Home / Luchtvaart / Minder vliegen wordt de norm

Minder vliegen wordt de norm

Minder vliegen wordt de norm

Zestig grote werkgevers en instanties in Nederland, verenigd in de coalitie Anders Reizen, pleiten voor minder vliegverkeer, ook na de corona-crisis. De NATM zegt in een reactie “blij” te zijn dat “dit besef nu doordringt bij het bedrijfsleven.”

De betrokken bedrijven en instellingen hebben maandag De Vliegwijzer gepubliceerd, samen met Natuur & Milieu, waarin een stappenplan staat dat moet leiden naar “verantwoord vliegbeleid.” Tot de ondertekenaars behoren onder meer Arcadis, Philips, de Rijksoverheid, de Schiphol Group, ABN AMRO en Capgemini. Samen tellen ze ruim een half miljoen werknemers.

Volgens Anders Reizen hebben werkgevers “veel opties en simpele keuzes” om “een aanzienlijk deel” van de uitstoot aan CO2 te besparen. De coalitie noemt als alternatieven voor het vliegen: de trein voor korte afstanden en meer videoconferencing. “De coronacrisis dwingt ons allemaal om internationaal zaken te blijven doen zonder te vliegen. Dit is hét moment om met alle nieuwe inzichten en ervaringen het reisbeleid voor de toekomst te bepalen,” aldus Hugo Houppermans, directeur van Anders Reizen.

Voetafdruk
Bij internationale bedrijven bepaalt vliegen voor een groot deel de CO2-voetafdruk. Yoeri Schenau, programma-manager duurzaamheid bij Arcadis Nederland, zegt over de ‘vliegcultuur’ binnen zijn bedrijf: “In 2019 vlogen de ruim 2.000 medewerkers van Arcadis in Nederland zo’n 150 keer om de wereld. Door niet te vliegen hebben we de afgelopen vier maanden een derde van onze jaarlijkse CO2-uitstoot vermeden, zo’n 300 ton CO2.”

De Nederlandse Associatie voor Travel Management (NATM) zegt in een reactie, bij monde van managing director Odete Pimenta da Silva: “Onze leden die het bedrijfsleven vertegenwoordigen, van mkb tot multinationals, zijn de afgelopen vijf jaar bezig geweest om duurzaam zakelijk reizen op de agenda van het management te krijgen. Stapsgewijs lukt dat. We zijn blij dat dit besef bij meerdere bedrijven doordringt.” De NATM reikt elk jaar de sustainable business travel award uit.

 

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
IATA-top 2021 in Boston

IATA-top 2021 in Boston

25/11/2020

IATA houdt in juni 2021 haar jaarvergadering in Boston, Massachusetts, met JetBlue als ‘host.’ Of het om een live top zal gaan of een virtuele, zoals dit jaar, is afhankelijk…

Verlies luchtvaart $ 118 mld

Verlies luchtvaart $ 118 mld

24/11/2020

De internationale luchtvaart stevent af op een nooit eerder vertoond netto boekverlies van 118 miljard dollar over 2020. Dit heeft IATA dinsdag gezegd tijdens de virtuele jaarvergadering. In juni ging…

IATA: Walsh vervangt Juniac

IATA: Walsh vervangt Juniac

23/11/2020

Alexandre de Juniac stapt per 31 maart 2021 op als directeur-generaal van IATA. Willie Walsh is zijn opvolger. De brancheorganisatie van airlines heeft dit maandagavond bekendgemaakt. Een reden voor het…