Home / Luchtvaart / Meer passagiers voor AEA-leden in 2012, maar toch rode cijfers

Meer passagiers voor AEA-leden in 2012, maar toch rode cijfers

Meer passagiers voor AEA-leden in 2012, maar toch rode cijfers

In 2012 hebben de 29 leden van de Association of European Airlines (AEA) een groei in passage van 2,4 procent gerealiseerd. De laadfactor bedroeg 79,1 procent, een verbetering van 1,7 punten vergeleken met 2011.

In totaal vervoerden de AEA-leden, waaronder KLM, 370 miljoen passagiers. Daarvan reisden 278 miljoen mensen op Europese trajecten en 92 miljoen intercontinentaal. Vergeleken met 2011 is de totale stijging 8,7 miljoen passagiers.

Een van de sterkste groeiregio’s voor de Europese luchtvaartmaatschappijen was Noord-Afrika, waar in 2011 de Arabische lente voor een flinke deuk in de vraag zorgde. Ook de passagiersaantallen naar Zuid-Amerika en het Verre Oosten ontwikkelden zich goed, aldus de AEA. Het intra-Europese luchtvervoer liet een bescheiden groei zien van 1,5 procent, onder het gemiddelde van 2,4 procent. De beschikbare stoelkilometers stegen met 2 procent en de opbrengsten per passagier kilometer namen met 4,3 procent toe.

Volgens AEA worden deze bemoedigende groeicijfers echter niet weerspiegeld in de financiële resultaten. De branchevereniging denkt dat haar leden in 2012 een collectief verlies zullen lijden van 1,3 miljard euro, door de zwakke Europese economie, kosten die voorkomen uit regelgeving en een zwak extern luchtvaartbeleid dat de concurrentiepositie van Europese carriers benadeelt.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Batterijen groeiend gevaar

Batterijen groeiend gevaar

11/12/2019

Lithium-batterijen die spontaan in brand kunnen vliegen vormen een groeiende bedreiging voor de veiligheid van de luchtvaart. Dit heeft Nick Careen van IATA gezegd tijdens de media-dagen van de organisatie…

Biofuel KLM vanaf Schiphol

Biofuel KLM vanaf Schiphol

10/12/2019

KLM heeft voor het eerst biofuel ingekocht voor vluchten vanaf Schiphol. De brandstof wordt geproduceerd door het Finse bedrijf Neste, dat zich tevens heeft aangesloten bij het programma voor duurzame…