Home / Luchtvaart / Megaverlies Lufthansa Group

Megaverlies Lufthansa Group

Megaverlies Lufthansa Group

Lufthansa heeft door de coronacrisis in het eerste halfjaar een megaverlies geleden van 2,9 miljard euro. Dit heeft de Duitse groep donderdag bekendgemaakt. Het bedrijf zegt dat verdere ontslagen  nu onvermijdelijk zijn.

In H1 halveerde de omzet van Lufthansa, van 17,4 miljard in 2019 naar 8,3 miljard in 2020. Vooral in het tweede kwartaal was de teruggang enorm, met 96 procent minder passagiers dan in Q2 van 2019. In deze drie maanden bedroeg het boekverlies 1,7 miljard euro. De Lufthansa Group bestaat uit de naamgever, Austrian, Swiss en Brussels Airlines.

De CEO, Carsten Spohr, zei donderdag niet te verwachten dat de luchtvaartmarkt snel zal herstellen. De topman gaf toe afgelopen april een veel te rooskleurig beeld te hebben geschetst: hij voorspelde toen een terugkeer naar de situatie van 2019 binnen enkele maanden.

Penibel
Hoewel er vanaf medio juni weer meer vliegverkeer is dan in de maanden daarvoor, blijft de situatie penibel. Grote delen van de wereld zijn per vliegtuig nog steeds slecht toegankelijk door de reisbeperkingen die regeringen hebben genomen. Spohr denkt nu dat volledig herstel “op zijn vroegst” in 2024 een feit kan zijn.

Dit betekent dat het bedrijf zal inkrimpen en een grote reorganisatie doorvoert. In juni gaf Lufthansa al aan dat 22.000 van de 135.000 banen in de groep zullen moeten verdwijnen. Het bedrijf zet deze operatie door.

In de vier landen vestigingslanden: Duitsland, Oostenrijk, België en Zwitserland, krijgen de airlines sinds maart ook subsidie van de staat bij het betalen van de lonen, vergelijkbaar met de NOW in Nederland, waar onder meer KLM gebruik van maakt. Verder steekt de Duitse regering negen miljard euro in de luchtvaartgroep, via een pakket aan leningen en het inkopen van aandelen in de holding.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Istanbul grootste hub in 2020

Istanbul grootste hub in 2020

19/01/2021

Istanbul Airport was in 2020 de grootste hub van Europa, gemeten in passagiersaantallen. Of beter gezegd: de Turkse luchthaven slonk het minst van allemaal: min 55 procent. Gemiddeld kromp de…

Vaccinatiecampagne Emirates 

Vaccinatiecampagne Emirates 

18/01/2021

Emirates is maandag begonnen met het vaccineren van het eigen personeel, in samenwerking met de gezondheidsautoriteiten. Inentingen in de Verenigde Arabische Emiraten gingen in december van start. Bij Emirates wordt…

Alleen short haul Norwegian

Alleen short haul Norwegian

16/01/2021

Norwegian vliegt voortaan alleen nog short haul binnen Europa. De ruim duizend werknemers in de UK die voor de long haul werkten, krijgen ontslag. Of de Noorse low-cost-carrier op deze…

Extra test uit UK nu verplicht

Extra test uit UK nu verplicht

15/01/2021

Vanaf heden dient iedereen, ook airline crew, die per vliegtuig in Nederland arriveert vanuit het Verenigd Koninkrijk en Ierland naast een PCR vlak voor vertrek tevens een antigeentest te hebben…