Home / Luchtvaart / Meerderheid Europeanen wil ook na corona minder vliegen

Meerderheid Europeanen wil ook na corona minder vliegen

Meerderheid Europeanen wil ook na corona minder vliegen

Bijna driekwart van de inwoners van de EU wil ook na de corona-crisis minder vaak vliegen, uit milieuoverwegingen. Dit blijkt uit een peiling van de Europese Investeringsbank onder burgers in alle 27 lidstaten.

De EIB ondervroeg 27.700 mensen in een representatieve steekproef naar hun toekomstig reisgedrag. Van hen gaf 74 procent aan minder vaak op het vliegtuig te zullen stappen, als het coronavirus een keer is bedwongen, om op die manier een bijdrage te leveren aan duurzaamheid. Een bijna even groot percentage wil voor kortere afstanden vaker een treinreis maken in plaats van een vlucht.

In alle Europese landen krijgen airlines sinds maart/april 2020 ondersteuning van de overheden om door de crisis te komen, maar de meeste regeringen hebben hieraan ‘groene eisen’ gesteld: de luchtvaart moet in de herstart na corona minder uitstoot van broeikasgassen en geluid produceren.

Uit de enquête van de EIB blijkt dat de burgers hun regeringen hierin volgen; ze vinden dat er ‘lessen’ uit de pandemie moeten worden getrokken. Behalve aanpassing van het reisgedrag, is er onder meer ook een meerderheid voor een ander voedselpatroon. 66 procent van de ondervraagden zegt inmiddels minder vlees te eten en nog eens 13 procent wil dat voorbeeld volgen.

Hooguit een kwart
Het vliegverkeer (passagiersvluchten) in Europa ligt als gevolg van de pandemie momenteel grotendeels stil. Airlines vervoeren hooguit een kwart van het aantal passagiers, in vergelijking met januari 2020, toen corona nog niet had toegeslagen. Hoewel airlines hun netwerk voor een groot deel intact hebben gelaten, is het aantal vluchten veel minder frequent, terwijl de bezettingsgraad van de toestellen die wel opereren fors lager ligt.

De sector heeft haar hoop nu gevestigd op vaccinatie. In alle lidstaten van de EU en in de UK wordt nu op grote schaal gevaccineerd, maar het kan nog vele maanden duren voordat het virus daadwerkelijk is verslagen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Weer uitstel Lelystad Airport

Weer uitstel Lelystad Airport

25/01/2021

De opening van Lelystad Airport vindt waarschijnlijk later plaats dan in november dit jaar, zoals eerder gepland. De Tweede Kamer heeft het dossier maandag “controversieel” verklaard, nu de regering demissionair…

Europese luchttaxi op komst

Europese luchttaxi op komst

22/01/2021

Een Europees programma rond drones wil vanaf volgend jaar proeven doen met vliegende taxi’s, zonder piloot. Nederland is betrokken bij het project, dat “een veilige integratie van drones in een…

Sneltest UK ook op Eurostar

Sneltest UK ook op Eurostar

22/01/2021

Reizigers die vanaf zaterdag per Eurostar vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland willen, moeten voordat ze op de trein stappen een sneltest ondergaan. Dit heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van…

Minister negeert bede KLM

Minister negeert bede KLM

21/01/2021

Voor KLM-crew wordt vooralsnog geen uitzondering gemaakt bij de verplichte sneltest die vanaf 23 januari ingaat. Dit heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) donderdag gezegd in de Tweede…