Home / Luchtvaart / Lufthansa: toeslag GDS stijgt

Lufthansa: toeslag GDS stijgt

Lufthansa: toeslag GDS stijgt

Middenin de coronacrisis verhoogt de Lufthansa Group binnenkort haar Distribution Cost Charge (DCC) voor boekingen via Global Distribution Systems (GDS’en). Per 1 oktober moeten klanten die via een GDS een ticket boeken bij Lufthansa, Austrian, Swiss, Brussels Airlines of Air Dolomiti – de vijf leden van de groep – een GDS-toeslag van 19 euro per ticket betalen in plaats van de huidige 16 euro. De Duitse luchtvaartcombinatie heeft dit in een brief aan haar reispartners bekendgemaakt.

Lufthansa zegt hiermee te reageren op de drie grote GDS-en: Amadeus, Sabre en Travelport, die “sinds de invoering van de DCC in september 2015 hun kosten hebben verhoogd.” De Lufthansa Group was vijf jaar geleden de eerste die een GDS-toeslag introduceerde, met als doel meer boekingen via de eigen boekingskanalen binnen te halen en zo de directe inkomsten te verhogen.

De DCC is gekoppeld aan de New Distribution Capability (NDC), een uitvinding van IATA. Airlines willen boekingen via NDC stimuleren omdat dit platform veel meer mogelijkheden biedt om hun producten en diensten te verkopen. Bovendien liggen met NDC de distributiekosten voor de airline vele malen lager dan de in hun ogen hoge fees die GDS’en voor hun diensten rekenen. Ondanks felle kritiek van reisagenten, volgden Air France-KLM en IAG het voorbeeld van hun branchegenoot om een toeslag in rekening te brengen voor reserveringen die via de GDS’en worden gemaakt. Buiten Europa vond de GDS-heffing onder airlines geen navolging.

Veranderingsproces
Maar nu, tijdens de coronacrisis, is er opnieuw sprake van een veranderingsproces. De luchtvaartbranche ligt sinds april voor het grootste stil, met nooit eerder vertoonde boekverliezen als gevolg. Veel airlines kunnen alleen overleven dankzij staatssteun en proberen in de tussentijd op alle mogelijke manier geld binnen te harken.

Lufthansa heeft hierbij gekozen voor een hogere GDS-heffing, Air France-KLM heeft onlangs ook haar GDS-toeslag verhoogd, van 11 naar 13 euro per enkele reis (ongeacht het aantal segmenten).

Daarnaast sloot de Frans-Nederlandse combinatie vorige week een deal met GDS Amadeus, waardoor reisagenten ook via het Amadeus-platform NDC-boekingen kunnen maken (lees meer hier). De distributiekosten voor NDC-boekingen die via het GDS lopen bedragen slechts “enkele euro’s per ticket,” zegt het bedrijf.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Dries Klein weg bij KLM

Dries Klein weg bij KLM

25/09/2020

Dries Klein (61), vicepresident sales KLM Benelux, gaat per 1 november het bedrijf verlaten, na 34 jaar dienstverband. Hij maakt gebruik van de vrijwillige vertrekregeling bij KLM en gaat daarmee…

FNV en KLM op ramkoers

FNV en KLM op ramkoers

25/09/2020

FNV en KLM liggen op ramkoers over de komende reorganisatie. De regering wil in ruil voor de miljardensteun een loonoffer van alle werknemers, stelt de directie. Maar de bond bestrijdt…

IATA schrapt top Amsterdam

IATA schrapt top Amsterdam

24/09/2020

IATA heeft de fysieke top in Amsterdam, die eerder al was doorgeschoven naar eind november, nu definitief geannuleerd als gevolg van de corona-pandemie. Wel komt er een virtuele sessie. Dit…

Kremers state agent bij KLM

Kremers state agent bij KLM

23/09/2020

Minister Hoekstra van Financiën heeft woensdag de langverwachte benoeming van een state agent bij KLM bekendgemaakt. Het is beroepsbestuurder Jeroen Kremers, die toezicht zal houden op de juiste besteding van…