaats vóór de…