Home / Luchtvaart / Minimale groei KLM, Air France doet het weer beter

Minimale groei KLM, Air France doet het weer beter

Minimale groei KLM, Air France doet het weer beter

Het aantal passagiers bij KLM is in juli met 0,7 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Net als in juni was de groei bij Air France hoger: twee procent. KLM lijkt de gevolgen te voelen van het capaciteitsgebrek op Schiphol.

De bezettingsgraad bij KLM daalde 0,3 procentpunt naar 91,3 procent. De eerste maanden van dit jaar kon KLM nog wel fors groeien doordat er alsnog extra slots beschikbaar waren op Schiphol. Sinds mei is dat niet meer het geval en is er sprake van een afvlakking. De 0,7 procent maandgroei is de laagste voor KLM in lange tijd. Ter vergelijking: in juli 2017 vervoerde KLM 6,5 procent meer passagiers dan in juli 2016, toen de maandgroei 6,1 procent bedroeg.

Hele jaar in de plus
Voor het hele jaar staat KLM nu 5,4 procent in de plus, maar dit getal zal waarschijnlijk dalen omdat KLM in augustus en september en mogelijk ook in de latere maanden van het jaar geen extra capaciteit kan inzetten. Schiphol zit aan het afgesproken maximum van 500.000 vliegbewegingen. KLM kan zelf de capaciteit evenmin verhogen door de inzet van grotere vliegtuigen dan nu, want die heeft de maatschappij niet.

Air France had afgelopen voorjaar veel last van de stakingen, waardoor het aantal passagiers enkele maanden in de min zat, maar daarna werd de opwaartse lijn hervonden. In juni groeide Air France al meer dan KLM: drie procent om 2,7 procent. In juli kreeg dit een vervolg.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Garuda schrapt Boeing MAX

Garuda schrapt Boeing MAX

22/03/2019

Garuda Indonesia schrapt een order voor 49 Boeing 737 MAX 8’s. De carrier heeft geen vertrouwen meer in het product, na twee crashes van MAX-vliegtuigen van andere airlines, waarbij recentelijk…

EasyJet zegt ciao Alitalia

EasyJet zegt ciao Alitalia

20/03/2019

EasyJet heeft zich deze week onverwachts teruggetrokken uit het consortium van drie partijen die bezig waren Alitalia over te nemen. De toekomst van de Italiaanse carrier is hiermee weer onzeker…