Home / Luchtvaart / Massaontslag bij Boeing

Massaontslag bij Boeing

Massaontslag bij Boeing

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing bereidt het ontslag voor van 16.000 werknemers, tien procent van het personeelsbestand. Door de corona-crisis ziet de Amerikaanse vliegtuigbouwer het aantal annuleringen van orders oplopen, terwijl de vraag tot vrijwel nul is gedaald.

Boeing heeft zelf nog geen mededelingen gedaan over het massaontslag, het nieuws komt van The Wall Street Journal, op basis van bronnen bij het bedrijf. De stap ligt in de lijn der verwachting: Amerikaanse bedrijven reageren bij crises doorgaans snel met ingrepen, zoals ontslagen. De regelgeving vergemakkelijkt dit.

Een grote klant van Boeing, leasingbedrijf Avalon, annuleerde deze week een order voor 75 MAX-toestellen. Naar verwachting zullen de komende tijd meer annuleringen volgen. De grote concurrent, het Europese Airbus, kampt met precies hetzelfde euvel.

Een geluk bij een ongeluk voor Boeing is mogelijk de situatie rond de 737 MAX. Het toesteltype staat sinds maart 2019 aan de grond na twee dodelijke ongelukken. Boeing werkt sindsdien aan een upgrade en die zou deze zomer klaar moeten zijn. Maar door corona is dat ineens niet meer  urgent en heeft de fabrikant uit Chicago veel meer tijd om met een veilige versie van de MAX te komen.

Grootste aantal corona-patiënten in de VS
Verenigde Staten is momenteel het land waar corona het hardst huishoudt. In absolute aantallen zijn er bijna een half miljoen mensen besmet; nergens ter wereld ligt dit getal zo hoog. Tegen de 17.000 Amerikanen zijn aan corona overleden.

Gemeten in aantal doden per miljoen inwoners komt de VS uit op 50. Dit is veel lager dan in tal van andere landen. In koploper Spanje zijn inmiddels 339 mensen per miljoen inwoners bezweken aan corona, in Italië 302, in België 260 en in Nederland 140. Maar als de trend in de VS zich doorzet zal het dodental de komende weken verder oplopen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Heathrow kromp in juli 88 pct

Heathrow kromp in juli 88 pct

11/08/2020

Afgelopen juli reisden 860.000 passagiers via Heathrow, een krimp van 88 procent ten opzichte van juli 2019. De luchthaven constateert dinsdag wel een “lichte stijging” van het verkeer sinds het…

‘Enorme kansen’ BCD Travel

‘Enorme kansen’ BCD Travel

10/08/2020

BCD Travel heeft een nieuwe deal gesloten met SAP Concur voor zakelijke hotelreserveringen. BCD zegt dat overeenkomsten als deze in coronatijd “enorme kansen” bieden om “toegevoegde waarde te blijven leveren”…

Veel agressie door corona

Veel agressie door corona

10/08/2020

De Inspectie Leefomgeving en Transport zegt maandag zich zorgen te maken over de vele meldingen van “misdragende passagiers” aan boord van vliegtuigen, met vertrek van of aankomst op Nederlandse luchthavens….