Home / Luchtvaart / Megaverlies Lufthansa Group

Megaverlies Lufthansa Group

Megaverlies Lufthansa Group

Lufthansa heeft door de coronacrisis in het eerste halfjaar een megaverlies geleden van 2,9 miljard euro. Dit heeft de Duitse groep donderdag bekendgemaakt. Het bedrijf zegt dat verdere ontslagen  nu onvermijdelijk zijn.

In H1 halveerde de omzet van Lufthansa, van 17,4 miljard in 2019 naar 8,3 miljard in 2020. Vooral in het tweede kwartaal was de teruggang enorm, met 96 procent minder passagiers dan in Q2 van 2019. In deze drie maanden bedroeg het boekverlies 1,7 miljard euro. De Lufthansa Group bestaat uit de naamgever, Austrian, Swiss en Brussels Airlines.

De CEO, Carsten Spohr, zei donderdag niet te verwachten dat de luchtvaartmarkt snel zal herstellen. De topman gaf toe afgelopen april een veel te rooskleurig beeld te hebben geschetst: hij voorspelde toen een terugkeer naar de situatie van 2019 binnen enkele maanden.

Penibel
Hoewel er vanaf medio juni weer meer vliegverkeer is dan in de maanden daarvoor, blijft de situatie penibel. Grote delen van de wereld zijn per vliegtuig nog steeds slecht toegankelijk door de reisbeperkingen die regeringen hebben genomen. Spohr denkt nu dat volledig herstel “op zijn vroegst” in 2024 een feit kan zijn.

Dit betekent dat het bedrijf zal inkrimpen en een grote reorganisatie doorvoert. In juni gaf Lufthansa al aan dat 22.000 van de 135.000 banen in de groep zullen moeten verdwijnen. Het bedrijf zet deze operatie door.

In de vier landen vestigingslanden: Duitsland, Oostenrijk, België en Zwitserland, krijgen de airlines sinds maart ook subsidie van de staat bij het betalen van de lonen, vergelijkbaar met de NOW in Nederland, waar onder meer KLM gebruik van maakt. Verder steekt de Duitse regering negen miljard euro in de luchtvaartgroep, via een pakket aan leningen en het inkopen van aandelen in de holding.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Dries Klein weg bij KLM

Dries Klein weg bij KLM

25/09/2020

Dries Klein (61), vicepresident sales KLM Benelux, gaat per 1 november het bedrijf verlaten, na 34 jaar dienstverband. Hij maakt gebruik van de vrijwillige vertrekregeling bij KLM en gaat daarmee…

FNV en KLM op ramkoers

FNV en KLM op ramkoers

25/09/2020

FNV en KLM liggen op ramkoers over de komende reorganisatie. De regering wil in ruil voor de miljardensteun een loonoffer van alle werknemers, stelt de directie. Maar de bond bestrijdt…

IATA schrapt top Amsterdam

IATA schrapt top Amsterdam

24/09/2020

IATA heeft de fysieke top in Amsterdam, die eerder al was doorgeschoven naar eind november, nu definitief geannuleerd als gevolg van de corona-pandemie. Wel komt er een virtuele sessie. Dit…

Kremers state agent bij KLM

Kremers state agent bij KLM

23/09/2020

Minister Hoekstra van Financiën heeft woensdag de langverwachte benoeming van een state agent bij KLM bekendgemaakt. Het is beroepsbestuurder Jeroen Kremers, die toezicht zal houden op de juiste besteding van…