Home / Luchtvaart / Malaysia Airlines stopt vluchten Amsterdam en Parijs

Malaysia Airlines stopt vluchten Amsterdam en Parijs

Malaysia Airlines stopt vluchten Amsterdam en Parijs

Malaysia Airlines staakt eind januari 2016 de routes naar Amsterdam en Parijs. Dit heeft topman Christoph Müller woensdagavond bekendgemaakt in Londen. De carrier heeft  met Emirates een codeshare-overeenkomst getekend die neerkomt op verregaande samenwerking.

De enige luchthaven in Europa die Malaysia Airlines Berhad – de volledige naam van de staatsmaatschappij – zelf vanaf 1 februari 2016 nog blijft aanvliegen is het Londense Heathrow. Passagiers van Malaysia Airlines kunnen na januari via een overstap in Dubai het volledige Europese netwerk van Emirates (38 bestemmingen) gebruiken.

Malaysia Airlines maakt sinds 2010 verlies en kreeg bovendien vorig jaar twee rampen te verwerken: het neerschieten van vlucht MH17 in Oekraïne, in juli, waarbij 298 mensen (onder wie 196 Nederlanders) omkwamen en de verdwijning van MH370 in maart. Hoewel het laatste vliegtuig, met 239 inzittenden, nog steeds niet is gevonden, staat het vrijwel vast dat het toestel in zee is gestort. De Maleisische carrier leed door de twee crashes ook nog eens reputatieschade.

Christoph Müller, die er eerder in slaagde Aer Lingus weer winstgevend te maken, begon in mei van dit jaar als CEO om ook Malaysia Airlines weer gezond te maken. De Duitse topman heeft een grote reorganisatie in gang gezet, waarbij onder meer 30 procent van de banen bij de carrier moeten verdwijnen. Ook is hij bezig de vloot te verkleinen en te snijden in het netwerk. Nadat eerder de route naar Frankfurt al werd geschrapt, zullen volgende maand ook Schiphol en Charles de Gaulle uit het netwerk verdwijnen, omdat de verbindingen verlieslijdend waren, aldus Müller.

Malaysia Airlines wil via de verbintenis met Emirates het intercontinentale netwerk in stand houden en richt zichzelf op verbindingen in Azië. Met hulp van de Arabische maatschappij mikt Müller erop om in 2018 weer break-even te draaien en het jaar daarna winst maken.
Müller heeft tevens aangekondigd tien van de 29 bestaande codeshare-overeenkomsten die zijn airline heeft te zullen opzeggen. Welke dat zijn heeft hij nog niet gezegd – KLM is een van de codeshare-partners van Malaysia Airlines. De gedoemde vlucht MH17, op 17 juli 2014, was in codeshare met KLM.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM-BCG ondersteunt Virgin

KLM-BCG ondersteunt Virgin

27/02/2020

Het partnerschap van KLM en de Boston Consulting Group voor de operationele digitalisering van luchtvaartmaatschappijen, heeft Virgin Atlantic als nieuwe klant binnengehaald. KLM-BCG zal Virgin ondersteunen bij het ‘optimaliseren en…

KLM grijpt in om corona

KLM grijpt in om corona

26/02/2020

KLM voert ‘drastische’ bezuinigingsmaatregelen door om de gevolgen van Covid-19, het coronavirus, het hoofd te bieden. Dit heeft financieel directeur Erik Swelheim in een uitgelekte, interne brief laten weten. “Het…

VCK Travel in zee met RPPC

VCK Travel in zee met RPPC

25/02/2020

VCK Travel is deze maand lid geworden van Rotterdam Port Promotion Council (RPPC), het netwerk van havenbedrijven in de Maasstad. VCK is ooit ontstaan vanuit de haven en het reisbedrijf…

Mailbox Transavia gehackt

Mailbox Transavia gehackt

24/02/2020

De mailbox van Transavia is in 2015 gehackt, waardoor de gegevens van 80.000 passagiers in handen van vreemden zijn gekomen. De airline zegt maandag dat de hack pas kort geleden…

Corona doodsteek voor HNA

Corona doodsteek voor HNA

21/02/2020

De Chinese overheid is van plan de verlieslijdende HNA Group te nationaliseren. HNA, met een reeks airlines in portefeuille en belangen in hotels en banken, sukkelde de afgelopen jaren al….