Home / Luchtvaart / Milieutaks blijft ondanks actieplan branche

Milieutaks blijft ondanks actieplan branche

Milieutaks blijft ondanks actieplan branche

De luchtvaartsector wil tot 2030 35 procent CO2-uitstoot besparen door samen te investeren in nieuwe vliegtuigen, snellere vliegroutes en de overstap voor korte afstanden naar de trein. Alleen gaat de milieutaks er niet door van tafel.

Dat staat in het Actieplan “Slim en Duurzaam’ dat vandaag op Schiphol door twintig bedrijven en organisaties is aangeboden aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Luchtvaart. Het plan is opgesteld door de hele luchtvaartsector, NS, onderzoeksinstituten als NLR en TU Delft en werkgevers.

De plannen moeten in 2030 ten opzichte van het huidige groeiscenario een verlaging van de CO2-uitstoot met zes miljoen ton opleveren, gelijk aan de uitstoot van circa 750.000 huishoudens.

“Er bestaat te veel het beeld dat luchtvaart een uitzondering is,” zegt Schipholtopman Dick Benschop. “Maar we zijn gebonden aan internationale verplichtingen. Over tien jaar is Schiphol klimaatneutraal. En we gaan stillere en schonere vliegtuigen stimuleren in onze tarieven; Als je vuiler en minder stil vliegt, betaal je meer.”

‘Beter investeren in biobrandstof’
De luchtvaartsector wijst er wel op dat de investeringen in het milieu onder druk komen te staan als het kabinet, zoals is afgesproken, in 2021 vliegtaks invoert. “Dat is dan de vierde milieuheffing die we moeten dragen,” zegt KLM-topman Pieter Elbers, “waarvan de opbrengst niet ten goede komt aan het milieu. We kunnen dat geld beter investeren in het verduurzamen van biobrandstof. We willen blijven investeren, dan helpt nog een taks niet.”

Benschop: “Ik sluit me aan bij Jesse Klaver die vorige week zei: ‘een hogere energierekening leidt niet tot verduurzaming’. Dat geldt ook de tickettaks.”

Minister Van Nieuwenhuizen is echter resoluut. “Vliegtaks staat in regeerakkoord, dat gaat er gewoon komen,” zei ze bij de overhandiging. “Deze plannen zullen dat niet voorkomen. Je kunt blijven dromen, maar we hebben daar nu eenmaal afspraken over gemaakt.”
De minister neemt vandaag en morgen dele aan een grote milieutop in Wenen.

De milieubeweging is niet onder de indruk van het actieplan “Er is geen sprake van absolute CO2-reductie,” stellen Greenpeace, Noord-Hollandse Milieufederatie en Natuur & Milieu. “Er wordt slechts een minder snelle groei van de uitstoot voorgesteld. in 2030 is de CO2-uitstoot van de Nederlandse luchtvaart dan ook met dit plan ongeveer net hoog als nu. Dat terwijl de uitstoot van alle sectoren in 2030 gehalveerd moet zijn om onze klimaatdoelen te halen. Het wordt daarom tijd dat de sector door de politiek gehouden wordt aan echte CO2-reductie, net als de rest van Nederland. De luchtvaart barst in Nederland uit z’n voegen en steeds minder Nederlanders accepteren de groeiende klimaatimpact, geluidsoverlast en vervuiling met ultrafijnstof van de sector.”

Herman Stil
Door: | herman[at]zakenreis.nl
Herman Stil is economisch redacteur bij Het Parool. Hij levert regelmatig een bijdrage over luchtvaart en hospitality aan Zakenreis Magazine.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM en IATA versus ACNL

KLM en IATA versus ACNL

20/10/2021

KLM keert zich tegen een nieuw systeem van slottoewijzing dat ACNL volgend jaar wenst door te voeren. De airline krijgt hierbij steun van brancheorganisatie IATA die de slotcoördinator voor de…

Frankfurt-Hahn Airport failliet

Frankfurt-Hahn Airport failliet

20/10/2021

De HNA-Group heeft faillissement aangevraagd voor luchthaven Frankfurt-Hahn waarin het Chinese bedrijf zelf grootaandeelhouder is. De airport zag ruim vóór de coronacrisis de aantallen passagiers en omzet al teruglopen, de…

8 november is de dag

8 november is de dag

18/10/2021

De Amerikaanse regering van president Biden heeft de dag bekendgemaakt dat de grenzen weer open zullen gaan voor iedereen die is gevaccineerd: over drie weken vanaf nu. En het lijkt…

Air Belgium breidt uit

Air Belgium breidt uit

14/10/2021

Air Belgium is donderdag begonnen vluchten uit te voeren naar Mauritius vanaf Brussels Airport, twee keer per week, met een nieuwe Airbus A330neo. Eerder nam de Belgische carrier Curaçao al…