Home / Luchtvaart / Minister negeert bede KLM

Minister negeert bede KLM

Minister negeert bede KLM

Voor KLM-crew wordt vooralsnog geen uitzondering gemaakt bij de verplichte sneltest die vanaf 23 januari ingaat. Dit heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) donderdag gezegd in de Tweede Kamer.

KLM en andere airlines hadden er tijdens een Kamerdebat bij de VVD-bewindsvrouw op aangedrongen piloten en cabin crew van het bedrijf niet te verplichten een antigeentest (de zogenoemde sneltest) te ondergaan, binnen vier uur voor de terugvlucht naar Nederland, omdat positief getest personeel in dat geval zou moeten achterblijven.

Van Nieuwenhuizen zei open te staan voor alternatieven, indien het RIVM en het Outbreak Management Team zich daarin zouden kunnen vinden, maar aan het einde van het debat, rond zes uur ‘s avonds, was er nog geen oplossing. VVD-Kamerlid Hayke Veldman heeft wel een motie ingediend waarin hij pleit voor een aparte testprocedure voor luchtvaartpersoneel. Hierover wordt evenwel pas op 26 januari gestemd.

Siert KLM
Cora van Nieuwenhuizen prees KLM in de Kamer over de steun aan het eigen personeel. “Het siert KLM dat zij geen crew ergens achter wil laten. Maar de test is ook al geruime tijd verplicht voor vrachtwagenchauffeurs die per veerboot uit het Verenigd Koninkrijk komen,” aldus de minister. “Als chauffeurs positief testen voordat ze de oversteek willen maken, moeten ze eveneens in de UK in quarantaine. Het gaat ons als kabinet erom te proberen het virus buiten de deur te houden en daarbij hanteren we het voorzorgsprincipe, ook voor de crew van airlines.”

De Tweede Kamer debatteerde donderdag over een nieuw pakket van maatregelen dat de regering wil doorvoeren om het coronavirus terug te dringen. Zo komt er vanaf 23 januari een avondklok, die begint om 21.00 uur en eindigt om 04.30 uur.

Verbod vluchten
Voor de luchtvaart komen er twee ingrepen bij: er komt een verbod op vluchten uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Latijns-Amerika, een stap die is bedoeld om de zeer besmettelijke mutatie van het virus uit die landen tegen te houden.

En voor de vluchten die nog wel mogen worden uitgevoerd, vanaf andere bestemmingen, moeten passagiers én crew op de luchthaven van vertrek dienen vanaf 23 januari op de luchthaven van vertrek een antigeentest ondergaan, die binnen vijftien minuten uitsluitsel geeft. Bovendien moet iedere passagier een negatieve PCR-test tonen, die niet ouder is dan 72 uur, een voorwaarde die al verplicht was.

Cora van Nieuwenhuizen maakte duidelijk dat het dubbele testregime geldt waarschijnlijk voor een periode van vier weken. In die tijd werken de verantwoordelijke ministers aan een sluitende controle op de ‘quarantaineplicht’ van tien dagen, die sinds 16 december geldt na terugkeer uit elk land ter wereld. Op deze quarantaine is feitelijk geen toezicht en er staat ook geen boete op overtreding ervan. Onderzoek heeft uitgewezen dat veel reizigers zich er niet aan houden. Het kabinet wil daar verandering in brengen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Te veel fijnstof op Schiphol

Te veel fijnstof op Schiphol

21/10/2021

Op en rondom Schiphol is te veel fijnstof, door de uitstoot van vliegtuigen, zo concludeert de luchthaven zelf op basis van onderzoek door TNO. Het bedrijf wil ‘extra maatregelen’ nemen…

KLM en IATA versus ACNL

KLM en IATA versus ACNL

20/10/2021

KLM keert zich tegen een nieuw systeem van slottoewijzing dat ACNL volgend jaar wenst door te voeren. De airline krijgt hierbij steun van brancheorganisatie IATA die de slotcoördinator voor de…

Frankfurt-Hahn Airport failliet

Frankfurt-Hahn Airport failliet

20/10/2021

De HNA-Group heeft faillissement aangevraagd voor luchthaven Frankfurt-Hahn waarin het Chinese bedrijf zelf grootaandeelhouder is. De airport zag ruim vóór de coronacrisis de aantallen passagiers en omzet al teruglopen, de…

8 november is de dag

8 november is de dag

18/10/2021

De Amerikaanse regering van president Biden heeft de dag bekendgemaakt dat de grenzen weer open zullen gaan voor iedereen die is gevaccineerd: over drie weken vanaf nu. En het lijkt…

Air Belgium breidt uit

Air Belgium breidt uit

14/10/2021

Air Belgium is donderdag begonnen vluchten uit te voeren naar Mauritius vanaf Brussels Airport, twee keer per week, met een nieuwe Airbus A330neo. Eerder nam de Belgische carrier Curaçao al…