Home / Luchtvaart / Milieutaks blijft ondanks actieplan branche

Milieutaks blijft ondanks actieplan branche

Milieutaks blijft ondanks actieplan branche

De luchtvaartsector wil tot 2030 35 procent CO2-uitstoot besparen door samen te investeren in nieuwe vliegtuigen, snellere vliegroutes en de overstap voor korte afstanden naar de trein. Alleen gaat de milieutaks er niet door van tafel.

Dat staat in het Actieplan “Slim en Duurzaam’ dat vandaag op Schiphol door twintig bedrijven en organisaties is aangeboden aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Luchtvaart. Het plan is opgesteld door de hele luchtvaartsector, NS, onderzoeksinstituten als NLR en TU Delft en werkgevers.

De plannen moeten in 2030 ten opzichte van het huidige groeiscenario een verlaging van de CO2-uitstoot met zes miljoen ton opleveren, gelijk aan de uitstoot van circa 750.000 huishoudens.

“Er bestaat te veel het beeld dat luchtvaart een uitzondering is,” zegt Schipholtopman Dick Benschop. “Maar we zijn gebonden aan internationale verplichtingen. Over tien jaar is Schiphol klimaatneutraal. En we gaan stillere en schonere vliegtuigen stimuleren in onze tarieven; Als je vuiler en minder stil vliegt, betaal je meer.”

‘Beter investeren in biobrandstof’
De luchtvaartsector wijst er wel op dat de investeringen in het milieu onder druk komen te staan als het kabinet, zoals is afgesproken, in 2021 vliegtaks invoert. “Dat is dan de vierde milieuheffing die we moeten dragen,” zegt KLM-topman Pieter Elbers, “waarvan de opbrengst niet ten goede komt aan het milieu. We kunnen dat geld beter investeren in het verduurzamen van biobrandstof. We willen blijven investeren, dan helpt nog een taks niet.”

Benschop: “Ik sluit me aan bij Jesse Klaver die vorige week zei: ‘een hogere energierekening leidt niet tot verduurzaming’. Dat geldt ook de tickettaks.”

Minister Van Nieuwenhuizen is echter resoluut. “Vliegtaks staat in regeerakkoord, dat gaat er gewoon komen,” zei ze bij de overhandiging. “Deze plannen zullen dat niet voorkomen. Je kunt blijven dromen, maar we hebben daar nu eenmaal afspraken over gemaakt.”
De minister neemt vandaag en morgen dele aan een grote milieutop in Wenen.

De milieubeweging is niet onder de indruk van het actieplan “Er is geen sprake van absolute CO2-reductie,” stellen Greenpeace, Noord-Hollandse Milieufederatie en Natuur & Milieu. “Er wordt slechts een minder snelle groei van de uitstoot voorgesteld. in 2030 is de CO2-uitstoot van de Nederlandse luchtvaart dan ook met dit plan ongeveer net hoog als nu. Dat terwijl de uitstoot van alle sectoren in 2030 gehalveerd moet zijn om onze klimaatdoelen te halen. Het wordt daarom tijd dat de sector door de politiek gehouden wordt aan echte CO2-reductie, net als de rest van Nederland. De luchtvaart barst in Nederland uit z’n voegen en steeds minder Nederlanders accepteren de groeiende klimaatimpact, geluidsoverlast en vervuiling met ultrafijnstof van de sector.”

Herman Stil
Door: | herman[at]zakenreis.nl
Herman Stil is luchtvaartredacteur bij Het Parool. Hij levert maandelijks een bijdrage aan Zakenreis Magazine.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Eerste vlucht Delta op Tampa

Eerste vlucht Delta op Tampa

24/05/2019

Delta Air Lines, de partner van KLM en Air France, is vandaag begonnen met een nieuwe route vanuit Amsterdam naar Tampa, Florida. Delta breidt hiermee haar netwerk vanuit Nederland verder…

China eist geld voor MAX

China eist geld voor MAX

23/05/2019

De drie grote Chinese airlines eisen compensatie van Boeing voor het aan de grond houden van hun MAX-toestellen. Air China, China Southern en China Eastern hebben samen 42 Boeing MAX-8…

KLM in start-up Air Antwerp

KLM in start-up Air Antwerp

22/05/2019

KLM heeft met CityJet een nieuwe airline opgericht onder de naam Air Antwerp. Dit bevestigt een woordvoerder van de start-up tegen Zakenreis. Na de zomer wil de carrier beginnen met…

Bagagetoeslag KLM nu overal

Bagagetoeslag KLM nu overal

20/05/2019

KLM hanteert vanaf 21 mei op bijna het gehele netwerk een toeslag voor ruimbagage bij de goedkoopste tickets. Dit bevestigt Dries Klein, vice-president sales KLM Benelux, tegen Zakenreis. Het verschil…

Winstval Ryanair 29 procent

Winstval Ryanair 29 procent

20/05/2019

Ryanair heeft in het gebroken boekjaar 2018-19 de winst zien dalen met 29 procent, van 1,45 miljard naar 1,02 miljard euro. De Ierse prijsvechter noemt als oorzaken hogere brandstofkosten en…