De Maleisische regering heeft op 30 juli een rapport gepubliceerd over MH370, de vlucht van Malaysian Airlines die vier jaar geleden verdween, met 239 inzittenden aan boord. Voor de autoriteiten blijft de zaak een mysterie.
Volgens het onderzoeksrapport zijn er geen aanwijzingen dat de piloten op 8 maart 2014 met opzet de Boeing 777-200ER hebben laten crashen in de Indische Oceaan. Evenmin zijn er bewijzen voor sabotage dan wel kaping door de cabin crew of passagiers.
De situatie in de cockpit tijdens de laatste uren van de vlucht is een raadsel. De Maleisische autoriteiten bevestigen nogmaals dat de boordcomputers handmatig zijn uitgezet, waarna het toestel niet meer te volgen was. De onderzoekers hebben uitvoerig gespit in het leven van de gezagvoerder, Zaharie Ahmad Shah, maar zijn tot de slotsom gekomen dat hij een ‘competente piloot’ was. Er is geen enkel bewijs dat Zaharie de Boeing heeft laten verdwijnen, in een zelfmoordmissie.
Goed onderhouden
Technische mankementen dan? Ook die zijn volgens Maleisië niet logisch, want de cockpit heeft geen enkele indicatie gegeven dat er problemen waren met het goed onderhouden, twaalf jaar oude vliegtuig. Wat er dan wel is gebeurd met de Boeing, die nog urenlang na het laatste radiocontact is doorgevlogen, zo blijkt uit radargegevens, weten de onderzoekers niet.
De nabestaanden van de inzittenden kregen vandaag als eersten het onderzoeksrapport, waarmee de regering in Kuala Lumpur het dossier MH370 wil sluiten, tenzij het wrak alsnog wordt gevonden.
Dat het toestel ergens op de bodem van de oceaan ligt, staat zo goed als vast. Enkele kleinere delen van de staart en de vleugels zijn aangespoeld aan de Afrikaanse oostkust. Maar ondanks intensieve zoektochten ontbreekt van het vliegtuig zelf nog elk spoor. In mei is de laatste speurtocht gestaakt.
De crew van twaalf was geheel Maleisisch, de meeste passagiers (153) kwamen uit China. Er was één Nederlander aan boord. Voor Malaysia Airlines was 2014 een rampjaar; op 17 juli stortte MH17 neer in Oekraïne na te zijn geraakt door een luchtdoelraket. Hierbij kwamen alle 298 inzittenden om, onder wie 193 Nederlanders.

