Home / Luchtvaart / Minister wil onderzoek Faro

Minister wil onderzoek Faro

Minister wil onderzoek Faro

Minister Cora van Nieuwenhuizen wil dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) nieuw onderzoek doet naar de ramp met een Martinair-vliegtuig, eind 1992 in Faro, waarbij 56 mensen om het leven kwamen.

Minister Van Nieuwenhuizen (VVD) van Infrastructuur en Waterstaat schrijft maandag in een brief aan de Tweede Kamer dat zij de OVV zal vragen de zaak opnieuw te bekijken. In de vorige regering viel luchtvaart nog onder de staatssecretaris en was Sharon Dijksma (PvdA) de verantwoordelijke bewindsvrouw. Zij beloofde in 2016 een nieuw onderzoek, maar daar is het nog niet van gekomen. Van Nieuwenhuizen schrijft nu dat zij die toezegging aan de Kamer alsnog wil nakomen.

Slecht weer
De OVV bestond in de jaren negentig nog niet. Een van haar voorgangers, de Raad voor de Luchtvaart (RvL), was destijds namens Nederland betrokken bij het onderzoek naar het verongelukken van de DC-10 van Martinair, vlucht MP495, in het zuiden van Portugal. Het extreem slechte weer was volgens de RvL toen de hoofdoorzaak.

Maar een rechtbank in Den Haag stelde in januari 2020 dat de drie piloten medeschuldig waren geweest. De vliegers zouden door ander optreden de ramp hebben kunnen voorkomen. En omdat die versie niet in het onderzoeksrapport van de RVL stond vermeld, oordeelde de rechter dat de Staat medeaansprakelijk was.

Technische mankementen
Van Nieuwenhuizen verwijst in haar brief ook naar een tv-uitzending van EenVandaag in 2016. “Daarin is gesuggereerd dat het toenmalige ministerie van Verkeer en Waterstaat na de ramp informatie zou hebben achtergehouden over technische mankementen aan het verongelukte Martinair-toestel,” schrijft de bewindsvrouw. Hoewel zij zich niet achter die conclusie schaart, vindt Van Nieuwenhuizen een nieuw onderzoek, door de OVV, wel gerechtvaardigd.

Behalve waarheidsvinding kan nieuw onderzoek er ook toe leiden dat overlevenden en nabestaanden een hogere schadevergoeding ontvangen.

Martinair bestaat sinds 2008 niet meer als zelfstandige airline, maar is een dochtermaatschappij van KLM, later Air France-KLM. Sinds 2011 voert Martinair alleen nog een beperkt aantal vrachtvluchten uit.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Marc Lammens weg bij ATPI

Marc Lammens weg bij ATPI

03/06/2020

Marc Lammens is vertrokken bij de ATPI Groep. Lammens was sinds augustus 2017 managing director van de zakenreisactiviteiten van ATPI in Nederland en België. Zijn werkzaamheden worden per direct overgenomen…