Home / Luchtvaart / Ook magazine AA verdwijnt

Ook magazine AA verdwijnt

Ook magazine AA verdwijnt

Het inflight magazine van American Airlines (AA) stopt, als gevolg van de toenemende invloed van mobiele technologie en de voordelen van een omnichannel-aanpak. De pandemie gaf de genadeklap vanwege mogelijk besmettingsgevaar voor de 16 miljoen passagiers door wier handen het blad maandelijks circuleerde.

In 1966 verscheen het eerste nummer van The American Way, later herdoopt tot American Way. Het begon als jaarlijks verschijnende, 22 pagina’s tellende brochure waarin het vrouwelijke cabinepersoneel nog gewoon stewardess heette en zakenreizigers gezinstarieven konden boeken met tickets voor de halve prijs voor ‘uw vrouw’. Het deze maand verschenen laatste nummer (122 pagina’s) heeft als coverartikel de leukste LGBTQ-buurten in de Verenigde Staten.

Tijdschriftvervangers
Ter vervanging van het magazine biedt American Airlines nu 600 films en tv-shows. Ook is onlangs een nieuw lifestyle-kanaal toegevoegd met taallessen en meditatiecursussen. Passagiers kunnen ze gratis streamen naar hun smartphones, tablets, laptops en andere elektronische apparaten.

American Airlines volgt met het verdwijnen van haar inflight magazine andere carriers die er definitief mee zijn gestopt, waaronder Delta Air Lines (Sky), Southwest Airlines (The Magazine) en Alaska Airlines (Beyond). In Europa haalde Virgin Atlantic vorig jaar maart Vera van boord en British Airways in het najaar de papieren editie van High Life. In beide gevallen speelde de pandemie – angst voor papieren virusoverdracht – een belangrijke rol.

Lekker bladeren
Inflight magazines hebben een lange traditie die teruggaat tot de jaren vijftig. Sommige titels zijn niet meer dan een welkome afleiding, maar andere zijn publicaties van hoge kwaliteit die kunnen wedijveren met de beste titels in de kiosk. Veel passagiers houden ervan om op 20 kilometer hoogte even de wereld daaronder met zijn zeer gerichte en gepersonaliseerde mediaconsumptie te ontvluchten met een boordmagazine. Uit een recente peiling bleek dat 88 procent van de passagiers zo’n magazine in handen neemt, terwijl slechts 5 tot 10 procent de digitale versie prefereert.

“De crisis heeft ongetwijfeld de digitale en contentontwikkelingen die we al een tijdje zien aankomen versneld,” zegt Kerstin Zumstein. Zij is content manager bij het Britse reismediabedrijf INK, dat een aantal inflight magazines onder haar hoede heeft voor luchtvaartmaatschappijen over de hele wereld, waaronder (tot 2019) KLM’s Holland Herald en het nu ter ziele American Way.

“Eerst en vooral moeten luchtvaartmaatschappijen een veel breder scala aan content-oplossingen overwegen om merkloyaliteit op te bouwen en te versterken en om hun passagiers te informeren en te entertainen. Ze moeten hun passagiers nu meer dan ooit voorlichten over de nieuwe reisetiquette. Op dit moment is het inflight printproduct nog steeds het meest effectieve medium daarvoor,” aldus Zumstein. Maar zou er één passagier bestaan die loyaal is aan een luchtvaartmaatschappij vanwege haar inflight magazine? 

Foto © American Way

American Airlines vliegt dagelijks vanaf Schiphol naar Dallas/Fort Worth en Philadelphia.

Hansmaarten Tromp
Door: | hansmaarten[at]xs4all.nl
Hansmaarten Tromp is zelfstandig tekstschrijver en eindredacteur van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Sunweb wint van Corendon

Sunweb wint van Corendon

03/08/2021

Het Gerechtshof Amsterdam heeft dinsdag in hoger beroep bepaald dat de Sunweb Group de overname van Corendon niet hoeft voort te zetten. In december 2020 won Sunweb al een rechtszaak…

Onrust bij Brussels Airlines 

Onrust bij Brussels Airlines 

03/08/2021

Bonden bij Brussels Airlines zijn in opstand gekomen tegen wat zij noemen ‘krankzinnige’ werkomstandigheden voor de cabine. Volgens de actievoerders grijpt eigenaar Lufthansa de pandemie aan om veranderingen door te…

BA in Q2: 7,6 pct van 2019

BA in Q2: 7,6 pct van 2019

02/08/2021

British Airways vervoerde in het tweede kwartaal een kleine 1 miljoen passagiers: 92,4 procent minder dan vóór corona; moederbedrijf IAG boekte opnieuw verlies. Verbetering is op komst nu de quarantaineplicht…

KLM: herstel zal hobbelig zijn

KLM: herstel zal hobbelig zijn

30/07/2021

KLM-topman Pieter Elbers ziet in een online gesprek met de pers, naar aanleiding van de cijfers uit het tweede kwartaal, ‘duidelijke tekenen van herstel.’ Maar hij manoeuvreert behoedzaam: “Als er…