Home / Luchtvaart / MacBook Pro 15-inch mag niet langer meevliegen

MacBook Pro 15-inch mag niet langer meevliegen

MacBook Pro 15-inch mag niet langer meevliegen

Apple vraagt bezitters van de 15-inch MacBook Pro met klem om dit model laptop niet langer te gebruiken. De fabrikant meldde al in juni dat er bij dit model kans is op oververhitting van de batterijen. Met gevaar voor ontploffing en brand, thuis of tijdens een (vlieg)reis.

Het probleem zit hem in een gelimiteerd aantal modellen dat tussen september 2015 en februari 2017 is verkocht. Apple is inmiddels een terugroepprogramma gestart voor specifiek de 15-inch modellen. Andere MacBook Pro’s kennen dit probleem niet.

De waarschuwing door Apple heeft de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA doen besluiten om het meenemen van dit specifieke MacBook-model op vliegreizen binnen en vanuit de Verenigde Staten te gaan verbieden. Binnen Europa heeft de luchtvaartautoriteit EASA al restricties uitgevaardigd. Met als gevolg dat bijvoorbeeld TUI dit type laptop tot nader order niet toestaat in hand- en ruimbagage. Dit wordt bij de gate en voor vertrek omgeroepen.

KLM laat weten dat er geen specifieke maatregelen worden genomen om de MacBooks te weren, maar dat zij hier ‘een staand beleid’ op heeft. Op de website informeert KLM haar reizigers als volgt: ‘Houd er rekening mee dat beschadigde, defecte of teruggeroepen elektronische apparaten en batterijen om veiligheidsredenen niet zijn toegestaan in uw handbagage of ruimbagage.’ Passagiers worden er bij check in (online of aan de desk) op bevraagd in algemene zin, aldus een woordvoerder.

Het terugroepprogramma heeft betrekking op de Lithium Ion-batterijen, die bij een bepaalde temperatuur tot zelfontbranding kunnen overgaan. Overigens meldt Apple dat de kans op oververhitting klein is. Gebruikers van genoemde laptop wordt aangeraden zich bij een Apple retailer, een Apple Store of op de website te melden. Apple zegt de batterijen gratis te zullen vervangen.

door Hansmaarten Tromp

Manuschka
Door: | manuschka[at]zakenreis.nl
Manuschka Hundepool is hoofdredacteur en uitgever van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
IATA: omzetverlies 250 mld

IATA: omzetverlies 250 mld

25/03/2020

De luchtvaart koerst door de corona-pandemie af op een omzetverlies van 250 miljard dollar, zo verwacht IATA,. Twee weken geleden raamde de brancheorganisatie de inkomstenderving voor 2020 nog op 113…

Farnborough geannuleerd

Farnborough geannuleerd

24/03/2020

De Farnborough Airshow 2020 gaat niet door in verband met de corona-pandemie. De organisatie zegt ‘met grote spijt’ het evenement, gepland voor 20 tot 24 juli nabij Londen, te hebben…