Home / Luchtvaart / LVNL werkt samen met KLM aan milieuvriendelijker vliegen

LVNL werkt samen met KLM aan milieuvriendelijker vliegen

LVNL werkt samen met KLM aan milieuvriendelijker vliegen

Op vrijdag 16 mei jl. is LVNL een partnership met KLM aangegaan in Optimal Flight, om tot efficiënter en milieuvriendelijker vliegen te komen.

Paul Riemens (algemeen directeur van Luchtverkeersleiding Nederland) en Camiel Eurlings (president-directeur KLM) bezegelden deze samenwerking voorafgaand aan de KLM-biofuelvlucht naar Aruba. Riemens: “Alleen door een verregaande samenwerking tussen luchthaven, airlines, luchtverkeersleiding en vliegtuigindustrie kunnen we een duurzamer concept voor de mainport te ontwikkelen. Dat we vandaag toetreden tot Optimal Flight is een volgende stap op weg naar een duurzame luchtvaart.”

LVNL zet zich al jarenlang dagelijks in om de gevlogen profielen te optimaliseren en daardoor de gebruikte hoeveelheid brandstof te minimaliseren. Voorbeelden hiervan zijn de herindeling van het luchtruim, waardoor vliegtuigen kortere routes kunnen vliegen naar hun buitenlandse bestemmingen. Vliegtuigen uit het zuidoosten kunnen ook rechtstreeks naar Schiphol navigeren en hoeven niet langer om te vliegen. Door het inpassen van glijvluchtnaderingen kan per vlucht ook veel brandstof worden bespaard. Deze Continuous Descent Approaches (CDA’s of glijvluchten) worden al jaren ’s nachts toegepast. In samenwerking met de industrie wordt onderzoek gedaan naar verbetering en uitbreiding van deze procedures.

Door een optimale planning op Schiphol wordt er een efficiënte doorstroming gerealiseerd voor zowel vertrekkend als landend verkeer, met minimaal gebruik van de wachtgebieden. In de toekomst zal de planning nog verder verbeteren door nieuwe technologieën en implementatie van 4D-navigatie. Ook worden nachtprocedures geoptimaliseerd voor vermindering van het brandstofgebruik en luchtvervuiling en wordt ook de planning van de verkeersstromen verbeterd doordat verkeersleiding wordt voorzien van exactere informatie over de vliegsnelheid.

Diverse vernieuwende projecten om tot verantwoord en slimmer vliegen te komen worden opgezet en uitgevoerd vanuit het Knowledge & Development Centre (KDC), dat als doel heeft de vliegoperaties op Schiphol te innoveren. Betrokken partijen binnen het KDC zijn Amsterdam Airport Schiphol, KLM, Luchtverkeersleiding Nederland, alsmede industrie, universiteiten en kennisinstellingen.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Directe Eurostar in april 2020

Directe Eurostar in april 2020

13/11/2019

Vanaf het voorjaar van 2020 zal de Eurostar zonder overstap rijden tussen Amsterdam en Londen. Afgaande op de online dienstregeling zal op 6 april de eerste directe trein over het…

Bewust reizen op BTS 2020

Bewust reizen op BTS 2020

12/11/2019

Tijdens de jaarlijkse Business Travel Show, in februari 2020, zal ‘bewust reizen’ een van de hoofdthema’s zijn, zo heeft de BTS bekendgemaakt. Is het tijd voor een ‘ethisch reisprogramma’ voor…