Home / Luchtvaart / Lufthansa: toeslag GDS stijgt

Lufthansa: toeslag GDS stijgt

Lufthansa: toeslag GDS stijgt

Middenin de coronacrisis verhoogt de Lufthansa Group binnenkort haar Distribution Cost Charge (DCC) voor boekingen via Global Distribution Systems (GDS’en). Per 1 oktober moeten klanten die via een GDS een ticket boeken bij Lufthansa, Austrian, Swiss, Brussels Airlines of Air Dolomiti – de vijf leden van de groep – een GDS-toeslag van 19 euro per ticket betalen in plaats van de huidige 16 euro. De Duitse luchtvaartcombinatie heeft dit in een brief aan haar reispartners bekendgemaakt.

Lufthansa zegt hiermee te reageren op de drie grote GDS-en: Amadeus, Sabre en Travelport, die “sinds de invoering van de DCC in september 2015 hun kosten hebben verhoogd.” De Lufthansa Group was vijf jaar geleden de eerste die een GDS-toeslag introduceerde, met als doel meer boekingen via de eigen boekingskanalen binnen te halen en zo de directe inkomsten te verhogen.

De DCC is gekoppeld aan de New Distribution Capability (NDC), een uitvinding van IATA. Airlines willen boekingen via NDC stimuleren omdat dit platform veel meer mogelijkheden biedt om hun producten en diensten te verkopen. Bovendien liggen met NDC de distributiekosten voor de airline vele malen lager dan de in hun ogen hoge fees die GDS’en voor hun diensten rekenen. Ondanks felle kritiek van reisagenten, volgden Air France-KLM en IAG het voorbeeld van hun branchegenoot om een toeslag in rekening te brengen voor reserveringen die via de GDS’en worden gemaakt. Buiten Europa vond de GDS-heffing onder airlines geen navolging.

Veranderingsproces
Maar nu, tijdens de coronacrisis, is er opnieuw sprake van een veranderingsproces. De luchtvaartbranche ligt sinds april voor het grootste stil, met nooit eerder vertoonde boekverliezen als gevolg. Veel airlines kunnen alleen overleven dankzij staatssteun en proberen in de tussentijd op alle mogelijke manier geld binnen te harken.

Lufthansa heeft hierbij gekozen voor een hogere GDS-heffing, Air France-KLM heeft onlangs ook haar GDS-toeslag verhoogd, van 11 naar 13 euro per enkele reis (ongeacht het aantal segmenten).

Daarnaast sloot de Frans-Nederlandse combinatie vorige week een deal met GDS Amadeus, waardoor reisagenten ook via het Amadeus-platform NDC-boekingen kunnen maken (lees meer hier). De distributiekosten voor NDC-boekingen die via het GDS lopen bedragen slechts “enkele euro’s per ticket,” zegt het bedrijf.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
NDC-deal Travelport en IAG 

NDC-deal Travelport en IAG 

02/12/2021

Travelport heeft een overeenkomst gesloten met de vier leden van de International Airlines Group (IAG) over NDC, de New Distribution Capability. Dit heeft het technologiebedrijf donderdag bekendgemaakt. IAG bestaat uit…

Trein wint terrein op vliegtuig

Trein wint terrein op vliegtuig

02/12/2021

Grote bedrijven nemen voor zakenreizen ‘steeds vaker’ de trein in plaats van het vliegtuig, zo blijkt uit een analyse van de Werkgroep Internationale Trein. Het onderzoek vond plaats vóór de…

ADP en Schiphol uit elkaar

ADP en Schiphol uit elkaar

02/12/2021

Aéroports de Paris (ADP) en de Royal Schiphol Group zijn sinds begin deze maand definitief geen partners meer, een breuk die afgelopen zomer al werd aangekondigd. De twee luchthavenbedrijven hadden…

Excuus KLM aan passagiers

Excuus KLM aan passagiers

30/11/2021

KLM heeft excuses aangeboden voor de chaos van vrijdag op Schiphol rond twee vluchten uit Zuid-Afrika. De ruim 600 passagiers moesten urenlang wachten, aan boord en op de luchthaven, om…