Het klimaatplan van burgerluchtvaartorganisatie ICAO heeft vandaag in Montreal een meerderheid van de lidstaten achter zich gekregen, zoals was verwacht.
ICAO, een onderorganisatie van de Verenigde Naties, kwam de afgelopen twee weken in Montreal bijeen voor haar driejaarlijkse vergadering. Op de bijeenkomst waren weliswaar landen die bezwaar aantekenden tegen het milieuplan – met name India, Rusland en China- maar ze stemden uiteindelijk niet tegen.
Dit betekent dat het emissieplan, onder de naam CORSIA (Carbon Offset & Reduction Scheme for International Aviation) vanaf 1 januari 2021 in werking zal treden. Het is erop gericht de groei van de luchtvaart gepaard te laten gaan met een nulgroei van de CO2 (neutrale groei). Tot eind 2026 is het plan vrijwillig, pas daarna moeten landen zich aan de verplichtingen onderwerpen.
Van buiten de luchtvaartsector ligt het ICAO-plan onder vuur. De lange periode van vrijwilligheid zou ertoe kunnen leiden dat landen en airlines zich, bij voorbeeld door financiële druk, minder gelegen laten liggen aan de afspraken, denken critici.
De Nederlandse Climate Neutral Group (CNG) vindt bovendien dat de luchtvaart haar eigen uitstoot onderschat. Behalve CO2 moeten ook andere schadelijke gassen in de berekening worden meegenomen, redeneert CNG, zoals stikstof. Hiermee gaat de totale uitstoot aan schadelijke stoffen door vliegtuigen met een factor twee omhoog.
De brancheorganisatie van luchtvaartmaatschappijen, IATA, bestrijdt dit laatste. “CO2 is verreweg het belangrijkste en meest schadelijke gas en ook het grootst in omvang,” zegt Paul Steele van IATA tegen Zakenreis. “CO2 komt in de atmosfeer terecht, terwijl de neerslag van stikstof heel lokaal is.”

