Home / Luchtvaart / Lufthansa eerste airline die blockchain gaat gebruiken

Lufthansa eerste airline die blockchain gaat gebruiken

Lufthansa eerste airline die blockchain gaat gebruiken

Lufthansa is de eerste airline die samenwerkt met een provider van blockchain, een nieuw soort database die mogelijk de hele manier van het boeken van reizen verandert. Het gaat om een deal met het Zwitserse Winding Tree.

Blockchain, wat is dat? Mensen die zeggen er verstand van te hebben maken, op diverse websites, duidelijk dat het om een complex verhaal gaat. “Een blockchain is eigenlijk een grote database. Het is open voor iedereen, niemand is de eigenaar. Net zoals het internet, met alle websites. Iedereen met een internetverbinding kan die pagina’s bekijken,” staat te lezen op voordewereldvanmorgen.nl van de ASN Bank.

De site vervolgt: “Een blockchain valt het beste te vergelijken met een soort spreadsheet die op Google Drive of Onedrive ‘in the cloud’ staat. Het bestand wordt met meerdere mensen gedeeld; zij kunnen er in werken en tegelijkertijd ook wijzigingen van anderen zien. Je werkt dus altijd in de laatste, up-to-date versie.”

Virtuele munt
Ook de virtuele munt bitcoin maakt gebruik van blockchain. En op dat punt zet Lufthansa precies haar eerste schreden. De Duitse carrier gaat participeren in de voorverkoop van Lif, de virtuele munt van Winding Tree, die vervolgens wordt gebruikt om een blockchain digitale marktplaats voor de reiswereld te financieren.

Lufthansa en Winding Tree hebben verder geen details bekendgemaakt. Vermoedelijk is het voor Lufthansa in eerste instantie een proefballon, waarin een beperkt bedrag is geïnvesteerd. Als het niets blijkt te zijn, is het verlies klein, maar als blockchain wel een blijvertje mocht zijn, is Lufthansa alvast binnenboord.

Onduidelijk is ook nog wat blockchain zal betekenen voor de Global Distribution Systems (GDS), nu de meest gebruikelijke manier om tickets te verkopen. Elke airline heeft een contract met een GDS, zoals Amadeus, Travelport en Sabre ( de drie marktleiders), of met kleinere providers.

DCC
Lufthansa was twee jaar geleden ook de eerste luchtvaartmaatschappij die onder de duiven van de GDS’en schoot met haar Distribution Cost Charge (DCC), een heffing op tickets waar een GDS aan te pas komt. De International Airlines Group IAG (British Airways, Iberia, Vueling en Aer Lingus) volgde het voorbeeld en is ook met een dergelijke toeslag gekomen. Air France-KLM overweegt dit nog.

Air France-KLM heeft wel al de blockchain in het vizier, maar de Frans-Nederlandse combinatie is nog voorzichtiger dan Lufthansa. De onderhoudsdivisie van het bedrijf, AFI KLM E&M (Air France Industries/ KLM Engineering & Maintenance), onderzoekt momenteel of het via blockchain een grootboek kan aanleggen voor onderdelen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Vrijdag staking bij Air France

Vrijdag staking bij Air France

22/03/2018

Bij Air France heeft vrijdag een algemene staking plaats, uitgeroepen door verscheidene vakbonden. Ze eisen over de hele linie een loonsverhoging van zes procent. Air France verwacht dat lang niet…

Verlies Virgin Atlantic

Verlies Virgin Atlantic

22/03/2018

Virgin Atlantic heeft vorig jaar een verlies geleden van 28,4 miljoen pond (32 miljoen euro). In 2016 was er nog winst voor de Britse carrier, waarin Air France-KLM een belang…

Bod Qatar op Air India

Bod Qatar op Air India

21/03/2018

Qatar Airways en de Indiase prijsvechter IndiGo bereiden samen een bod voor op Air India. Dit meldt de Financial Express vandaag in New Delhi. Jet Airways zou samen met haar…

KLM begint podcasts

KLM begint podcasts

19/03/2018

KLM  begint vandaag een serie podcasts om haar naamsbekendheid in de VS te vergroten, De audioverhalen over bijzondere reiservaringen zijn een aanvulling op de blogs en video’s die de maatschappij…