Home / Luchtvaart / Meerderheid Europeanen wil ook na corona minder vliegen

Meerderheid Europeanen wil ook na corona minder vliegen

Meerderheid Europeanen wil ook na corona minder vliegen

Bijna driekwart van de inwoners van de EU wil ook na de corona-crisis minder vaak vliegen, uit milieuoverwegingen. Dit blijkt uit een peiling van de Europese Investeringsbank onder burgers in alle 27 lidstaten.

De EIB ondervroeg 27.700 mensen in een representatieve steekproef naar hun toekomstig reisgedrag. Van hen gaf 74 procent aan minder vaak op het vliegtuig te zullen stappen, als het coronavirus een keer is bedwongen, om op die manier een bijdrage te leveren aan duurzaamheid. Een bijna even groot percentage wil voor kortere afstanden vaker een treinreis maken in plaats van een vlucht.

In alle Europese landen krijgen airlines sinds maart/april 2020 ondersteuning van de overheden om door de crisis te komen, maar de meeste regeringen hebben hieraan ‘groene eisen’ gesteld: de luchtvaart moet in de herstart na corona minder uitstoot van broeikasgassen en geluid produceren.

Uit de enquête van de EIB blijkt dat de burgers hun regeringen hierin volgen; ze vinden dat er ‘lessen’ uit de pandemie moeten worden getrokken. Behalve aanpassing van het reisgedrag, is er onder meer ook een meerderheid voor een ander voedselpatroon. 66 procent van de ondervraagden zegt inmiddels minder vlees te eten en nog eens 13 procent wil dat voorbeeld volgen.

Hooguit een kwart
Het vliegverkeer (passagiersvluchten) in Europa ligt als gevolg van de pandemie momenteel grotendeels stil. Airlines vervoeren hooguit een kwart van het aantal passagiers, in vergelijking met januari 2020, toen corona nog niet had toegeslagen. Hoewel airlines hun netwerk voor een groot deel intact hebben gelaten, is het aantal vluchten veel minder frequent, terwijl de bezettingsgraad van de toestellen die wel opereren fors lager ligt.

De sector heeft haar hoop nu gevestigd op vaccinatie. In alle lidstaten van de EU en in de UK wordt nu op grote schaal gevaccineerd, maar het kan nog vele maanden duren voordat het virus daadwerkelijk is verslagen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Sunweb wint van Corendon

Sunweb wint van Corendon

03/08/2021

Het Gerechtshof Amsterdam heeft dinsdag in hoger beroep bepaald dat de Sunweb Group de overname van Corendon niet hoeft voort te zetten. In december 2020 won Sunweb al een rechtszaak…

Onrust bij Brussels Airlines 

Onrust bij Brussels Airlines 

03/08/2021

Bonden bij Brussels Airlines zijn in opstand gekomen tegen wat zij noemen ‘krankzinnige’ werkomstandigheden voor de cabine. Volgens de actievoerders grijpt eigenaar Lufthansa de pandemie aan om veranderingen door te…

BA in Q2: 7,6 pct van 2019

BA in Q2: 7,6 pct van 2019

02/08/2021

British Airways vervoerde in het tweede kwartaal een kleine 1 miljoen passagiers: 92,4 procent minder dan vóór corona; moederbedrijf IAG boekte opnieuw verlies. Verbetering is op komst nu de quarantaineplicht…

KLM: herstel zal hobbelig zijn

KLM: herstel zal hobbelig zijn

30/07/2021

KLM-topman Pieter Elbers ziet in een online gesprek met de pers, naar aanleiding van de cijfers uit het tweede kwartaal, ‘duidelijke tekenen van herstel.’ Maar hij manoeuvreert behoedzaam: “Als er…