
Voor KLM-crew wordt vooralsnog geen uitzondering gemaakt bij de verplichte sneltest die vanaf 23 januari ingaat. Dit heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) donderdag gezegd in de Tweede Kamer.
KLM en andere airlines hadden er tijdens een Kamerdebat bij de VVD-bewindsvrouw op aangedrongen piloten en cabin crew van het bedrijf niet te verplichten een antigeentest (de zogenoemde sneltest) te ondergaan, binnen vier uur voor de terugvlucht naar Nederland, omdat positief getest personeel in dat geval zou moeten achterblijven.
Van Nieuwenhuizen zei open te staan voor alternatieven, indien het RIVM en het Outbreak Management Team zich daarin zouden kunnen vinden, maar aan het einde van het debat, rond zes uur ‘s avonds, was er nog geen oplossing. VVD-Kamerlid Hayke Veldman heeft wel een motie ingediend waarin hij pleit voor een aparte testprocedure voor luchtvaartpersoneel. Hierover wordt evenwel pas op 26 januari gestemd.
Siert KLM
Cora van Nieuwenhuizen prees KLM in de Kamer over de steun aan het eigen personeel. “Het siert KLM dat zij geen crew ergens achter wil laten. Maar de test is ook al geruime tijd verplicht voor vrachtwagenchauffeurs die per veerboot uit het Verenigd Koninkrijk komen,” aldus de minister. “Als chauffeurs positief testen voordat ze de oversteek willen maken, moeten ze eveneens in de UK in quarantaine. Het gaat ons als kabinet erom te proberen het virus buiten de deur te houden en daarbij hanteren we het voorzorgsprincipe, ook voor de crew van airlines.”
De Tweede Kamer debatteerde donderdag over een nieuw pakket van maatregelen dat de regering wil doorvoeren om het coronavirus terug te dringen. Zo komt er vanaf 23 januari een avondklok, die begint om 21.00 uur en eindigt om 04.30 uur.
Verbod vluchten
Voor de luchtvaart komen er twee ingrepen bij: er komt een verbod op vluchten uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Latijns-Amerika, een stap die is bedoeld om de zeer besmettelijke mutatie van het virus uit die landen tegen te houden.
En voor de vluchten die nog wel mogen worden uitgevoerd, vanaf andere bestemmingen, moeten passagiers én crew op de luchthaven van vertrek dienen vanaf 23 januari op de luchthaven van vertrek een antigeentest ondergaan, die binnen vijftien minuten uitsluitsel geeft. Bovendien moet iedere passagier een negatieve PCR-test tonen, die niet ouder is dan 72 uur, een voorwaarde die al verplicht was.
Cora van Nieuwenhuizen maakte duidelijk dat het dubbele testregime geldt waarschijnlijk voor een periode van vier weken. In die tijd werken de verantwoordelijke ministers aan een sluitende controle op de ‘quarantaineplicht’ van tien dagen, die sinds 16 december geldt na terugkeer uit elk land ter wereld. Op deze quarantaine is feitelijk geen toezicht en er staat ook geen boete op overtreding ervan. Onderzoek heeft uitgewezen dat veel reizigers zich er niet aan houden. Het kabinet wil daar verandering in brengen.
