Home / Luchtvaart / Mondkapjes verplicht bij de meeste Amerikaanse carriers

Mondkapjes verplicht bij de meeste Amerikaanse carriers

Mondkapjes verplicht bij de meeste Amerikaanse carriers

Vijf Amerikaanse airlines stellen vanaf volgende week het dragen van mondkapjes aan boord verplicht. Ze zeggen zo de veiligheid voor iedereen te willen garanderen en hopen tevens dat de vraag naar tickets, die is gedaald naar 5 procent van voorheen, te kunnen opkrikken.

Vanaf maandag 4 mei geldt de verplichting bij Delta Air Lines, United Airlines en JetBlue. Frontier Airlines volgt op 8 mei en American Airlines op 11 mei. Naar verwachting zullen andere maatschappijen volgen, voor zover ze momenteel nog vluchten uitvoeren. De airlines raden passagiers aan hun eigen gezichtsbedekking mee te nemen, zoals kapjes, maskers en plastic brillen, maar ze zeggen ook zelf over mondkapjes te beschikken om uit te delen. KLM verstrekt inmiddels mondkapjes aan reizigers die vanaf Amsterdam naar Amerika vliegen.

Andere maatregelen die airlines nemen is het leeg laten van de middenstoelen – door de lage bezettingsgraad is dit ook niet zo moeilijk – en het waarborgen van social distancing tijdens het aan en van boord gaan.

Handhaving
Hoewel de Amerikaanse overheid nog geen beperkende maatregelen heeft opgelegd voor de airlines, aan boord, maken ze er nu zelf beleid op, mede onder druk van het cabinepersoneel. Onduidelijk is nog hoe de airlines willen handhaven. Mogen passagiers de kapjes afzetten bij het eten bij voorbeeld? In normale tijden staat op overtreding van de regels, zoals het rookverbod, een hoge straf. Maar omdat er (nog) geen wetgeving voor mondkapjes bestaat, lijken sancties niet haalbaar.

De vraag is voorts of zichtbare bedekking van het gezicht aan boord de vraag naar tickets terug zal brengen. Airlines mogen met de mondkapjes passagiers de indruk geven dat aan hun veiligheid is gedacht, tegelijkertijd maken ze duidelijk dat er kennelijk besmettingsgevaar bestaat in een vliegtuig.

Vraaguitval 95 procent
Zoals overal ter wereld is het aantal passagiers in de Verenigde Staten door de corona-pandemie in maart en april gekelderd, ook op binnenlandse vluchten. Het verkeer heeft, afgaande op de cijfers van de Amerikaanse luchthavens, nog een omvang van ongeveer 5 procent in vergelijking met 2019. Vooruitzichten op snel herstel zijn er niet.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Coronagolf op KLM-vluchten

Coronagolf op KLM-vluchten

27/11/2021

Op de twee KLM-vluchten die vrijdag uit Zuid-Afrika aankwamen, waren 61 passagiers besmet met corona, bijna tien procent van het totaal. Dit blijkt uit cijfers van de GGD. De positief…

APG: GSA Surinam Airways

APG: GSA Surinam Airways

23/11/2021

Surinam Airways heeft APG aangesteld als General Sales Agent (GSA) voor Europa, zo hebben de twee partijen dinsdag naar buiten gebracht. De luchtvaartmaatschappij van Suriname voert momenteel twee vluchten per…

Herstel zakenreizen in 2025

Herstel zakenreizen in 2025

23/11/2021

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft onderzoek gedaan naar zakenreizen in Nederland en verwacht op basis daarvan pas in 2025 een terugkeer tot het niveau van 2019. Het KiM, onderdeel…

Schiphol weer licht omhoog

Schiphol weer licht omhoog

22/11/2021

Vorige maand reisden 3,7 miljoen passagiers via Schiphol, zo blijkt uit cijfers van de luchthaven. Dit is een stijging ten opzichte van de 3,4 miljoen reizigers in september, maar nog…