Home / Luchtvaart / Meerderheid Europeanen wil ook na corona minder vliegen

Meerderheid Europeanen wil ook na corona minder vliegen

Meerderheid Europeanen wil ook na corona minder vliegen

Bijna driekwart van de inwoners van de EU wil ook na de corona-crisis minder vaak vliegen, uit milieuoverwegingen. Dit blijkt uit een peiling van de Europese Investeringsbank onder burgers in alle 27 lidstaten.

De EIB ondervroeg 27.700 mensen in een representatieve steekproef naar hun toekomstig reisgedrag. Van hen gaf 74 procent aan minder vaak op het vliegtuig te zullen stappen, als het coronavirus een keer is bedwongen, om op die manier een bijdrage te leveren aan duurzaamheid. Een bijna even groot percentage wil voor kortere afstanden vaker een treinreis maken in plaats van een vlucht.

In alle Europese landen krijgen airlines sinds maart/april 2020 ondersteuning van de overheden om door de crisis te komen, maar de meeste regeringen hebben hieraan ‘groene eisen’ gesteld: de luchtvaart moet in de herstart na corona minder uitstoot van broeikasgassen en geluid produceren.

Uit de enquête van de EIB blijkt dat de burgers hun regeringen hierin volgen; ze vinden dat er ‘lessen’ uit de pandemie moeten worden getrokken. Behalve aanpassing van het reisgedrag, is er onder meer ook een meerderheid voor een ander voedselpatroon. 66 procent van de ondervraagden zegt inmiddels minder vlees te eten en nog eens 13 procent wil dat voorbeeld volgen.

Hooguit een kwart
Het vliegverkeer (passagiersvluchten) in Europa ligt als gevolg van de pandemie momenteel grotendeels stil. Airlines vervoeren hooguit een kwart van het aantal passagiers, in vergelijking met januari 2020, toen corona nog niet had toegeslagen. Hoewel airlines hun netwerk voor een groot deel intact hebben gelaten, is het aantal vluchten veel minder frequent, terwijl de bezettingsgraad van de toestellen die wel opereren fors lager ligt.

De sector heeft haar hoop nu gevestigd op vaccinatie. In alle lidstaten van de EU en in de UK wordt nu op grote schaal gevaccineerd, maar het kan nog vele maanden duren voordat het virus daadwerkelijk is verslagen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Zaventem: vier nieuwe routes

Zaventem: vier nieuwe routes

28/11/2021

Vanaf Brussels Airport (Zaventem) zijn dit winterseizoen 130 bestemmingen beschikbaar, aangeboden door 52 luchtvaartmaatschappijen. Het gaat om een aangepast aanbod zegt de Belgische luchthaven, ‘waarbij uiteraard nog steeds rekening wordt…

Coronagolf op KLM-vluchten

Coronagolf op KLM-vluchten

27/11/2021

Op de twee KLM-vluchten die vrijdag uit Zuid-Afrika aankwamen, waren 61 passagiers besmet met corona, bijna tien procent van het totaal. Dit blijkt uit cijfers van de GGD. De positief…

APG: GSA Surinam Airways

APG: GSA Surinam Airways

23/11/2021

Surinam Airways heeft APG aangesteld als General Sales Agent (GSA) voor Europa, zo hebben de twee partijen dinsdag naar buiten gebracht. De luchtvaartmaatschappij van Suriname voert momenteel twee vluchten per…

Herstel zakenreizen in 2025

Herstel zakenreizen in 2025

23/11/2021

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft onderzoek gedaan naar zakenreizen in Nederland en verwacht op basis daarvan pas in 2025 een terugkeer tot het niveau van 2019. Het KiM, onderdeel…