
Zestig grote werkgevers en instanties in Nederland, verenigd in de coalitie Anders Reizen, pleiten voor minder vliegverkeer, ook na de corona-crisis. De NATM zegt in een reactie “blij” te zijn dat “dit besef nu doordringt bij het bedrijfsleven.”
De betrokken bedrijven en instellingen hebben maandag De Vliegwijzer gepubliceerd, samen met Natuur & Milieu, waarin een stappenplan staat dat moet leiden naar “verantwoord vliegbeleid.” Tot de ondertekenaars behoren onder meer Arcadis, Philips, de Rijksoverheid, de Schiphol Group, ABN AMRO en Capgemini. Samen tellen ze ruim een half miljoen werknemers.
Volgens Anders Reizen hebben werkgevers “veel opties en simpele keuzes” om “een aanzienlijk deel” van de uitstoot aan CO2 te besparen. De coalitie noemt als alternatieven voor het vliegen: de trein voor korte afstanden en meer videoconferencing. “De coronacrisis dwingt ons allemaal om internationaal zaken te blijven doen zonder te vliegen. Dit is hét moment om met alle nieuwe inzichten en ervaringen het reisbeleid voor de toekomst te bepalen,” aldus Hugo Houppermans, directeur van Anders Reizen.
Voetafdruk
Bij internationale bedrijven bepaalt vliegen voor een groot deel de CO2-voetafdruk. Yoeri Schenau, programma-manager duurzaamheid bij Arcadis Nederland, zegt over de ‘vliegcultuur’ binnen zijn bedrijf: “In 2019 vlogen de ruim 2.000 medewerkers van Arcadis in Nederland zo’n 150 keer om de wereld. Door niet te vliegen hebben we de afgelopen vier maanden een derde van onze jaarlijkse CO2-uitstoot vermeden, zo’n 300 ton CO2.”
De Nederlandse Associatie voor Travel Management (NATM) zegt in een reactie, bij monde van managing director Odete Pimenta da Silva: “Onze leden die het bedrijfsleven vertegenwoordigen, van mkb tot multinationals, zijn de afgelopen vijf jaar bezig geweest om duurzaam zakelijk reizen op de agenda van het management te krijgen. Stapsgewijs lukt dat. We zijn blij dat dit besef bij meerdere bedrijven doordringt.” De NATM reikt elk jaar de sustainable business travel award uit.

