Home / Luchtvaart / Minimale groei KLM, Air France doet het weer beter

Minimale groei KLM, Air France doet het weer beter

Minimale groei KLM, Air France doet het weer beter

Het aantal passagiers bij KLM is in juli met 0,7 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Net als in juni was de groei bij Air France hoger: twee procent. KLM lijkt de gevolgen te voelen van het capaciteitsgebrek op Schiphol.

De bezettingsgraad bij KLM daalde 0,3 procentpunt naar 91,3 procent. De eerste maanden van dit jaar kon KLM nog wel fors groeien doordat er alsnog extra slots beschikbaar waren op Schiphol. Sinds mei is dat niet meer het geval en is er sprake van een afvlakking. De 0,7 procent maandgroei is de laagste voor KLM in lange tijd. Ter vergelijking: in juli 2017 vervoerde KLM 6,5 procent meer passagiers dan in juli 2016, toen de maandgroei 6,1 procent bedroeg.

Hele jaar in de plus
Voor het hele jaar staat KLM nu 5,4 procent in de plus, maar dit getal zal waarschijnlijk dalen omdat KLM in augustus en september en mogelijk ook in de latere maanden van het jaar geen extra capaciteit kan inzetten. Schiphol zit aan het afgesproken maximum van 500.000 vliegbewegingen. KLM kan zelf de capaciteit evenmin verhogen door de inzet van grotere vliegtuigen dan nu, want die heeft de maatschappij niet.

Air France had afgelopen voorjaar veel last van de stakingen, waardoor het aantal passagiers enkele maanden in de min zat, maar daarna werd de opwaartse lijn hervonden. In juni groeide Air France al meer dan KLM: drie procent om 2,7 procent. In juli kreeg dit een vervolg.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Minder agressie in de lucht

Minder agressie in de lucht

14/12/2018

Het aantal gevallen van ‘unruly passengers’ in de lucht is dit jaar gedaald, zo blijkt uit voorlopige cijfers van IATA die deze week bekend zijn gemaakt. De meeste problemen zijn…

Homelike in Nederland

Homelike in Nederland

12/12/2018

Boekingsplatform Homelike, gericht op accommodatie voor de zakelijke markt, heeft sinds kort duizend appartementen in de verhuur in Amsterdam. Rotterdam en andere steden in de Benelux zullen ‘spoedig’ volgen, zegt…