Home / Luchtvaart / Middenstoel Delta blijft leeg

Middenstoel Delta blijft leeg

Middenstoel Delta blijft leeg

Delta houdt tot januari 2021 de middelste stoelen vrij, voor “een veiligere vlucht,” zegt de airline. Of dit meer passagiers zal trekken is de vraag. De VS laten momenteel niemand toe uit Europa en in omgekeerde richting moeten reizigers na aankomst in quarantaine.

“Medische experts, onder wie onze eigen partners bij Emory Healthcare, zijn het erover eens: meer afstand aan boord maakt een verschil,” zegt Bill Lentsch, Chief Customer Experience Officer van Delta. “Wij zijn van mening dat het zorgen voor onze passagiers en medewerkers en het herstellen van het vertrouwen in de veiligheid van vliegreizen op dit moment belangrijker is dan het vullen van elke stoel in het vliegtuig.”

Delta Air Lines, de grootste partner van KLM en Air France, introduceerde de lege stoelen al aan het begin van de coronacrisis en noemt het een van haar “belangrijkste veiligheidsmaatregelen.” Het bedrijf uit Atlanta verlengt het blokkeren van de middenstoelen nu en beperkt daarmee ook het aantal passagiers per vlucht, tot “ten minste” 6 januari 2021.

A330 en A350
Het bepalen van middenstoelen is nog niet zo eenvoudig in de vloot van Delta. De airline gebruikt nu tussen Amsterdam en Atlanta, een van de gevlogen routes, een Airbus A330, met een configuratie van 2-4-2 in economy op in totaal 293 stoelen. Aan weerszijden van het toestel is dus geen middelste stoel. Met voldoende ruimte tussen passagiers betekent het dat vier van de acht plekken leeg blijven. Rond de 130 stoelen blijven zo onbezet.

Bij de Airbus A350, die Delta onder meer gebruikt op de route naar Atlanta, is het eenvoudiger,  want hier is de configuratie 3-3-3. Het onbezet laten van drie tussenstoelen is dan vrij simpel. Voor beide toesteltypes geldt: wie draait er op voor de kosten? Want als er standaard minder stoelen worden gevuld, daalt de gemiddelde opbrengst per stoel, bij een gelijkblijvend prijsniveau. Gaat de gemiddelde ticketprijs bij Delta daarom misschien omhoog?

Strenge regels
Belangrijker dan de afstand tussen passagiers aan boord is evenwel wat er aan de grond gebeurt op regeringsniveau. En dat ziet er momenteel niet goed uit voor de luchtvaart: de regelgeving laat nauwelijks verkeer toe. In de Verenigde Staten geldt dat iedereen afkomstig uit Europa (of wie daar tot veertien dagen voor vertrek was) het land niet binnen mag.

Omgekeerd moeten reizigers úit de VS na aankomst in Europa in quarantaine voor tien tot veertien dagen. De enige uitzondering op de reisbeperkingen betreft diplomatieke en medisch verkeer en nog enige andere, kleine beroepsgroepen. In de praktijk komt dit erop neer dat het personenverkeer tussen Europa en de VS tot nader orde zo goed als stil ligt.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Europese luchttaxi op komst

Europese luchttaxi op komst

22/01/2021

Een Europees programma rond drones wil vanaf volgend jaar proeven doen met vliegende taxi’s, zonder piloot. Nederland is betrokken bij het project, dat “een veilige integratie van drones in een…

Sneltest UK ook op Eurostar

Sneltest UK ook op Eurostar

22/01/2021

Reizigers die vanaf zaterdag per Eurostar vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland willen, moeten voordat ze op de trein stappen een sneltest ondergaan. Dit heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van…

Minister negeert bede KLM

Minister negeert bede KLM

21/01/2021

Voor KLM-crew wordt vooralsnog geen uitzondering gemaakt bij de verplichte sneltest die vanaf 23 januari ingaat. Dit heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) donderdag gezegd in de Tweede…

Nieuwe ontslaggolf bij KLM 

Nieuwe ontslaggolf bij KLM 

21/01/2021

KLM schrapt 800 tot 1.000 banen, bovenop de reductie met 5.000 banen in 2020. Het bedrijf zegt dat herstel langer duurt dan verwacht. In de nieuwe saneringsronde zijn het vliegverbod…