Home / Luchtvaart / Massaontslag bij Boeing

Massaontslag bij Boeing

Massaontslag bij Boeing

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing bereidt het ontslag voor van 16.000 werknemers, tien procent van het personeelsbestand. Door de corona-crisis ziet de Amerikaanse vliegtuigbouwer het aantal annuleringen van orders oplopen, terwijl de vraag tot vrijwel nul is gedaald.

Boeing heeft zelf nog geen mededelingen gedaan over het massaontslag, het nieuws komt van The Wall Street Journal, op basis van bronnen bij het bedrijf. De stap ligt in de lijn der verwachting: Amerikaanse bedrijven reageren bij crises doorgaans snel met ingrepen, zoals ontslagen. De regelgeving vergemakkelijkt dit.

Een grote klant van Boeing, leasingbedrijf Avalon, annuleerde deze week een order voor 75 MAX-toestellen. Naar verwachting zullen de komende tijd meer annuleringen volgen. De grote concurrent, het Europese Airbus, kampt met precies hetzelfde euvel.

Een geluk bij een ongeluk voor Boeing is mogelijk de situatie rond de 737 MAX. Het toesteltype staat sinds maart 2019 aan de grond na twee dodelijke ongelukken. Boeing werkt sindsdien aan een upgrade en die zou deze zomer klaar moeten zijn. Maar door corona is dat ineens niet meer  urgent en heeft de fabrikant uit Chicago veel meer tijd om met een veilige versie van de MAX te komen.

Grootste aantal corona-patiënten in de VS
Verenigde Staten is momenteel het land waar corona het hardst huishoudt. In absolute aantallen zijn er bijna een half miljoen mensen besmet; nergens ter wereld ligt dit getal zo hoog. Tegen de 17.000 Amerikanen zijn aan corona overleden.

Gemeten in aantal doden per miljoen inwoners komt de VS uit op 50. Dit is veel lager dan in tal van andere landen. In koploper Spanje zijn inmiddels 339 mensen per miljoen inwoners bezweken aan corona, in Italië 302, in België 260 en in Nederland 140. Maar als de trend in de VS zich doorzet zal het dodental de komende weken verder oplopen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Europese luchttaxi op komst

Europese luchttaxi op komst

22/01/2021

Een Europees programma rond drones wil vanaf volgend jaar proeven doen met vliegende taxi’s, zonder piloot. Nederland is betrokken bij het project, dat “een veilige integratie van drones in een…

Sneltest UK ook op Eurostar

Sneltest UK ook op Eurostar

22/01/2021

Reizigers die vanaf zaterdag per Eurostar vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland willen, moeten voordat ze op de trein stappen een sneltest ondergaan. Dit heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van…

Minister negeert bede KLM

Minister negeert bede KLM

21/01/2021

Voor KLM-crew wordt vooralsnog geen uitzondering gemaakt bij de verplichte sneltest die vanaf 23 januari ingaat. Dit heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) donderdag gezegd in de Tweede…

Nieuwe ontslaggolf bij KLM 

Nieuwe ontslaggolf bij KLM 

21/01/2021

KLM schrapt 800 tot 1.000 banen, bovenop de reductie met 5.000 banen in 2020. Het bedrijf zegt dat herstel langer duurt dan verwacht. In de nieuwe saneringsronde zijn het vliegverbod…